Tüm yorumlara göz attım.Benim anladığım şöyle..Yanlışım varsa düzeltirsiniz.
Mesela sola sapan bir virajda bir bisiklet,araba ve motosiklet düşünelim.İster az bir hız olsun ister hızlı,gazı minimum derece keserek veya kontrollü gaz açarak virajı kaldırabilecek şekilde bu üçü viraja kendi ağırlığını sola vererek girecektir.
Sol viraj=Güç noktası sol el.
Pist motorcuları yarışlarda sol viraja girerken,bedenlerinin sol tarafı asfalta daha yakın oluyor.Bunu yapmak için sol elçiği tıpkı bisikletteki gibi hafifçe kendine çekiyorlar,tarifin karışma sebebi tarif edilirken sağ elçiği itilmesinden başlanması bence.Sol elçik çekilince sağ elçik otomatik itiliyor zaten.Benim bildiğim böyle.
Eğer farklı bişiyden bahsettiysem çok ağır eleştirmeyin
Siz tekniği bilip uygulasanız da motoru bu tekniği bilmeden kullansanız da iki tekerli araçların hepsi belli bir süratin üzerinde aynı mantıkla çalışır. Motosikletin virajı alabilmesi için yatması şart. Bu yatma işleminde eğer motor sağa doğru yatmışsa zaten ön tekerleğiniz sola doğru açı yapar ve motor yattığı tarafa doğru seyir eder. Yani istesen de istemesen de zaten kontrayı yaparsın. Eğer bu tekniği bilinçli olarak yapabiliyorsan, virajlarda büyük avantaj sağlarsın çünkü kontrayı verir vermez motor aniden yatar ve virajı çok hızlı bir şekilde alırsın. Bence motor kullanan herkesin bu tekniği denemesi ve öğrenmesi gerekir.
---------- Mesajlar birleştirildi - 00:27 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:24 ----------
Sol elciği çekince sağ elcik itildiği durumda motorun solunda yatış mümkün olmaz. Sol elciği kendinize çektiğinizde yani motorun ön lastiğini sola doğru döndürdüğünüzde motor sağa doğru yatar ve motorun sağ tarafına doğru sarkma yapılır ve motor sağa döner.
Hayatta en büyük eğlence başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.
O zaman benim bahsettiğim viraja başlangıç noktasındaki hareket.Viraj boyunca motorun kendi ağırlığını kaldırması için sola yatmışsa sol elcik,sağa yatmışsa sağ elciğin itilmesi gerekiyor dediğinize göre.Yazdığımın tam tersi yani.Kendi adıma anladım gibi.
---------- Mesajlar birleştirildi - 00:57 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:38 ----------
Yani
Sürekli sola virajlı bir yolda motosikletin sol elçiğini ölçülü bir şekilde ileri ittirirseniz motor dengede tutulur ve sola yatması önlenir.
Düz bir yolda sol elçiği ittirirseniz sağ tarafa yönelmiş olunur.Yani yön seçilir.
Benim ilk yorum yön seçmeyi tarif etmiş galiba.
Evet aynen öyle. Sol gidion ileriye doğru içildiğinde motor sola doğru yatacak ve sola doğru biracı alacak. Yarışçıların bedenlerini motorun sol yanına doğru çekmelerinin nedeni ise ağırlık merkezini aşağıya doğru çekmeleri. Viraja girdiğinizde iki türlü kuvvet yönü var birisi merkezkaç diğeri ise yerçekimi. Merkezkaç sizi virajın dışına doğru gittiğinden yere tutunabilmemizin tek nedeni yerçekimi. Ağırlık merkezini değiştirerek sürtünmeyi bir şekilde artırıyoruz.
---------- Mesajlar birleştirildi - 00:59 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:58 ----------
Bu arada şu an araba kullandığımdan iPhone benim sesimi ancak bu kadar tercüme edebiliyor o yüzden kusuruma bakmayın bazı kelimeler sanıyorum yanlış oluyor
Hayatta en büyük eğlence başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.
Kontra tüm iki tekerlekli araçlarda aynıdır. Ne motor hacmiyle ne de ağırlıkla alakalı birşey. İkisiyle alakalı olsaydı aynı tekniği bisiklette uygulayamazdınız. Bu konuyla ilgili internette birçok kaynak ve video var, araştırabilirsiniz. Bu zamana kadar kontra yapıp motor devireni duymadım.
hocam yavas yavas okuyayım dedım taa kı MOTORSIKLET yazısını gorene kadar . sonra zaten okumayı bıraktım . yanlıs anlama ama hocam motosıklet surucusu yada heveslısı bıle motorsıklet yazarsa olmaz bu iş @ultımate-bnz
Bu kontra tekniğini neden kabullenmekte zorlanıyorlar anlamıyorum. Eğitimlerde de milletin en zor kabullendiği şey bu kontra tekniği idi.
Bu kadar teknik, çılgın, karmaşık açıklamalara gerçekten gerek var mı? Gidonun sağına baskıyı verirsen sağa dönersin, soluna verirsen sola dönersin. Bu kadar.
Eğitim videolarını izlediğimde ve yazıları okuduğumdamantık olarak çok ters gelmişti. İlk denediğimde şaşkınlıktan ve heyecandan bi tuhaf olmuştum. Vücudu kullanarak yatmak hem geç tepki vermeye sebep oluyor hemde tam olarak stabil dönüş yapamıyorsunuz, çünkü değişken virajlarda kısa süre içinde vücut pozisyonunu değiştirmeniz gerekiyor. Benim gibi göbekli cruiser kullanıcıları için pratik değil. halbuki kontra tekniği ile milimetrik dönüş ayarı yapabiliyorsunuz ve çok stabil dönüşler gerçekleştirebiliyorsunuz. Tepkilerinizde anlık oluyor. Kontra tekniği candır, ufak büyük demem virajdı , şerit değiştirmeydi ayırt etmem kontrayı sürekli kullanırım . Ha ayrıca kontra tekniğini öğrendiğinizde virajları ne yöne olursa olsun istediğiniz tek elinizle bile alabilirsiniz.
matematik ve fizik öğrenmek için biraz çabalanmalı eğitim hayatı boyunca. temel bilgiler yeterli olacaktır.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)