Çin mitolojisinde Ateş Atı vardı. İşte Kenan o
Reklamlar
-
Admin
Supersport Dünya Şampiyonası'nda üçüncü kez dünya şampiyonu olan Kenan Sofuoğlu'nu, Redbull'un davetiyle gittiğimiz Paris'te takımına sorduk. Herkes onun sakinliğinden bahsederken takım menajeri Jean Marc Dossios asıl tarifi yaptı: "Çin mitolojisinde Ateş Atı vardı. İşte Kenan o."
Tarihi 2007’ye sararsak tam da onunla geniş kitlelerin tanışmasını yakalayabiliriz. Kenan Sofuoğlu’ndan bahsediyoruz. ‘Başka bir ülkede olsa hakkında ne filmler yapılırdı’ klişesine denk gelecek bir hayat öyküsü ona en sonunda 2007 yılında gülmüştü. Çoğu kişinin gözünden ırak Supersport Dünya Şampiyonası’nda şampiyonluğun sahibi olmuştu Kenan. Ondan sonra ortalığa yayıldı en büyük dramdan daha dram hayat hikâyesi. 1999 yılında Marmara’nın batısını sarsan Gölcük merkezli depremde, Akyazı’da enkaz altında kalmıştı. 2002 yılında büyük ağabeyi Bahattin ki o da bir motosiklet yarışçısıydı, trafik kazasında hayatını kaybetti. İşte bu dramdan bir dünya şampiyonluğu çıkarmıştı Kenan. Gözler biraz da ‘Şans mı acaba?’ kabilinden ona çevrilirken, o bir üst kademe olan Superbike Dünya Şampiyonası’na kendisini atmıştı bile.
Dünyanın en iyisi
Ama dedik ya bir kara senaryo vardı başında ve gitmek bilmiyordu. Aynı yıl diğer ağabeyi Sinan Sofuoğlu İzmit Körfezi’nde antrenman turları atarken hayatını kaybetti. Zaten kategori değiştirdiği için uyum sorunu yaşarken bir de bu üzüntü yeniden bildiği topraklara döndürdü onu, yani Supersport’a. Hatta o 2008 sezonunun son yarışında podyumun en üst basamağına da çıkmıştı.
Böylece yeniden alıştığı suda kendisini göstermeye karar verdi Kenan Sofuoğlu. 2009’u üçüncülükle kapadığı şampiyonada 2010 yılında ikinci kez dünyanın en iyisi olduğunu gösterdi. Bu başarı onun dünyanın en önemli motor sporu şampiyonlarından biri olan Moto GP’nin bir alt kademisi olan Moto 2’ye geçmesini sağladı. Ama orada da istediğini alamadı Kenan. Çünkü yine adaptasyon süreci ile birlikte bu sefer en sevdiğini kaybetmişti: Motora gönül vermesini sağlayan ve bir motor tamircisi olan babası İrfan Usta’yı.
Tam bırakacakken...
Kendi deyişiyle sporu bırakmaya meylettiği zaman karşısına çıktı Kawasaki. Ona destek verdi. Türkiye ’den de Redbull kol kanat gerince yeniden kendisini Supersport’un çekişmesi arasında buldu Kenan. Ve bu sezonu da dünya şampiyonluğuyla kapadı. Gelecek sezon da kolay olmayan zamanlardan geçtiğinde zaman hep imdadına koşan Supersport Dünya Şampiyonası’nda mücadele edecek Kenan. Ama bu sefer belki de son kez. Peki bunca olan bitenin arasında elde ettiği üç dünya şampiyonluğu, sayısız acı ve mutluluk arasında çevresindekiler nasıl görüyordu Kenan Sofuoğlu’nu?
İşte bütün bunları öğrenebilmek için Redbull’un davetiyle kendimizi Magny-Cours’da bulduk. Kenan, şampiyonluk kupasını alırken biz de paddock’ta onun izlerini sürdük. Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim. Çevresindeki herkes için Kenan demek aynı zamanda sakinlik demek. Çoğu da bunun dini inancının getirdiği bir dinginlik olduğu konusunda hemfikir.
Ortak kanı: Sakin biri
Tabii ki ilk sözü takım menajeri Jean Marc Dossios’a vermek lazım. Dossios, Kenan’ın oldukça basit biri olduğunu söylerken “Hızlı ve doğru kararlar almayı başarabilen biri. Hep en iyi olmak istiyor ve bunu gerçekleştirmek için de cesareti var. Ama o aynı zamanda çok sakin biri. Bunun sebebi de Tanrı’ya olan inancı. Bu ona büyük bir sakinlik veriyor. Ama motor üzerinde her şey çok farklı oluyor. Kenan’ı şöyle tarif edebilirim: Kenan, Çin astrolojisindeki Ateş Atı’dır. Bir at kadar sakin ama onun kadar da hızlı. Sadece bu atın iyi yönlendirilmesi lazım. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Zaten Kenan çoğu zaman ne yapması gerektiğini bilen bir at” diyor.
Kenan sadece onun yemeklerini yiyor
Kenan’ın dini inançları nedeniyle sakin olduğuna inanan bir kişide takım sahibinin eşi aynı zamanda aşçısı (yanlış duymadınız) Rosella Zapparolli. Kenan bir tek onun yemeklerini yiyor. İkili aynı zamanda iyi arkadaşlar. Her ‘Kenan’ dediğinde gözünün içi parlayan Rosella, onu şöyle tanımlıyor: “Kenan ilk olarak benim için çok çok özel bir insan ve çok iyi bir yarışçı. Ama daha da önemlisi o benim için çok önemli bir dost. Onun yaşama tarzını da kişiliğini de sakinliğini de çok seviyorum.”
Kenan’ın çok inançlı olduğunu belirten Rosella, onun için farklı malzemeler aldığını da söyledi. Mesela şu an takımın mutfağında Kenan için ayrı tencereler, kepçeler, bıçaklar ve buzdolabı var.
Rosella bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: “Kenan sadece benim yemeklerimi yer ama her yemeğimi de yemez. Kenan iyi bir Müslüman. Dolayısıyla bizim bazı yemeklerimizi yemiyor. Kenan’a özel tencere, kaşık, bıçak aldım. Ona özel et aldım ve o etleri başka bir dolaba koyuyorum. Çünkü onun inanışına saygı duyuyorum. Bu benim için bir problem değil. Ayrı kapları ve tencereleri kullanırken de hiç zoruma gitmiyor bu durum. Zaten dininize özel bir ilgim var. İslamı ve İslam sanatını incelemeyi çok seviyorum. Bu benim hobim. Koleksiyon yapıyorum, takılarım var. Kenan’la da bu konuda sıkça konuşuyoruz.”
Peki takımdaki diğer isimler Kenan hakkında ne düşünüyor? Bu sorunun cevabını almak için Kenan’ın mekanikerleri Matteo Truzzi ve Danilo Bartoli ile birlikte Kawasaki’nin diğer takımında yer alan Loriz Baz’a bıraktık sözü. Daha çok Matteo’nun konuştuğunu kayıtlara geçelim.
Dışı dingin, içi gergin
Her ikisinin de hemfikir olduğu nokta şu: “Yarış öncesi Kenan çok sakin gözükür.” Ama Matteo’nun yaptığı ek, sanıyorum takım menajerini doğrular nitelikte: “Şunu çok iyi biliyoruz ki kendisi sessiz ama motora bindiği anda adrenalini yükseliyor. Dıştan sakin görünür ama gözlerinin içine baktığınızda o gerginliği görebilirsiniz.”
Baz ise Kenan’ın çok fazla konuşmadığını ama iyi bir yarışçı ve takım arkadaşı olduğunu vurgularken “Tecrübelerinden fazlaca yararlandığım bir arkadaşım” ifadelerini kullanıyor.
Bir Vettel’de, bir Kenan’da var
Bir motosiklet yarışçısı için kask çok önemlidir. Sponsorlar için de... Herkes en iyi tasarımlı kaskı giymek ister. Sofuoğlu’nun Türkiye’deki tek sponsoru Redbull, sporcularını farklı konumlandırmayı seven bir firma. En önemli kasklarını en önemli sporcularına vermek konusunda hassaslar. Kenan’ın onlar için ne denli kıymetli olduğunun en net göstergesi de Kenan’ın bir saniye bile yanından ayırmadığı kaskı. Krom kaplı kaskı Redbull, sadece 2011 ve 2012 Formula 1 şampiyonu Sebastian Vettel’in takmasına izin veriyordu. Ama kasktan Kenan’a da bir tane yapıldı.
Gelecek sezon neler olacak?
Gelecek sezon Sofuoğlu’nu yine Supersport Dünya Şampiyonası’nda Kawasaki ile izleyeceğiz. Sonraki sene ise Superbike’ta yer alması neredeyse kesin. Ancak bu seneki takım sponsoru Lorenzini desteğini çekecek. Kawasaki, Kenan nereye giderse ilk takımını da oraya taşıyacağını çoktan açıkladı. Sofuoğlu büyük ihtimalle Kawasakisi ile bir İngiliz takımında yer alacak. Büyük olasılıkla takım arkadaşı ise bu sezon yarış içerisinde tartıştığı Fabian Foret olacak.
Kaynak: Radikal / ONUR SALMAN
Reklamlar
-
allah başaralarının devamını getirsin.
Para her şeydir diyen, para için her şeyi yapabilendir...
Nasıl bir hayat yaşıyorsan, öyle ölürsünüz. Nasıl öldüyseniz, öylede dirilirsiniz.
http://gezginpardus.blogcu.com/
-
If you don't Ride, You don't know...
Kawasaki Ninja 250 R - Kymco Xciting 250 I - Hyosung GT650 Naked - Honda FJS600 Silverwing
-
adam aynı klasmanda şampiyon olsa da dünya şampiyonu daha ötesi yok
hayat bir savaştır tek silahın aklın ve inancındır
-
Motosiklet Eğitmeni
Kenan bundan sonra ineklere dikkat etmek zorunda kalacak.
Kurban bayraminda inek kesmenin muhabbetini bile açmayacak.
Hayirli olsun.
Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler