Ne zaman yeni tanıştığım bir motorsever ile eğitim konusunu açsam çoğunlukla aşağıdaki tepkileri alırım. Yüzyüze veya forum ortamlarında verilen tepkilerin çoğu benzerdir tek tek cevap vermekten yoruldum ben kendi cevaplarımı aşağıya yazıyorum benzer düşünceleri olanlar lütfen konuyu genişletsinler .
SORU GENELLİKLE ŞUDUR : MOTOSİKLET EĞİTİMİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ ?
TEPKİ 1 : Ben yarışçı olmak istemiyorumki daima yavaş giderim bu yeterince güvenli.
CEVAP 1 : Motosiklet eğitimlerinde "nasıl daha hızlı gidersiniz" diye bir konu başlığı yoktur . Pist eğitiminde dahi motorunuzu daha fazla nasıl kontrol edebileceğiniz anlatılır eğer hız arzu ediliyor ise hakimiyetin artması ile bu kendiliğinden gelecektir.Elbette yol ve trafik koşullarına uygun süratlerde seyir halinde olmak güvenlidir ve gerek şarttır ama asla yeter şart değildir.
TEPKİ 2 : Ben daima trafik kurallarına uyarım bu yeterince güvenli.
CEVAP 2 : 2010 Yılında resmi tutanaklara geçmiş 18000 civarındaki motosiklet kazasındaki sürücünün hepsinin trafik kurallarına uymayan birer canavar olduğunumu düşünüyorsunuz. Tek taraflı olarak trafik kurallarına uymanız güvenlidir ve gerek şarttır ama asla yeter şart değildir.
TEPKİ 3 : Motosiklet eğitimi bazı kişilerin ego tatmini için uydurduğu birer etiketten başka birşey değildir .
CEVAP 3 : Aldığı eğitimleri etiket niyetine kullananların olduğu doğrudur ama bu alınan eğitimin faydasız olduğunu göstermez , kişiyi bağlayan bir durumdur.
TEPKİ 4 : Eğitim sadece para tuzağı.
CEVAP 4 : Bana bir tek tane ihya olmuş motosiklet eğitmeni gösterebilirmisiniz. Bu işin en eskileri bile sizin benim gibi orta halli insanlar ve sadece emeklerinin karşılığını alıyorlar. Çoğu ikinci bir iş daha yapıyor hayatını sürdürebilmek için.
TEPKİ 5 : Güvenilir bir kurum yok eğitim alınabilecek.
CEVAP 5 : BMW , Honda , Yamaha sizce güvenilir olmayan kurumlarmı ? Özel eğitim veren pekçok eğitmen ve şirket dışında bu markaların kendilerine ait eğitim merkezleri bulunmakta ve gayet iyi eğitimler veriyorlar çoğunda yer bulabilmek bile zaman alıyor.
TEPKİ 6: Eğitimler çok pahalı , param yok.
CEVAP 6: Performans egsozuna , motor aksesuarlarına , navigasyon aletlerine , pahalı tulumlara v.s. v.s. ye kaynak yaratılabiliyorken çoğu zaman iki depo benzin parasına verilen eğitimlere katılamamayı paraya bağlamak çok da inandırıcı gelmiyor.
TEPKİ 7 : Ben gayet iyi motor kullanıyorum ehliyetimi hiç kursa bile uğramadan ilk sınavda aldım.
CEVAP 7 : İki tekeri dengede tutarak A noktasından B noktasına varabiliyor olmak , ilkokulun sadece birinci sınıfını bitirmek ile aynı şeydir okuma-yazmayı öğrenmişsindir ancak. Asıl eğitim ondan sonra başlar .
Sadece 1. sınıfı bitirmekmi yoksa yüksek lisans ve master a kadar uzanacak uzun bir eğitim hayatımı insanı daha donanımlı yapar ?
Tercih sizin.
Okan Sinan OCAN
Sevgilerimle