Hangi motosikleti kullaniyor ve nerede kullaniyor olursaniz olun, tulum pratik bir giysi degil.
Yani ben CBF kullaniyorum o yûzden tulum pek pratik degil, ama yarin CBR alicam lazim olur gibi bir hataya düsmeyin.
Üstelik tulumla is bitmiyor, botta almaniz gerekiyor.
Tulumun altinda iskarpin pek karizmatik durmuyor açikçasi.
Kisaca tulum giymek tam bir iskence.
Ama uzun yolda, birazda sûrat yapmayi seviyorsaniz sizi en iyi koruyacak malzeme de bu.
Üstelik sizi bir sürü aparati tasimak zahmetinden de kurtariyor.
Sehir içinde sürekli motor kullanmiyorsaniz, yani arasira bir yerlere park ediyor, ne bileyim bir kahveye giriyor, ise gidiyorsaniz kullanmasi daha da iskence haline geliyor.
Özellikle botlarla yûrümek gerçekten iskence.
Bu konuda en güzel yorumu Hollanda'ya birlikte yaris izlemeye gittigimiz Remzi yapmisti, hiç aklimdan çikmadi o.
Söyle demisti Remzi:
Ne bu be, ördek gibi, böyle gezecegime hiç motora binmem daha iyi.
Valla haksiz sayilmaz.
Neyse ben isin özüne geleyim.
Alacaginiz tulumun daha sonra size iskence haline gelmemesi ve hep kullanmaniz için bir kaç önerim olacak.
Eger pistte yarismayacaksaniz kesinlikle tek parça tulum almayin.
Yoksa bahsettigim iskence yuzunden bir zaman sonra bugûnde giymeyeyim yahu zaten suraya kadar gidecem sebepleri uydurup, kullanmaktan vazgeçer ve buraya hangi montu alayim basligi açarsiniz.
Üstelik çisiniz gelince daha da kötü.
Iki parça olunca bu sorun sorun olmaktan çikiyor, hatta dugmeli bir kot pantolondan daha pratik bir sekilde isemek için kullanacagimiz malzemeye kolayca erisebiliyoruz.
Üstelik iki parça tulum daha az korur gibi bir bilimsel testde mevcut degil.
En guzeli de sehir içinde sadece montu giyip çikabilirsiniz.
Bunlarin disinda tulumun mümkün oldugu kadar hafif olmasi çok önemli.
Deri malzemeler koruma açisindan çok üstün malzemeler ama agirlik büyük handikap oluyor.
Simdi sizin elinizin altinda internet var ve neyin nasil olmasi gerektigini çabucak kavriyorsunuz.
Ama bizim gibi bildigi herseyi deneme yanilma yoluyla ögrenmek zorunda kalmis bir neslin pratik yapma imkani oldu.
Agir bir mont özellikle deride hiç çekilmiyor.
Zaten bunlari siz bizim çektiklerimizi çekmeyin diye yaziyoruz.
Mesela ben hem tulum, hem deri monta sahip oldugum halde, tekstil ceket kullaniyorum.
Ancak yol yapacagim zaman deri mont giyiyorum ve tulumu artik sadece pistte kullaniyorum.
Ancak uzun gezilerde tulum tercih ediyorum.
Peki hangi marka hafif.
O konuda elimde bir liste yok ama KANGURU derisi bu konuda bir referans noktasi olabilir.
Hem saglam,hem de hafif.
Bildiginiz hemen hemen bûtün markalarin kanguru derisi modelleri mevcut.
Yani seçenek konusunda da kisitli degilsiniz.
Bir baska bakilmasi gereken seyde, dizliklerin(sanirim ingilizcede slider olarak geçiyor) çikarilip takilabiliyor olmasi.
Ben çikartmanizi tavsiye etmem ama yûrurken çok rahatsiz ediyor ve cebinize koyma imkani oldugu için Allah'a sükrediyorsunuz.
Bunlarin disinda bakilacak noktalar var ama noktalar artik hemen her markada mevcut.
En fazla sirt(hörgüç diyor bazilari) korumanin sisik olup olmamasi konusunda tercih sôzkonusu ki bu istege bagli bence.
Sirt üstü düsme durumunda baya faydasi var, ve alistiktan sonra varligini bile unutuyorsunuz.
Kisisel olarak bakilacak en önemli nokta, üstûnüze tam oturmasi.
Kask gibi bunda da marka kesimleri birbirine uymuyor.
Yani Bir Berik ile bir Alpinstar ayni beden tulum üzerinizde ayni etkiyi vermeyebilir.
Baska ne var???
Himmm
fiyat ve kalite oranina baktigimizda en uygun marka sanirim Alpinstar.
Ben su an kullanmiyorum ama daha önce kullandim gayet memnun kaldim, tavsiye ederim.
Fakat Türkiye sartlarinda fiyat durumlarini bilemiyorum.
Bir noktayi da yazmak isterim.
Her ne kadar bastan iskence gibi gôrünsede, bir malzemeyi eger sürekli kullaniyorsaniz, o malzemeye bir zaman sonra alisiyor ve farkina bile varmamaya baliyorsunuz.
Bunu da göz önünde bulundurup, kullanim amaciniza gör malzeme seçmenizi tavsiye ederim.
Yani örnegin bir kurye iseniz ve gûnün 8-10 saati motosiklet üzerinde geçiyorsa, bir zaman sonra bu bahsettigim rahatsizliklari duymamaya ve hatta baska malzemelerden rahatsiz olmaya baslarsiniz.
Bunun gibi....