Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
4. sayfa BirinciBirinci ... 2345 SonuncuSonuncu

Kontra Tekniği ..

REKLAM ALANI
    excavatus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW F650 ST
    Yaw herkes yazmış ama dayanamayacağım için yazıyorum ben de...
    "Kontrayı öğretin deneyeyim... ben de yapayım bakalım... vs" gibi yorumlar.. arkadaşlar kusura bakmayınız ki, tamamen cehalet ürünüdür... bilmemek ayıp değildir...

Motosiklet kullanıyorsan, 20km/saat üzerinde hızlarda manevra yapıyor veya viraja giriyorsan...
    mutlaka ve mutlaka kontra tekniği kullanıyorsun... Kontra tekniği olmadan motosiklet sadece düz gidebilir..

Fiziksel açıklaması da şu şekildedir. Motosiklet düz gider iken, motorun üzerine etkiyen tek değişen kuvvet, arka ve ön tekerleklerdeki itme ve çekme kuvvetleridir. (gaz verme, kompresyon veya fren) bu durum hızlanmayı ve yavaşlamayı etkiler. Rüzgarsız bir havada düz yolda giderken yanal kuvvetler 0'dır.

Motosikletin bir elciğini (ÖR: SOL) ileri doğru itmek veya ne derseniz deyin, ÖN TEKERLEĞİN UCUNU HAFİF SAĞA ÇEVİRMEK, motosiklet üzerindeki yanal dengeyi bozar ve motosiklet sola doğru yatmaya başlar. Bırakırsanız sistem denge haline gelir ve düzelir. Bırakmazsanız, yer çekimi sizi yere doğru çekerken, yer çekimini karşılayan kuvvet, lastiklerin sürtünme kuvvetidir. Ancak bu kuvvet yeterli olmadığı için motosiklet düz gitmeyi bırakır ve bir eğri çizmeye başlayarak (viraj işte bu eğridir) kendine merkez kaç kuvveti yaratır. Merkezkaç kuvveti viraj ne kadar dar ve ne kadar hızlı alınırsa o kadar fazla olur. Bu sayede, ne kadar hızlı olursanız o kadar fazla yatabilirsiniz. Ne zaman bu merkezkaç kuvveti yeterli olmaz, yolu öpersiniz. Ne zaman lastikler sürtünmeyi kaybeder, yolu öpersiniz...

Düz giden motosikletin üzerindeki yanal kuvvetleri bozmanın, bu sayede ağırlık merkezi izdüşümünü lastik izinden çıkartmanın, ağırlık merkezini dengelemek için motoru yatırmanın, ve motor yatarken yere düşmemek için, motora eğri çizdirmenin yani

VİRAJ ALMANIN TEK VE TEK AMA TEK YOLU GİDONU KULLANARAK MOTORUN DENGESİNİ BOZMAK YANİ KONTRA BASMAKTIR.

Bilsen de yapıyorsun bilmesen de...
    HAYATINDA 1dk ICINDE ARDINDA BIRAKIP GIDEMEYECEGIN HIC BIR SEY OLMASIN...

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    Soykan67 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW R1100GS
    Alıntı excavatus adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    "Kontrayı öğretin deneyeyim... ben de yapayım bakalım... vs" gibi yorumlar.. arkadaşlar kusura bakmayınız ki, tamamen cehalet ürünüdür... bilmemek ayıp değildir...

Motosiklet kullanıyorsan, 20km/saat üzerinde hızlarda manevra yapıyor veya viraja giriyorsan...
    mutlaka ve mutlaka kontra tekniği kullanıyorsun... Kontra tekniği olmadan motosiklet sadece düz gidebilir..

Fiziksel açıklaması da şu şekildedir. Motosiklet düz gider iken, motorun üzerine etkiyen tek değişen kuvvet, arka ve ön tekerleklerdeki itme ve çekme kuvvetleridir. (gaz verme, kompresyon veya fren) bu durum hızlanmayı ve yavaşlamayı etkiler. Rüzgarsız bir havada düz yolda giderken yanal kuvvetler 0'dır.

Motosikletin bir elciğini (ÖR: SOL) ileri doğru itmek veya ne derseniz deyin, ÖN TEKERLEĞİN UCUNU HAFİF SAĞA ÇEVİRMEK, motosiklet üzerindeki yanal dengeyi bozar ve motosiklet sola doğru yatmaya başlar. Bırakırsanız sistem denge haline gelir ve düzelir. Bırakmazsanız, yer çekimi sizi yere doğru çekerken, yer çekimini karşılayan kuvvet, lastiklerin sürtünme kuvvetidir. Ancak bu kuvvet yeterli olmadığı için motosiklet düz gitmeyi bırakır ve bir eğri çizmeye başlayarak (viraj işte bu eğridir) kendine merkez kaç kuvveti yaratır. Merkezkaç kuvveti viraj ne kadar dar ve ne kadar hızlı alınırsa o kadar fazla olur. Bu sayede, ne kadar hızlı olursanız o kadar fazla yatabilirsiniz. Ne zaman bu merkezkaç kuvveti yeterli olmaz, yolu öpersiniz. Ne zaman lastikler sürtünmeyi kaybeder, yolu öpersiniz...

Düz giden motosikletin üzerindeki yanal kuvvetleri bozmanın, bu sayede ağırlık merkezi izdüşümünü lastik izinden çıkartmanın, ağırlık merkezini dengelemek için motoru yatırmanın, ve motor yatarken yere düşmemek için, motora eğri çizdirmenin yani

VİRAJ ALMANIN TEK VE TEK AMA TEK YOLU GİDONU KULLANARAK MOTORUN DENGESİNİ BOZMAK YANİ KONTRA BASMAKTIR.

Harika bilgiler aktarıldı artık konuşmanın bir gereği yok.Arkadaşların dediği gibi kontra tekniği gereklidir ve mutlaka öğrenmelisiniz.Öğrenmelisinizden kastım zaten yapıyorsunuz ama bunu yaparken tamamiyle bilinçli bir şekilde yapmaktır önemli olan.

Syanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    DR-Zurna 400
    Konuyu kilitleyelim artık
    #sürenadam

Motosikleti
    CBR 600F
    kontra zaten hepimizin yaptığı bişey değil mi ya? sırf yatırarak dönmüyo zira motor, sert virajlarda ya da ani manevralarda illa ki yapıyoruz ismi yabancı geliyodur bence sadece

Free_AnGeL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    GT250r '' ReD DraGoN ''
    Alıntı excavatus adlı üyeden alıntı Mesajı göster

Şahane Açıklamışsın Bilgi için teşekkürler Gün Geçtikçe bildiğimizi sandığımız Konularda Yeni şeyler Öğreniyoruz
    ''Bir adamı sabah gördüğümde tesadüf olarak kabul ederim, öğlen aynı adamı bir daha görürsem kuşkulanırım. Akşam karşılaştığımızda tereddütsüz silahımı çekip vururum. Tesadüflere inanmam '' Al Capone

Atahualpa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    RR 250E-9
    Alıntı ULTIMATE-BNZ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ters kontra tekniği ,yarışlarda kullanılanın aksine şehiriçinde kaçış manevrası olarak kullanılabilr.Kesinlikle ve kesinlikle üzerinize gelen araç, tümsek ve son anda gördüğünüz çukurdan 2 metre kala kaçmanın en hızlı ve güvenli yoludur.

Sola kaçmak için sol elciği hafifçe itin. sağa kaçmak için sağ eliciği itin.Bazı arkadaşlar yazmış ters diye, yanlış yazıldığını düşünen arkadaşlar olöuş.. Hayır yanlış yazılmamış, adı zaten ters kontra. direksiyonun sağa dönmesi ile tekerin sol altı boşaldığından, motor siklet sola ani yatar ve sizin istediğiniz kadar dönmenize izin verir.

yani belinizi hazırlamanız gerekmeden son anda ani kaçış yapabilrsiniz.

-- bir arkadaş sormuş scooterda olur mu diye.. hepsinde mükkemmel ve kusursuz şekilde çalışır.sertliği denedikçe arttırın.Bir anda afallamamak için.

en çok kullanılan yerler ; aniden şerit değiştiriren sürücüler, büyük ve riskli çukurlar.yola düşmüş tahta kasalar. Benim şahsen en çok kullandığım yer BOĞAZ köprüsü yan rüzgarları ki bu sayede yan rüzgar nedir bilmem. Şiddetle antreman yapmanızı ve kullanmanızı tavsiye derim.

Yanlış bilgi. Bu tekniğin adı Kontra, Ters kontra vs değildir. Bahsettiğiniz tekniğin adı Swerving yani Kıvırmaca tekniğidir. Kontra sadede ve sadece viraj alırken ve dönüş yaparken kullanılır.

http://www.youtube.com/watch?v=1zizLoeeX-U
    YOU WILL NEVER WALK ALONE

safakk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    arkadaşlar yersiz tartışıyorsunuz yapılması gereken kontra nın tanımını güvenilir bir kaynakdan okuyup sonra atlayıp motora boş bir asfaltta viraj yapılarak okuduğunuz tanımı uygulamak bunu yaptıkdan sonra aklınızda hiç bir soru işareti kalmıyor

kısaca sayfalarca tartışılacak sağ elcik sol elcik yok gidonun ortasını ittir hiç gereği yok gerçekden bugün deneme şansı buldum ve burda okuduğum zaman bana daha karmaşık gelmişti ama pratikde inanılmaz kolay

Not: 40km/h hızda denerseniz hem kontrolü kolay olur hemde düşme anında hem size hem motosikletinize daha az zarar gelir

gti_king - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Kawasaki KLX 250
    Her yeni mesajda tazelenen bir anlam kargaşası var ortada. Kıvırmaca ile kontra tekniği karıştırılıyor. Kontra dediğimiz teknik sadece virajlarda kullanılır, şehiriçi manevralarda, bir engelden kaçmada kullanılan tekniğin adı kıvırmacadır. Yanlış bilgi vermeyelim lütfen.

Motosikleti
    Honda Titan
    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Deneyip izlenimlerini paylasirsan sevinirim.
    Bu arada avatarina bakmani öneririm.
    Motosiklet saga yatiyor ama ön teker nereye bakiyor?
    Shrieker, sahane ôrnek.
    Denedim hangi tarafı iterseniz o tarafa dönüyor.. Zor gibi gözüksede hiç zor değil. Fazla itmeyede gerek yok hafif yapınca motor yön değiştiriyor sonrada yatıyorsunuz işte..
    [B][COLOR="#696969"]Mondial RS 151 - 2008 / 2011[/COLOR][HR][/HR] [COLOR="#FF0000"]Honda Titan - 2011 / ?[/COLOR][HR][/HR] :bestmt:[/B]

soccer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    suzuki inazuma
    az sonra deniycem. deniycem denemesine de, "arabalar" filmindeki "şimşek mcqeen"in "sola dönmek için sağa direksiyon kırmasıyla" uçurumdan düşüşü gözüme gelince de tırsmıyor değilim hani

Okan Sinan Ocan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW K1200GT (Helga) BMW S1000XR M Sport
    Allahım şu mübarek ramazan günlerinde motosiklet sever kullarını "kontra tekniği" öğrenmek uğruna kendilerne bir zarar vermekten koru ..

İmza : Derdini anlatmaktan umudunu kesmiş yaşlı motorcu

Önemli Not: Ulem Coq bütün bunlar senin başının altından çıkıyor farketmedim sanma :p :p :p
    DAHA GİDİLECEK ÇOK YOL ,ÖĞRENECEK ÇOK ŞEY VAR

zeda3000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda CB750 Cafe Racer
    Kontra teknigini gidip hocasindan ders almak yerine internetten ogrenmek isteyenler icin kisa ca soyle diyim

Otobana cikin

Iki tane otobus yada Tirin tam ortasina girin

Tam iki koca lastiklerini sagli soglu yaninizda hissedin

ve Simdi Gidonu saga sola dogru hizla sallayin

Kontra bir bicimde cennete gideceksiniz.

Bilmem anlatabildimmi
    [COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti

Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda
    Oocan hocam;
    Hatta Zeda......
    Türkiye gerçekleri bunlar.
    Bu çocuklar bunu deneyecekler.
    Kulaktan dolma bilgilerle deneyeceklerine,detaylı ve güvenli bir şekilde anlatarak yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz.
    Şu bir gerçekki bu çocukların hiç birisi eğitim falan almayacaklar!!!!!
    Maalesef gerçek bu....
    Motosikletin ruhunda var sınırları zorlamak.
    Bu çocuklar motorun ön tekerini kaldırıp gitmeye çalışacaklar.
    Dizlerini yerlere sürtmeye çalışacaklar.
    Biz karşı çıksak da yapacaklar,itiraz etsek de yapacaklar.
    Belki bir tanesini kurtarırız yahu.
    Sorulan her soruya git eğitim al demekle bu memlekete bir katkı sağlamış olmıuyoruz.
    Saçma sapan nedenlerle ölüp gidiyor bu çocuklar....
    Sonra da bak ben demedimmi diye kendi egomuzu şişirmekle meşgul oluyoruz.
    Olmuyor öyle.,Gerçek başka....
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

Okan Sinan Ocan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW K1200GT (Helga) BMW S1000XR M Sport
    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Oocan hocam;
    Hatta Zeda......
    Türkiye gerçekleri bunlar.
    Bu çocuklar bunu deneyecekler.
    Kulaktan dolma bilgilerle deneyeceklerine,detaylı ve güvenli bir şekilde anlatarak yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz.
    Şu bir gerçekki bu çocukların hiç birisi eğitim falan almayacaklar!!!!!
    Maalesef gerçek bu....
    Motosikletin ruhunda var sınırları zorlamak.
    Bu çocuklar motorun ön tekerini kaldırıp gitmeye çalışacaklar.
    Dizlerini yerlere sürtmeye çalışacaklar.
    Biz karşı çıksak da yapacaklar,itiraz etsek de yapacaklar.
    Belki bir tanesini kurtarırız yahu.
    Sorulan her soruya git eğitim al demekle bu memlekete bir katkı sağlamış olmıuyoruz.
    Saçma sapan nedenlerle ölüp gidiyor bu çocuklar....
    Sonra da bak ben demedimmi diye kendi egomuzu şişirmekle meşgul oluyoruz.
    Olmuyor öyle.,Gerçek başka....
    Sadece birkaç konuda bu kadar hassasız coq cuğum , yoksa her sorulan soruya git eğitim al falan demiyoruz , sadece risk teşkil eden tekniklerde ürküyoruz ne yapalım sakallarıda çıkmış olsa onlar hala bizim çocuklarımız onlar için endişelenmek en doğal hakkımız ( haydaaaaa annem gibi konuşmaya başladım iyimi :p :p :p )
    DAHA GİDİLECEK ÇOK YOL ,ÖĞRENECEK ÇOK ŞEY VAR

bugay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yahu zaten 100 km kadar hız yapıyosanız motorda kontra tekniğini istemeden uygulamıyo musunuz? ya da hiç mi 60 - 70 km üzeri hızda viraja girmediniz? ben bi eğitim videosu izlemiştim ilk motorumu aldığımda artık 40 - 50 km üzerinde her türlü motoru yatırıyorum arabaların 80 - 90 ile döndüğü bi viraj var altgeçit orayı 120 ile dönüyorum ve hiç de güvensizlik hissetmiyorum. Açın bi adam gibi video izleyin ve çıkın bi boş pazar alanı vb. yerde yere taş falan koyup parkur yapın tüm korumanızı takın grenajları sökün çalışın aslında bisiklette bile çalışılabilir mantığı kavrama açısından. Ama bu tekniği bilmiyorsanız sokakta kullanamıyosanız motorcuyum demeyin ani bi kaçma gerektiren durumda kontrasız nasıl kaçılabilir?
    Yanlışım varsa lütfen düzeltin.

Atahualpa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    RR 250E-9
    Kaçma gereken durumda Kontra değil Swerving uygularsın Bugay tek yanlışın bu diğerleri doğru. Yoksa 120 ile daldığın bir virajda kontra basarken yolun ortasında bir kaya gördüğünde yatmış halde iken nasıl kaçacaksın ? Bak kontra uyguluyordun ama kaçamadın O bahsettiğin Kıvırmaca, swerving
    YOU WILL NEVER WALK ALONE

Motosikleti
    CBR 600F
    swerving de kontra değil mi zaten.. bi sağ bi sol yapıyosun sadece

---------- Post added at 09:47 ---------- Previous post was at 09:40 ----------

ya bu biraz şuna benziyo... bebekken yemek istersin doğa gereği ama sana verilenenin yemek olduğunu anca ismi söylenince öğrenirsin ben de ilk başladığım zamanlarda virajda motoru yatırırken farketmiyodum yaptığımın, ama yatırdığım tarafa doğru baktığım ve eğildiğim için ister istemez, örneğin sağa dönüyosam, sağ kolumun üzerine veriyorum ağırlığı... bu da aslında ben farketmeden bana kontra yaptırıyodu sağ kolumla gidona uyguladığım güç nedeniyle... biçok motorcuda böyle ta ki yaptığının ne olduğunu öğrenene kadar.. yine bu tekniği doğal olarak yapıyoruz diye ilerletmemeliyiz diye bişey yok.. bu tür başlıklar yararlı, en azından üzerinde çalışılması gereken, limitlerinin bilinmesi gereken hareketler.. bu tekniği kullanmadan motor sürebilen yoktur zaten ani kaçma durumu bi yana, virajı alabilmek için bunu yapmak zorundasın

fatih.met - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Tvs Apache, Gsr600
    aslında vücutu konumlarken bazıları istemsizce kontra tekniğine giriyorlar ama farkında değiller. sol dönmek için kendini hafif sola yatırırken sağ kolun direksiyona kısa gelip çok hafif bir çekme yapıp kontra tekniğiyle yatırmış olup sonra yatarak dönme yaparsın işte.

kontra tekniğinde vücutu konumlarken direksiyona ayar vermelisiniz ki bu zaten istemsizce de olabiliyor dediğim gibi. belkide bu teknik bu şekilde keşfedilmiştir.

ben bir abiden duydum ve onun demesine göre sağa dönceksen sol direksiyonu itiyorsun demişti ve sonrada denediğimde çok korkmuştum. vücut sabit ve direksiyonu ittim sonra vücutumu konumlamamış olduğum için motorun üzerinde biraz istemsizce sirkelendim.

yani iş sadece direksiyonu itmek değil, vücut konumlamaya başlar başlamaz hafiften direksiyonada gerekli hareketi vermektir olay.

Mengu16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Bajaj 200NS, Mondial 210MX
    Alıntı fatih.met adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    aslında vücutu konumlarken bazıları istemsizce kontra tekniğine giriyorlar ama farkında değiller. sol dönmek için kendini hafif sola yatırırken sağ kolun direksiyona kısa gelip çok hafif bir çekme yapıp kontra tekniğiyle yatırmış olup sonra yatarak dönme yaparsın işte.

kontra tekniğinde vücutu konumlarken direksiyona ayar vermelisiniz ki bu zaten istemsizce de olabiliyor dediğim gibi. belkide bu teknik bu şekilde keşfedilmiştir.

ben bir abiden duydum ve onun demesine göre sağa dönceksen sol direksiyonu itiyorsun demişti ve sonrada denediğimde çok korkmuştum. vücut sabit ve direksiyonu ittim sonra vücutumu konumlamamış olduğum için motorun üzerinde biraz istemsizce sirkelendim.

yani iş sadece direksiyonu itmek değil, vücut konumlamaya başlar başlamaz hafiften direksiyonada gerekli hareketi vermektir olay.
    Sağa döneceksen sol direksiyonu itiyosan geçmiş olsun usta Hangi gidonu itersen motor o tarafa yatar ve döner.

Konu iyi hortlamış. Acemilere belirteyim 250cc altı motorlarda hele ince lastikliyse kontrayı abartmayın ani yön değişikliklerinden kaçının. Ön teker yol tutuşunu kaybedebilir.

4. sayfa BirinciBirinci ... 2345 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)