İngiliz hayranlığı görüşüne katılmıyorum.İyi bir şey kimden ve nereden gelirse kabulümüzdür.Kaldı ki tarihimizde bize acılar yaşatmış bir ülkeye" kask testi yapıyorlar" diye hıyarca hayranlık duymamız da gerekmiyor.
Kanser aşısı'nı Hitler icat etseydi ,kullanmayacak mıydık?
Bilimsel ve teknolojik bulguları,romantik süzgeçten geçirmemek en doğru tavır olacaktır.
Sharp testine BMW de,Arai de,Nolan da ürün gönderiyor,yani kurumsal başvurularla yapılıyor o testler.
Ben başımdaki kaskı çıkarıp göndersem "ver 50 sterlin yapalım bi test" olayı yok
Sitesinde testin nasıl yapıldığı,hangi darbenin hangi açıdan uygulandığı açıkca gösteriliyor,
Sharp testi konfor testi değildir,sağlamlık testidir ve aynı testi donanımı olan herkes yapabilir.
Sharp testi herhangi bir özel kurumun değil,İngiliz ulaşım güvenliği kurumunun resmi testidir.
Bu kurum da sadece kaskları değil,ulaşımla ilgili her türlü malzemeyi,örneğin bariyeri,yol işaretini dahi test ediyor.
Sharp testi,ürünün konforunu asla dikkate almıyor,bu yüzden sharptan 5 yıldız alan bir kask konforsuz olabilir ama genel olaak sağlamdır.
keşke bizim ülkemizde de böyle bir kurum olsaydı,hurda plastikten yapılma,yoğurt kovasından bile kalitesiz kasklar Türkiyeye girmeseydi.
---------- Mesaj ekleme zamanı: 07:23 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 07:08 ----------
Haddim olmayarak söylüyorum bana göre Sharp testi sağlamlığı da eksik belirliyor,
Sharp testi sadece
doğrusal darbeye dayanıklılık testidir
animasyonda bunu daha iyi görebilirsiniz
http://sharp.direct.gov.uk/content/animation
Sharp testi , kaskı kullanan kişi motordan düşerken kaskı bir yere vurursa alacağı darbenin ne kadarını kask absorbe edebiliyor buna bakıyor
oysa darbe kadar önemli olan sürtünme zararının da incelenmesi gerekir.
Allah korusun ama diyelim ki motordan düştük,öyle bir düştük ki zeminle temasımız vizörün orta noktası oldu,bu durumda darbe kaskın vizör çemberinde olacak,bunun testini yapan bir üretici ya da kuruluş var mı? yok.
Yine benzer bir senaryo;düştük,kask darbeyi absorbe etti ama sürüklenme devam etti,sürüklenmeye karşı kask ne derece koruyucu?sürtünme testi yapan bir üretici ya da kuruluş da yok.,
kaskın en üst noktasından alacağı darbede omuzlara binecek yükü test eden bir üretici ya da test kuruluşu da yok.
bu yüzden kaskı sadece" koruyucu bir kabuk olarak" ele almak benzer bir çok açıdan yetersiz sonuçlar verir.
Sharp testi bahsettiğim bu sebebler yüzünden eksiktir, ancak teknik açıdan bunları düşünmemizi sağlayabilecek kadar da yol göstericidir.