Yaw herkes yazmış ama dayanamayacağım için yazıyorum ben de...
"Kontrayı öğretin deneyeyim... ben de yapayım bakalım... vs" gibi yorumlar.. arkadaşlar kusura bakmayınız ki, tamamen cehalet ürünüdür... bilmemek ayıp değildir...
Motosiklet kullanıyorsan, 20km/saat üzerinde hızlarda manevra yapıyor veya viraja giriyorsan...
mutlaka ve mutlaka kontra tekniği kullanıyorsun... Kontra tekniği olmadan motosiklet sadece düz gidebilir..
Fiziksel açıklaması da şu şekildedir. Motosiklet düz gider iken, motorun üzerine etkiyen tek değişen kuvvet, arka ve ön tekerleklerdeki itme ve çekme kuvvetleridir. (gaz verme, kompresyon veya fren) bu durum hızlanmayı ve yavaşlamayı etkiler. Rüzgarsız bir havada düz yolda giderken yanal kuvvetler 0'dır.
Motosikletin bir elciğini (ÖR: SOL) ileri doğru itmek veya ne derseniz deyin, ÖN TEKERLEĞİN UCUNU HAFİF SAĞA ÇEVİRMEK, motosiklet üzerindeki yanal dengeyi bozar ve motosiklet sola doğru yatmaya başlar. Bırakırsanız sistem denge haline gelir ve düzelir. Bırakmazsanız, yer çekimi sizi yere doğru çekerken, yer çekimini karşılayan kuvvet, lastiklerin sürtünme kuvvetidir. Ancak bu kuvvet yeterli olmadığı için motosiklet düz gitmeyi bırakır ve bir eğri çizmeye başlayarak (viraj işte bu eğridir) kendine merkez kaç kuvveti yaratır. Merkezkaç kuvveti viraj ne kadar dar ve ne kadar hızlı alınırsa o kadar fazla olur. Bu sayede, ne kadar hızlı olursanız o kadar fazla yatabilirsiniz. Ne zaman bu merkezkaç kuvveti yeterli olmaz, yolu öpersiniz. Ne zaman lastikler sürtünmeyi kaybeder, yolu öpersiniz...
Düz giden motosikletin üzerindeki yanal kuvvetleri bozmanın, bu sayede ağırlık merkezi izdüşümünü lastik izinden çıkartmanın, ağırlık merkezini dengelemek için motoru yatırmanın, ve motor yatarken yere düşmemek için, motora eğri çizdirmenin yani
VİRAJ ALMANIN TEK VE TEK AMA TEK YOLU GİDONU KULLANARAK MOTORUN DENGESİNİ BOZMAK YANİ KONTRA BASMAKTIR.
Bilsen de yapıyorsun bilmesen de...