Şarap nasıl tadılır ?
Şarabın tadını çıkarmanın en iyi yolu, düşünerek içmektir. Siz de, şarabı sadece yutanlardan mısınız? İçkinin keyfini çıkarmak için, şarabı ağızınızda gezdirin, farkı anlayacaksınız.
Bazen şarap rengini kestirmek için bardağını ışığa tutan insanlar görürüz. Taze beyaz şarap açık, neredeyse renksiz olmalı. Meşe fıçılarında olgunlaşmış beyaz şarap, altın renkte olabilir. Altın renkli taze beyaz şarabın kalitesi düşük olabilir. Taze kırmızı şarap, pembemsi, hatta morumsu bir tona sahip olmalı. Eğer sarı veya kahverengine dönüştüyse, şarabı iade edin. ( kontrol ederken, şişeyi beyaz ışığa tutun, sarı ışığa değil).
Koklamak. Bu, alarm sisteminizdir. Bünyenize asla sokmak istemeyeceğiniz şaraplar vardır. En iyisi, bardağı sapından tutup şarabı hafifçe çalkalayın. Ama dikkat edin! Bardağın ancak 1/3ü dolu olmalı. Özellikle kırmızı şarapsa ve üzerinize beyaz kıyafet giydiyseniz. Peki, neden çalkalayacaksınız? Aroma molekülleri, şaraptan ayrılmalı ve burun deliklerinize doğru hareket etmeli. Şarabı ağzınıza aldığınızda dil devreye girse de, tatmak ve koklamanın büyük bölümü burunda gerçekleşir.
Dil, burundan daha az sofistikedir. Sadece dört veya beş tadı ayırteder: tatlı, tuzlu, ekşi ve acı. Beşincisi ise Japonyada keşfedilen umami, yani kurutulmuş mantar veya peynirde olan lezzet. Bunun dışında herşey burundaki koku alıcılarında gerçekleşir. Bu yüzden, soğuk algınlığı geçirdiğinizde portakal suyunu ananas suyundan ayırtedemezsiniz. Diliniz, tatlılığı ve ekşiliği anlayabilir.
Sonunda şarabı ağzınıza alın. Sakın yutmayın! Düşünün! Şimdi en zor bölüme geliyoruz. Şarabı ağızda tutarken, hava girmeli. Böylece aroma mölekülleri, burnun koku alıcılarına gider. Henüz yutmayın. Lezzeti düşünün.
Şarapta neyi arıyorsunuz? Şaraba bağlı, ama hepsinde meyvemsi bir öz olmalı. Turunçgiller( limon, greyfurt, portakal vb.), kırmızı meyve (frambuaz, çilek, kırmızı frenk üzümü), siyah meyve (siyah frenk üzümü, böğürtlen) tadı olabilir. Asit oranı, tatlılık, fermantasyon, ya da meşe fıçılarında olgunlaşma hakkında düşünebilirsiniz. Meçe fıçısı, şaraba vanilyalı tat verir. Tein maddesi, ağız buruşturucu bir etki bırakır. Tein, dengeli oranda mevcut ise, kırmızı şarabı kaliteli şekilde olgunlaştırır. Ancak yeterli miktarda meyve özü de bulunmalı, yoksa şarap fazlasıyla sert olur.
Denge en önemli faktördür. Pahalı bir şarapta keşfedilecek birçok lezzet bulunmalı. Yutulduktan veya tükürüldükten sonra ağızda tat bırakmalı, buna uzunluk denir.
oku bakalımmmmmm