Türkiye Motosiklet Federasyonu’nun Van'da yaşanan depremlerin kötü anılarını silmek için yaptığı sosyal motosiklet eğitim projesi başarıyla tamamlandı.

Van’da, 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerin ardından oluşturulan çadır ve konteyner kentlerde barınan aileleri olumsuz psikolojiden uzaklaştırmak için Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) tarafından kurulan iki etkinlik çadırında devam eden sosyal eğitim projesi başarıyla noktalandı. TMF Başkanı Bekir Yunus Uçar, Müşavirleri Hüseyin Küçükkelepçe, Hamit Dizman, TMF Disiplin Kurulu Üyesi Orhan Alp, TMF Eğitmeni Vehbi Ulusan, TMF'den Okan Alp ve başarılı ralli pilotu Burcu Çetinkaya ile birlikte hafta başında Ankara’dan hareket eden TMF kafilesi, Malatya, Elazığ, Tatvan üzerinden Van’a geldi.

Kurdukları etkinlik çadırlarındaki sosyal eğitim projelerinin istedikleri hedefi tutturduklarını belirten TMF Basın Müşaviri Hamit Dizman, “Van büyük bir deprem felaketi yaşadı. TMF olarak biz de buradaki çocuklara ve gençlere yönelik ne yapabiliriz? dedik. Deprem psikolojisinden uzaklaştırmak ve hayatın devam ettiğini göstermek için çocuklarımıza motosiklet kültürünü ve sevgisini aşılayıp, gelecekte lazım olacak eğitimleri verdik. Aralık ayında kurduğumuz iki dev çadırda, çocuklarımıza önce bisiklet sürmesini öğrettik, ardından da motosiklet eğitimini kapsayan sürüş dersleri verdik. Eğitimler, uzman hocalarımız tarafından verildi. Etkinlik çadırlarımızı oluştururken sadece gündüz kullanalım diye düşünmedik. Sabah, çocuk ve kadınlara akşam da bütün vatandaşlarımıza hizmet etmesi için sinemalar oluşturduk. Özel olarak yapılan sinema perdesi ve ses sistemi normal sinema salonunu aratmadı. Çocuklara yönelik hem eğlendirici hem de eğitim amaçlı birçok aktiviteler organize ettik. Sadece bizim federasyonumuz kullanmadı bu çadırları; diğer federasyonlara ve kurumlara da açtık kapılarımızı. Altı ay olarak planladığımız sosyal ve eğitim projemizi çok şükür başarıyla tamamladık” dedi.

DİZMAN: VAN BİZE IŞIK OLDU

Federasyon olarak 2012 yılına Van’da girdiklerini belirten Dizman, “Yılbaşında, TMF olarak başkanımız ve diğer çalışanlarımızla birlikte, motor sporlarında Türkiye'yi dünya pistlerinde tanıtan Kenan Sofuoğlu ve Burcu Çetinkaya gibi başarılı sporcularımızla çadırda gençlerle hep beraberdik. O zaman bir söz vermiştik, ‘Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek eğitim projesini, Haziran ayında motosikletlerle Ankara’dan Van’a gelip, final yapacağız.’ diye. Pazartesi günü yola çıkarak, motosiklet eğitim projesinin devam edeceği diğer illeri de kapsayan gezimizi çarşamba günü Van’da tamamladık. Allah bir daha Türkiye ve Van’a böyle bir acı yaşatmasın. Vanlı gençlerimize ve çocuklarımıza motosiklet kültürünü, sevgisini aşılayabildiysek ne mutlu bize. İnşallah, deprem acısıyla geçen zor günlerde bir nebze de olsa acılarını unutturmuşuzdur. Tabii doğuda motosiklete olan bu ilgi, bize eğitim projesini başka illerde de yapmamız için umut ışığı oldu. Motosiklet eğitmenimiz Vehbi Ulusan liderliğinde Elazığ, Malatya ve Darende’de eğitimlerimiz başlayacak. Van’da kullandığımız malzemeleri bu illere de taşıyacağız. Hatta bu yöndeki çalışmalarımız başladı” diye konuştu.

"MOTOSİKLETLE UZUN YOL YAPMAK APAYRI BİR DUYGU"

Dizman, Ankara’dan başlayan motosiklet yolculuğuyla ilgili, “Motosikletle ilk defa böyle bir uzun yol yaptık. Keyifli, eğlenceli, tatlı virajlarıyla biraz meşakkatli bir yolculuk oldu bizim için. Ama her şeye değdi doğrusu. Darende ve Tatvan’da konakladık. Darende Belediye Başkanı sağ olsun Türklerin misafirperver bir millet olduklarının en güzel örneklerini sergiledi. Keza Tatvan’daki Bilal Bey de öyle. Hacı Bayramı Veli'nin hocası halk arasında somuncu baba diye bilinen Darende’de dergahı ve türbesi bulunan Şeyh Hamidi Veli’ye selam getirdik. Elazığ’dan geçerken dalbastı kirazını dalında gördük. Tatvan-Van arasında şırıl şırıl akan derenin görüntüsü tüm yorgunluğumuzu aldı. Bundan sonra da federasyon olarak bu tip gezileri yapma kararı aldık. Şimdilik Balkanları kapsayan bir gezi projesi yapmak istiyoruz. Saray Bosna, Makedonya, Kosova, Üsküp gideceğimiz yeni adreslerimiz olacak. Osmanlı'nın kültürünü yerinde görüp, soydaşlarımızla hasret gidermek niyetindeyiz. Hatta orada da kardeş federasyonlarla birlikte sosyal ve eğitim haftaları yapabiliriz” diye konuştu.

TMF etkinlik çadırları, depremzede ailelerinin çocuklarına, motosiklet eğitiminin yanı sıra bisiklet, paten, judo, tekvando, masa tenisi, güreş, voleybol gibi sporları da yaparak depremin yol açtığı acılara biraz olsun merhem olmuştu. Ayrıca her iki çadırda da kurulan sinema, 7’den 70’e tüm depremzede vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanmıştı.

Kaynak: TMF