Arkadaşlar merhaba,
Aranıza ya ilk kez ya da ikinci kez katılıyorum. Şöyle ki A2 (ve de B) ehliyet aldığım 2004 yılında siteye üye olduğumu hatırlıyorum ama giriş yapamayınca tekrar üye oldum. Malum 10 yıl sonra şifre ve kullanıcı adı hatırlamak biraz zor. Birkaç aydır forumu ve başlıkları yoğun olarak takip ediyorum ve 10 yıl ertelediğim hayalimi artık yardımlarınızla gerçekleştirmek istiyorum.
Motosiklet seçiminden önce kendimi kısaca tanıtmak istiyorum. 185 cm boyunda ve 88 kiloyum. 29 yaşındayım ve uzun süredir spordan uzak kaldığım için kilom biraz arttı ve reflekslerim yavaşladı. 10 yıl içerisinde mobilet, cup, scooter ve maxi scooter olarak birçok arkadaş motoru kullandım. Otomatik ve yarı otomatik dışında motor kullanmadım (bugüne kadar). Birkaç aydır kendi motorumun arayışı içerisindeydim. İlgilendiğim modeller Honda CB 125 Ace, Honda CB 125E, Honda CBF 150, Yamaha YBR 125 ESD, TVS Apache 150 RTR ve Hyosung RT 125D gibi modellerdi.
Yamaha, Hyosung ve TVS'den vazgeçmiş durumdayım. Honda kullanıcısı bir arkadaşımın 2. el CBF haberi vermesi üzerine Cumartesi ve Pazar günümü Yükseliş Honda da geçirdim. Bahsetmiş olduğum Honda modellerine oturma, hatta test etme şansına sahip oldum. Fikrini almak ve bütçe planı yapmak için beraber gittiğim eşim siyah renk ve grenaj sevdası yüzünden CBR 250 ve Ace'te takılı kaldı. CRF'yi çok çıplak, 2. el gri CBF'i ise bakımsız ve çirkin buldu.
Bahçede duran test motoru Ace'i ve satış temsilcisi arkadaşın CRF'sini kullanmamdan sonra benim hislerim şu şekilde oldu;
- CBF rahat fakat 2. el olarak orada bulunan hor kullanılmış gibi duruyor, bu yüzden vazgeçtim, sıfır olabilir Mart sonunda gelecekmiş,
- CB 125E stoklarda yok ve piyasadan çekilme ihtimali varmış, vazgeçmek zorunda kaldım,
- CB 125 Ace sade ve güzel duruyor fakat malzeme kalitesi ve işçilik çok basitti, ayrıca hayatımda ilk kez kullandığım vitesli motor olmasına rağmen sanki tepki vermiyordu,
- CFR 250L'yi ise satış temsilcisi arkadaşın tavsiyesi üzerine denedim ve hislerimden ötürü bu başlık altına yazıyorum.
Aradan çok uzun zaman geçtiği, yaşlanmaya başladığımı hissettiğim için (evleneli 4 ay oldu sanırsam en büyük etki bundan kaynaklanıyor
) vites ve devir göstergeli, hafif, maliyeti az olacak bir motor arıyordum. Ve CBF arayışında idim. Kullanım amacım hafta sonları İzmir merkezden Kemalpaşa'daki işyerime gitmek (35 Km. gidiş), işe gitmezsem Karaburun'da köydeki yazlığa gitmek (100 km. gidiş). İşe gidiş genel olarak asfalt arada stabilize yol. Bazen organize sanayide toprak-mıcır olan yerler yok değil. Karaburun'a ise gidiş asfalt, stabilize, köy asfaltı ve kırmızı toprak. Ara sıra Manisa ve Aydın'a gitmem gerekiyor (150-200 km gidiş). Bazen havalı tüfek atışı, balık tutmak fotoğraf çekmek için araziye de giriyorum. Ama motosiklet alırsam İstanbul, Antalya, Gaziantep ve Artvin gibi uzun yol hayallerimde var.
Yükselişteki arkadaş başlangıç için CB 125 Ace'in uygun olabileceğini ama hızlanamadığı için güvensiz olacağını ve Karaburun'a bile gidip gelmenin zor olacağını söyledi. Karaburun'da kırsal kesim köy motoru olur dedi.
CBF 150 ise titreşimsiz, daha rahat ve daha güçlü. Ayrıca top case ve side case ile aklımdaki motor tipine benziyor. Ancak motor kullanıcısı arkadaşlarım bu yazı atlatacağımı ama önümüzdeki bahara bana yetmeyeceğini söylüyorlar. Başlangıç için hiç yatırım yapıp sonra satmaya çalışma diyorlar.
CRF 250L ise hayatımda (ki aynı gün) kullandığım 2. vitesli motor. Enduro tarzı sevdiğim için belkide bilmiyorum ama ilk defa kullanmama rağmen 1'den 2'ye ya da 2'den 1'e geçişlerde sorun yaşamadım gücü çok güzel. Elim alışmadığı için biraz at gibi şahlanarak kalkış ve vites geçişlerim var. (CB 125 Ace'te motorun gücü bunu yapmaya yetmiyor
) Ama lastikler ve yapısı beni asfalt için endişelendirdi. Tecrübem olmadığı için yoldan çıkmak istemiyorum.
Kendimden, ihtiyaçlarımdan ve ilgilendiklerimden kısaca bahsetmeye çalıştım. CBF 150 ve CRF 250L arasında kaldım. (Eşim ise renginden ve fiyatından ötürü Ace'ten yana). Motor seçimimde sizinde tecrübelerinizle yardımcı olmanızı isterim.
Saygılarımla.