Valla şu konuyu hortlatana teşekkürler. Okudum okudukça yazasım geldi. Evet köprüden kaçak geçmek hırsızlıktır..
demiyorum ve asla katılmıyorum bu görüşe
Evet bu bir tepki olarak adlandırılabilir, kural ihlali denilebilir, keyfi bir davranış olabilir ve hatta zaruri ve zorunda kalmışlıkla yapılmış bir eylem bile olabilir. Fakat kesinlikle HIRSIZLIK değildir. Bu ithamı üstüme aldığım için yazmak zorunda hissettim.
Sosyal devletlerde vatandaşların genel hakları devlet tarafından güvence altındadır. Yada öyle olmak zorundadır. Çünkü sosyal devlet olmak bunu gerektirir. Sağlık, eğitim, temel gıda, ulaşım, iletişim, ısınma, su, elektrik gibi vatandaşın hayatını idame ettirmesi için gerekli olan ihtiyaçların tamamı devlet tarafından ücretsiz, devletin refah seviyesi buna uygun değillse herhangi bir kar amacı gütmeden, hizmet mantığı ile vatandaşı ile buluşturmakla mükelleftir. Bunun ana sebebi devlet bu hizmetler için vatandaşlardan çeşitli isimler altında vergi almasıdır. Alınan vergiler ile gerçekleştirilen hizmetlerden tekrar amortisman, kullanım bedeli, üyelik aidatı gibi ücretler almanın deli dumrul hikayesinden hiç bir farkı yoktur. Şayet vergini vergisi alınıyorsa, temel gıdada ki vergi oranı günlük yada lüks tüketim vergileri ile aynıysa, alınan vergiler amacından başka işlere hizmet ediyorsa ki deprem vergisi bunun en büyük örneğidir bunun derebeyliği olduğu düşüncesi peydah olur.
Ondandır ki, otobanların paralı olması normal karşılanırken, mevcut iki köprününde paralı olması kabul edilemez. Devletin sunduğu bir hizmet karşısında ücret talep etmesi durumunda, ücretsiz bir alternatifini halkına sunma yükümlülüğü sosyal devletin en büyük gerekliliklerindendir.
Dünya üzerinde bir çok uygulamanın olduğu küçük araştırmalar ile kolayca tespit edilebilir. Adamlar iletişim hakkı diye yüksek hızlı interneti vatandaşına bedava dağıtırken, bizim burada tüm araçlar için faiş sayılabilecek bir ücreti devlete ödememiz oldukça garabet bir durumdur.
Devlet zaten vatandaşına bu imtiyazları sağlayamıyorsa, sistemde bir bozukluk söz konusudur. Dolayısıyla bozuk olan bir sisteme vatandaş olarak saygı duymamak ve hiç kimseye zarar vermeden protesto etmek en doğal vatandaşlık hakkıdır.
Saygılar ve sevgiler benim gibi düşünen ve hırsız olan arkadaşlarım.....