Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
6. sayfa BirinciBirinci ... 4567 SonuncuSonuncu

Zen ve dostluk sanatı

REKLAM ALANI
    tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Ducati 797
    e kütükcan dedi ya insan ömrü daha az olurdu diye
    bugün insalık kaç kişi? 7 milyar
    düşür yaşam süresini 70 ten 35 e
    böl ikiye, 3,5 milyar
    hastalık mastalık derken bidaha böl ikiye, 1,75 milyar
    doğurganlık azalsın
    bidaha ikiye böl
    bişey kalmadı be emmi

yalnız bu siyonistler benim bu fikirlerimi bilselerdi hiç uğraşmazlardı bu kadar haa
    aferin evladım yarın gel mossad da işe başlıyorsun
    şimdi reklamlar

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Suç teknolojinin değil ama

Bir imamın bir aylık maaşıyla (kabaca 1000 lira diyelim) Afrikalı on çocuğun hayatının kurtulacağını biliyor muydunuz?

Bir cami mahyasının Ramazanda harcadığı elektrikle on fakirin doyacağını?

Bir cami yapmaktansa parasını Somali'ye gönderip evde namaz kılarak 50 müslümanın ömür boyu (ortalama 48 sene ömürleri varmış) hayır duasını alabileceğinizi biliyor muydunuz

Bir camiyi inşa etmekten vazgeçip, ona ayıracağınız kaynakla Iraklı on yetimi ömür boyu beslemek nasıl olurdu?

Ha tabi dersen ki "boşver ölsünler, cennet onları bekler"; o zaman ayrı tabii.

Dünyanın sorunu kaynakların yetmemesi değil, paylaşılmaması.

"Sen ne yaptın" diye sorarsanız bana, ben de pek bir şey yapmış değilim. Kendi çapımda birkaç şey deniyorum sadece, yine de bir fark yarattığım söylenemez.

alp_tunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    cbf1000-cygnus
    Kütükcan..... Şöyle bir laf vardır....
    Halamın bıyıkları olsa amcam olurdu....

Benim tezim şu şekilde...
    Fakir ve muhtaç insanlar olmasa zenginler zaten zengin olmazdı...
    Canları sıkılırdı....
    Zenginler olmasa zaten fakir diye bişey olmazdı...
    Bu sefer çenelerini yoracak başka bişey bulmaya çalışacaklardı....
    Aslında bu bir döngü.... Herşey birbirini tamamlar....

Bunları sorgulamak için harcayacağımız zamanı edison gibi marconi gibi faydalı şeyler icat etmeye harcasaydık;

Şu an emin ol burda yazışıyor bile olmazdık.....
    T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R

N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E

Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda
    Alıntı alp_tunay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bunları sorgulamak için harcayacağımız zamanı edison gibi marconi gibi faydalı şeyler icat etmeye harcasaydık;
    Aslinda bilimin basladigi nokta sorgulamak.
    Yani Edison ve diger bilim adamlari biseyler icat ettiyse bulunduklari durumu sorgulama yetenekleri sayesinde.
    Isin gerçegi galiba din ile bilimin çatistigi noktada bu.
    Din sorgulamaya izin vermez.
    Bir tevekkûl durumu vardir.
    Allah öyle buyurmus der geçersin.
    Mesela ölüm.
    Allah böyle yaratmis diye tevekkûl içerisinde kabullenilen bir durumdur.
    Ilim sorgular.
    Neden ölüyoruz diye sorar.
    Belki bugün için nihai cevabi bulamamistir.
    Belki de hiç bir zaman bulamayacaktir.
    Ama bu sûreç içerisinde bir çok insanin neden öldügünü bulmus, ve bunu önlemenin yollarini da gelistirmistir.
    Yani aslinda sorgulamak, biseyler üretmenin baslangiç noktasidir.
    Bizim gelip dayandigimiz nokta ise,
    Allah'in hikmetinden sual olunmaz
    kavramidir ki bu bir çemberdir.
    sen o çemberin içerisinde yasayip, sana dayatilanlarla geçinip gidersin.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

Motosikleti
    Ducati 797
    Kütücük:
    zekat var kütükson, hem de o kadar üstüne düşülüyor ki
    Allah' a imandan sonra namaz ondan sonra zekat' a vurgu yapılır bir çok yerde
    Bismillah
    Nur 56. Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin, Resûle itaat edin ki size merhamet edilsin.
    her zengin, zekatını veriyor olsa dünyada açlık ve sefillik diye bir şey kalmaz!
    ülkemizde cami inşaatlarına gereğinden fazla para yatırılmaktadır
    evet içini dolduramadığımız camilerin yanına yenilerini yapıyoruz, bu çok yanlış, hem israf, hem nifak(ayrılığa düşme) korkusu var
    halbu ki kıstas "bir beldede bir cami sabah namazında dolup taşıyorsa yenisine ihtiyaç vardır" şeklindedir
    ben eyüp sultan camiinden başka sabah namazında taşan cami görmedim

zenmin menmiş okadar okuyorsun, bir kere de Kuranı Kerimi oku be kütükson
    kaybedeceğin hiç bir şey yok

Alp_tunay:
    fakirlik ve zenginlik te imtihanın parçasıdır
    Bismillah
    Ra'd 26. Allah, rızkı dilediğine bol verir, (dilediğine de) kısar. Onlar ise dünya hayatı ile sevinmektedirler.
    Hâlbuki dünya hayatı, ahiretin yanında çok az bir yararlanmadan ibarettir.
    bunlar da coq emmi ye
    din, bilimi veya tekniği istemez diye bir şey yok
    Nuh Peygambere gemi yapmayı Allah vahyetti
    Bismillah
    Yasin 42. Biz, onlar için o gemi gibi binecekleri nice şeyler yarattık.
    elbette ihtiyaca göre birtakım gelişmeler olacak, olmalı da
    bizim tartıştığımız, mevcut teknolojinin insanlığa yarardan çok zararının olduğudur
    bir kısmı bize fayda sağlıyor gibi görünse de büyük kısmı aslında hiç ihtiyacımız olmayıp, dayatmanın neticesidir
    en kötüsü de bizi hayat amacımızdan uzaklaştırıyor olmalarıdır bu dayatmaların
    işte bu noktada dine inananlar "acaba bu şeytanın bir oyunu mudur?" diyorlar
    şeytanın avukatı filminin sonunda alpaçino nun bir sahnesi vardı
    "20. yüzyılın tamamen benim eserim olduğunu kim inkar edebilir" diyordu
    ama bunları önceki mesajlarımda anlattım
    artık kısır döngüye girdi

biraz daha seyrini değiştirelim konunun

bakın Kuranı Kerimde "Cern Deneyi" benzeri bir kıssa var:
    Bismillah
    Kasas Suresi
    38. Firavun, “Ey ileri gelenler! Sizin benden başka bir ilâhınız olduğunu bilmiyorum. Ey Hâmân! Benim
    için bir ateş yakıp tuğla pişir de bana bir kule yap! Belki Mûsâ’nın ilâhına çıkar bakarım(!) Şüphesiz
    ben onun mutlaka yalancılardan olduğunu sanıyorum” dedi.
    39. O ve askerleri yeryüzünde haksız yere büyüklük tasladılar ve gerçekten bize döndürülmeyeceklerini
    sandılar.
    40. Biz de onu ve askerlerini yakaladık ve onları denize attık (Orada boğuldular). Zalimlerin sonunun nasıl
    olduğuna bak!
    şimdi bizler higgs bozonunu bulduğumuzda Allah vardır mı diyeceğiz?
    e be adam:
    şu koskoca evrendeki nizamdan ibret almıyorsun da en temel(!) partikül mü sana bir şeyleri ispatlayacak?
    yoksa sen onunla Allah' ın olmadığını mı ispat edeceksin?
    sen maddenin sonuna mı ineceksin, yoksa gözlemleyebileceğin en son partikülde kalacaksın da ötesine geçemeyecek misin?
    doğru ya. gözün görmüyor, öyle bir mikroskop ta yok. ancak bazı alet edevattan çıkan sonuçlara göre yorum yapıyorsun
    o alet ise maddeden oluşuyor(?)
    sen şimdi maddenin ötesindeki olguları hem de bu kadar kısıtlıyken yine maddesel ölçümlerle yaparım iddiasındasın öyle mi?
    aferin yavrucum, otur yerine, sıfır

Bismillah
    Bakara
    120. Şeytan onlara (birçok) vaadde bulunur ve onları kuruntulara sürükler. Oysa şeytan, ancak aldatmak için onlara vaadde bulunuyor.
    uzun yazıyorum, bunları bir araya toplayıp evvelden bahsettiğim yazıyı oluşturacam (evet voltranı) sonra

Motosikleti
    Tigercan okumadım mı sanıyorsun Tüm kutsal kitaplar üç aşağı beş yukarı aynı dersleri anlatıyor.

"Dünyada maddeden başkası yalan" diyen bilimciler de var, "metafizik beni ilgilendirmez, onunla ilahiyatçılar uğraşsın, ben fiziğime bakarım arkadaş" diyen fizikçiler de var. Peki "maddeden başka şeyler de var" düşüncesini kanıtlamak için çalışan bilimci yok mu zannediyorsun? Dinin doğru olduğunu kanıtlamaya çalışan yüz binlerce insan var zaten etrafta.

Öğrenmeye çalışmak suç mu? Maddesel dünyayı öğrenmeye çalışıyor adamlar. Sorguluyorlar, araştırıyorlar, deneyler tasarlıyorlar. Akıllarını kullanıyorlar. Aklını kullanmayı bırakıp, "her şey dinde var nasıl olsa" demek daha mı iyi? Din sayesinde icat edilmiş bir şey var mı ki? Oturduğu yerden yorum yapmaktan başka bir işe yarayan dinbilimci var mı? Hıristiyanlık hiç var olmasaydı bugün Mars'ta yaşayıp uçan arabalarla geziyor olurduk belki de!

Neden dinbilimciler hep "boşver bilimi, gel Kuran oku" diyor? Neden din, gerçek bilimden korkuyor?

Not: Higgs bozonuna "tanrı parçacığı" adını veren bilimciler değil bu arada, gazeteciler.

Motosikleti
    Ducati 797
    Alıntı Khutuck adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Neden dinbilimciler hep "boşver bilimi, gel Kuran oku" diyor? Neden din, gerçek bilimden korkuyor?
    belki hristiyanlar yahut yahudiler, dinleri putperest doktrinlerle doldurulduğu için korkabilir ama islamda böyle bir anlayış yok
    aksine düşünün ve öğrenin ve beni idrak edin diyor Allah

Bismillah
    Ankebut
    44. Allah, gökleri ve yeri hak ve hikmete uygun olarak yaratmıştır. İşte bunda inananlar için bir ibret vardır.
    lakin bir şeyler bulmayı hayatın amacı haline getirmek farklı
    sadece çıplak gözle gördüğümüz onca düzene bir "sahip" yakıştıramıyorsak, ne kadar derine inersek inelim bu değişmeyecektir

Alıntı tigermbz adlı üyeden alıntı
    sen maddenin sonuna mı ineceksin, yoksa gözlemleyebileceğin en son partikülde kalacaksın da ötesine geçemeyecek misin?
    doğru ya. gözün görmüyor, öyle bir mikroskop ta yok. ancak bazı alet edevattan çıkan sonuçlara göre yorum yapıyorsun
    o alet ise maddeden oluşuyor(?)
    sen şimdi maddenin ötesindeki olguları hem de bu kadar kısıtlıyken yine maddesel ölçümlerle yaparım iddiasındasın öyle mi?
    takıldığın yer bu kısımsa burdaki eleştirel bakış salt mantıksal kütükçüğüm, dini katmadım işin içine

Motosikleti
    Tigermbz senin Mormonlarla ortak düşüncelerin olduğunu hiç düşünmezdim

Salt mantıksal bakarsak şunu derim:

Yapmasınlar mı?

Oturdukları yerden fikir atıp, "böyledir arkadaş" mı desinler?

Gözün görmüyor olabilir, alet edevattan çıkan sonuçlara göre yorum yapıyor olabilirsin. Ancak bu deneylerdeki hata payı milyarda bir ise "demek şurada şöyle bir şey var" diyebilirsin. Bir protonun yapısı deneysel olarak incelenebiliyor.

Peki bir tanrının var olup olmadığının deneysel ispatı nedir? Olabilir mi böyle bir ispat? Bir meleğin, bir cinin yapısını incelesek? "Cinler var" diyorlar, çağıralım birini, inceleyelim.

Bilimde iddiayı ortaya atan ispatlamakla yükümlüdür, dinde bu yok.

Motosikleti
    Ducati 797
    karıştırma şimdi mormonlarla hormonları kütükson

firavunun kule mevzusunda şöyle bir ince nokta var
    Allah bilmiyor muydu o kuleyi yaptığında yine onu bulamayacağını
    o halde neden bunu bize anlatıyor?
    sen yerde gezerken beni göremezsen, yukarı çıktığında da göremeyeceksin diyor
    peki o yukarıya çıktığında da görmeseydi bu Allah' ın olmadığı anlamına mı geliyordu?
    hayır.

din kendi ispatını ortaya koyuyor, hele ki islam
    Enam suresinin ilk kısımlarını okursun bir ara

necatik35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda xrv 750 Africa Twin,Mondial cub
    Arkadaşlar işin tadını kaçırıp,debriyajları sıyırdığınızın farkındamısınız
    Motorcu için varmak değil,yolda olmak önemlidir Bizim buraların en meşhur motoru PANCAR dır
    Ne Motorcular Gördüm Üstünde Elbise Yok,Ne Elbiseler Gördüm İçinde Motorcu Yok.

Motosikleti
    Ducati 797
    Alıntı necatik35 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar işin tadını kaçırıp, debriyajları sıyırdığınızın farkındamısınız
    burası artık kişisel bir alan haline geldi sayın abim,
    şurdan şuraya benim, şu dikenlik te kütükcanın parselidir

necatik35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda xrv 750 Africa Twin,Mondial cub
    Alıntı tigermbz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    burası artık kişisel bir alan haline geldi sayın abim,
    şurdan şuraya benim, şu dikenlik te kütükcanın parselidir
    Ahada senin o saydığın yerlerin tümü,paşazade dedemden kalmıştı bana
    İsterseniz ehven fiyata satarım oraları
    Motorcu için varmak değil,yolda olmak önemlidir Bizim buraların en meşhur motoru PANCAR dır
    Ne Motorcular Gördüm Üstünde Elbise Yok,Ne Elbiseler Gördüm İçinde Motorcu Yok.

Motosikleti
    Tigercan sorun şurada, "kanıt" dediğimiz şeyin tanımı yok. "Bak, görürsün" veya "düşün, bulursun" kanıt değildir. Üstteki gibi bir Tanrı önermesi kendi içinde totolojiktir. "İncil tanrının sözüdür.Bunu bize İncil söylediği için biliyoruz" önermesi hiçbir bilgi vermez.

Alıntı necatik35 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar işin tadını kaçırıp,debriyajları sıyırdığınızın farkındamısınız
    Abi bizim debriyajlar baştan sıyrıktı zaten

Motosikleti
    Ducati 797
    din, bir inanma biçimidir kütük
    eğer bu dünya hayatı bir imtihansa imtihan da belli bir kurallar çerçevesinde işlemeli değil mi?
    öyle ki inananla inanmayan ayrılsın
    Kaf suresini baştan sona okursan konunun detaylarına vakıf olursun (kısa sürüyor, okumazsan küserim, misketlerimi geri alırım)

peki kanıtlar nereye kadar?
    Bismillah
    Enam 7.
    (Ey Muhammed!) Eğer sana kâğıda yazılı bir kitap indirseydik, onlar da elleriyle ona dokunsalardı, yine o inkâr edenler, “Bu, apaçık büyüden başka bir şey değildir” diyeceklerdi.

Motosikleti
    Honda
    Benim kafam Tiger'in yazdigi herkes malinin kirkta birini zekat verse problem kalmazdi lafina takildi.
    Bunun matematiksel karsiligi nedir?
    Yani cümle gayet romantik ve yilardir özellikle islamciarin en önemli argümanlarindan biri.
    Ama gerçekligi nedir?
    Yani herkes malinin kirkta birini zekat olarak verse bu kaç para yapar?
    Bu rakami yoksulluk sinirinda ve altinda yasayan sayisina böldügümüzde yillik kaç liraya tekabül eder?

Motosikleti
    Alıntı tigermbz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    din, bir inanma biçimidir kütük
    eğer bu dünya hayatı bir imtihansa imtihan da belli bir kurallar çerçevesinde işlemeli değil mi?
    öyle ki inananla inanmayan ayrılsın
    Kaf suresini baştan sona okursan konunun detaylarına vakıf olursun (kısa sürüyor, okumazsan küserim, misketlerimi geri alırım)

peki kanıtlar nereye kadar?
    Okudum. İlginç bir sureyi seçmişsin. "Kusursuz gökyüzü (6)", "sabit dağlar (7)", "altı günde yaratılış (38)" gibi konular hakkında çok sayıda tartışma var zaten. Çok ilginç biçimde, göklerin kusursuz olmamasını savunması (Güneş lekeleri, Jüpiter'in lekeleri vb) Galileo'nun engizisyonda yargılanmasının sebeplerinden biriydi. Dağlar sabit değildir (levha tektoniği), bu lafzın metafor olup olmadığı üzerine tartışmalar vardır. Altı günde (evrede) yaratılış İslam, Hristiyanlık ve Museviliğin ortak öğretilerinden biridir; ilk olarak da Eski Ahit'te Tekvin (Yaratılış) kısmında geçer (1.1-2.5).

Özellikle bu son kısım bana çok çok ilginç gelmiştir hep. Nuh Tufanı hikayelerinin ilk kaynağının Karadeniz'in oluşma döneminde (MÖ 5600 dolayları) sular altında kalan neolitik dönem şehirlerinin hikayeleri olduğu konusunda iddialar var örneğin (ilgili bir yazı), benzer tufan hikayeleri Yunan mitolojisinde Deukalion, Gılgamış destanında Utnapiştim hikayelerinde ve Hinduların Manu destanında, hatta bazı Çin destanlarında çok benzer öğelerle (dünyayı sularla kaplayan tufan, gemi, çifter çifter hayvanlar vb) yer alıyor.

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:11 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:04 ----------

Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Benim kafam Tiger'in yazdigi herkes malinin kirkta birini zekat verse problem kalmazdi lafina takildi.
    Yani cümle gayet romantik ve yilardir özellikle islamciarin en önemli argümanlarindan biri.
    Ama gerçekligi nedir?
    Bu rakami yoksulluk sinirinda ve altinda yasayan sayisina böldügümüzde yillik kaç liraya tekabül eder?
    Sermaye üzerinden yıllık %2.5'lik bir orandan bahsediyorsak, bu argüman doğru olabilir.

Tüm dünyadaki sermaye birikiminin %2.5'i gerçekten tüm "muhtaçları" doyurmaya yeter; ancak her yıl sürdürülebilir şekilde bunu yapmak mümkün olmayabilir, yıllık ekonomik büyümenin %2.5'in altına düşmesi durumunda bu "zekat" stagnasyona yol açabilir. Türkiye ekonomisinin GSYİH'sı 735 milyar dolar civarında (Kaynak:2010 Dünya Bankası), bunun %2.5'i 20 milyar dolara yakın bir para eder, 2 milyon kişiye ayda 850$ aylık bağlamaya yeter.

Tabii faiz hariç hesap yapmak da lazım %2.5 çooooooook büyük bir oran.

alp_tunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    cbf1000-cygnus
    Ama gerçekligi nedir?
    Bu kadar maddiyata takılma...
    Az ruhani işlere kafa yor...
    Bırak 40 ını 50 sini...
    Sen gönlünden geçeni yap....
    Ağanın eli tutulmaz.....

Bu 40 da 1 oranı bana da garip gelir...
    120 bin liralık eviniz varsa her yıl buna 300 lira devlet tarafından vergi, 3000 lira da zekat...
    10 yılda elinde avucunda ne varsa gider yahu....
    Sakın bu çevirmenlerin bir hatası olmasın?... ;)
    400 de 1 falan ;)
    T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R

N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E

Motosikleti
    Honda
    Alıntı Khutuck adlı üyeden alıntı Mesajı göster

Sermaye üzerinden yıllık %2.5'lik bir orandan bahsediyorsak, bu argüman doğru olabilir.

Tüm dünyadaki sermaye birikiminin %2.5'i gerçekten tüm "muhtaçları" doyurmaya yeter; ancak her yıl sürdürülebilir şekilde bunu yapmak mümkün olmayabilir, yıllık ekonomik büyümenin %2.5'in altına düşmesi durumunda bu "zekat" stagnasyona yol açabilir. Türkiye ekonomisinin GSYİH'sı 735 milyar dolar civarında (Kaynak:2010 Dünya Bankası), bunun %2.5'i 20 milyar dolara yakın bir para eder, 2 milyon kişiye ayda 850$ aylık bağlamaya yeter.

Tabii faiz hariç hesap yapmak da lazım %2.5 çooooooook büyük bir oran.
    Ayda degil, yilda olabilir mi o 850 dolar?
    Bir de bu rakam devletin giderleri düsüldükten sonra kalan net rakammi?

Motosikleti
    Ducati 797
    coq
    fakirlik demedim, açlık ve sefillik dedim
    fakirlik zekatla bitseydi, zekat verecek adam kalmazdı
    matematiksel olarak ta mümkün olmaz yani
    toplam kazancın %2.5 i açlığı gidermeye yeterlidir, zaten kütük açıklamış mevzuyu

alp_tunay
    ev, araba gibi şeylerin zekatı olmaz
    para ve altın gibi kıymetlerden zekat verilir
    elde olandan hesaplanır, 81 g altın ve üzeri bir kıymete sahip olduktan sonra zekat farz olur

kütük
    dağlar mevzusunda en basitinden depreme dayanıklı konutların dağlık alanlarda yapılması gerektiği mevzusunu düşün
    gökyüzünün kusursuzluğundan kasıt ta muhtemelen oradaki mükemmel nizamdır kütük, nitekim başka ayetlerde de buna vurgu yapılıyor
    yoksa güneş lekesi belki de güneşte olması gereken birşey, belki de ordaki patlamalara ilişkin döngüye fayda sağlıyor, detayı bilemiyorum

Tevrat ve İncilin, Kuranı Kerim ile benzemesi gayet doğaldır, üçü de aynı kaynaktan gelmiş ancak Tevrat ve İncil insan eliyle kısmen değiştirilmiştir.
    nitekim Kuranı Kerim' de Allah, olayı bizlere şu şekilde bildirir:
    Bismillah
    Bakara 85. Ama siz, birbirinizi öldüren, içinizden bir kesime karşı kötülük ve zulümde yardımlaşarak; size haram olduğu hâlde onları yurtlarından çıkaran, size esir olarak geldiklerinde ise, fidye verip kendilerini
    kurtaran kimselersiniz. Yoksa siz Kitab’ın (Tevrat’ın) bir kısmına inanıp, bir kısmını inkâr mı ediyorsunuz? Artık sizden bunu yapanın cezası, dünya hayatında rezil olmaktan başka bir şey değildir. Kıyamet gününde ise onlar azabın en şiddetlisine uğratılırlar. Çünkü Allah, yaptıklarınızdan habersiz değildir.
    Nuh tufanı mevzusunun birçok mitolojide geçmesi normaldir
    çünkü dünya hayatının ikinci başlangıcıdır
    ikinci insan ve hayvan nesli, o gemide kurtulanlardan türemiştir
    aynı mevzu dillerde şekillene şekillene farklı kişilere atfedilmiş olsa da genel manada içeriği korunmuş belli ki

Motosikleti
    Ayda degil, yilda olabilir mi o 850 dolar?
    Bir de bu rakam devletin giderleri düsüldükten sonra kalan net rakammi?
    Yok abi, bu rakam Türkiye'de ülke içindeki tüm cari işlemlerin %2.5'i. Ayda 850 dolar doğrudur, ama aldığın-sattığın herşeyin %2.5'ini buna ayırdığımızı varsayarsak. TCMB'nin 11 milyar dolarlık altın, 77 milyar dolarlık döviz rezervi var. Kırkta biri 2.2 milyar dolar eder, 400 bin kişiye ayda 460$ aylık bağlamaya yeter. Tabii devletin zekat vermesi farz değildir sanırım Halamın bıyığını traş eden berber ile amcamın cinsiyet değiştirme ameliyatını yapan doktor aynı kişi midir sorusu gibi bir hesap yalnız bu yaptığım.

tigermbz dağlık alanlar depreme dayanıklı konut yapmak için gereken yerler değildirler. Depreme dayanıklı konutu sert zemine yaparsın. Dağlar sabit değildir, hareketlidir. Örneğin Everest yılda yaklaşım 6cm yükseliyor. Dağlar ve depremler aslında birbirlerinin kardeşidir, ikisi de tektonik hareketlerin sonucudur. Konya ovası hiç "sabit" dağ olmamasına rağmen (aslında sayesinde) ülkemizde en az deprem olan yerdir.

Tufan hikayelerinin hepsinin ortak bir kaynaktan geldiğine ben de katılıyorum, hatta gerçek bir tufanın olmuş olması çok büyük bir olasılık. Bu tufan konusunda bir diğer iddia da hikayelerin ABD'deki Büyük Göller bölgesinde yer alan Hazar Denizi'nden daha büyük Agassiz Gölü'nün (artık yok) boşalmasıyla dünya çapında deniz seviyesinin hızla yükselmesinden kaynaklandığı.

Yalnız burada demek istediğim şu: Kutsal Kitaplarda "Nuh Tufanı" diye bir anlatım var, bu olay (belki) gerçekten olmuş. Bu olayı gerçekten anlamak için derinlemesine incelemek gerekir, sadece kitaplardaki hikayeler bize ahlaki öğütler dışında bir şey katmaz.

Ha bir de, göklerde "mükemmel nizam" pek yoktur aslında. Tüm gezegenlerin yörüngesi elipstir, pek çok gökcismi kaotik yörüngelerdedir, durmadan bir şeyler diğer şeylere çarpar, patlar, yanar, söner. Gökadalar çarpışır, birbirlerini yer, gezegenler yıldızlarından kaçarlar vs vs. "Mükemmel gökler" görüşü İslam'dan çok daha öncesine, Aristocu yaklaşıma aittir. Kuran'da da kendi döneminin bilgi birikimine uyumlu olarak Dünya'nın Güneş çevresinde döndüğü açıkça yazmaz, hatta Güneş'in Dünya etrafında bir yörüngede döndüğünü düşünen Aristocu görüşe uygun bir ayet de vardır:

Yasin, 38: Güneş de kendi yörüngesinde akıp gitmektedir. Bu mutlak güç sahibi, hakkıyla bilen Allah'ın takdiri(düzenlemesi)dir.
    Tabii bu ayeti "ak değil kara" diye anlatmaya çalışan çok sayıda kaynak var (örnek). Öyle bir ayet ki, Dünya Güneş çevresinde döner de denebilir, Güneş Dünya çevresinde döner de denebilir, dönen bir şey yok da denebilir.

Velhasılkelam, dini kitaplar ahlak dersleri almak için iyi olabilir (her zaman değil), bilimsel şeyler için anlamsız kaynaklardır.

6. sayfa BirinciBirinci ... 4567 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)