Türkiye'de motorlu araçlarınn satış adetleri, hangi şehirde ne kadar olduğu vs. gibi istatistik bilgileri TÜİK tarafından dönem dönem yayınlanıyor.
Tabi bizim dikkatimizi motosiklet satış adetleri çekiyor.
Bu satılan motosikletlerin marka ve modellerinide keşke öğrenebilsek güzel olacak ama ne yazıkki henüz o ayrımı yapmamış TÜİK.
Belki ilerde otomobiller gibi motosikletlerde de hangi marka ne kadar sattı görebiliriz. TÜİK'e bu konu ile ilgili öneri maili gönderdim.
Aşağıdaki tablolardan dikkatimi çeken bazı maddeler:
- Ankara motosiklet konusunda 17.sırada bulunuyor.
- Antalya'da motosiklet sayısı otomobil sayısına yaklaşmış
- Manisa ve Hatay'da motosiklet sayısı, otomobil sayısından fazla.
Doğal olarak sıcak iklim olan yerlerde motosiklet satış adetleri de daha fazla.
Antalyada arabaya binmek ne mümkün?Biz bile yazın klima arabayı soğutana kadar ter içinde kalıyoruz.Antalyada durum nedir tahmin bile edemiyorum.Hele birde öğlen sıcağında arabayı güneşin altına park ettiysen 50 dereceyi buluyo arabanın içi.
Sicak ve kuru yol sartlari
Koylerin ve ilcelerin kucuk olusu
Guneyde sanayi olmadigindan insanlarin tasidiklari is gerecleri bile tarim agirlikli oldugundan , motosiklette tasimaya musait olmasi
ve en onemlisi
Sicak ve kuru yol sartlari
Koylerin ve ilcelerin kucuk olusu
Guneyde sanayi olmadigindan insanlarin tasidiklari is gerecleri bile tarim agirlikli oldugundan , motosiklette tasimaya musait olmasi
ve en onemlisi
Polisin kontrol etmemesi.
Haklısın, yalnız birde istatistiklerde gözükmeyenler var ki "plakasız motosikletler" doğal olarak bu rakamların içinde değiller.
Bahsedilen tarzdaki köy ve kasabalardaki bir çok motosiklet plakasız ve trafiğe kayıtlı değil.
Acaba bu tip motosikletlerin sayısı tam olarak kaç, muhtemelen net olarak öğrenemeyeceğimiz bir bilgi.
Ancak motosiklet satıcılarının net satışları ile emniyetin tescil biriminin istatistikleri kıyaslanırsa aradaki kayıtdışılar ortaya çıkar.
"Dünyanın sorunu, Akıllılar hep kuşku içindeyken, aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." B.Russell
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür; ve bir orman gibi kardeşcesine" Nazım Hikmet
eylül 2010'da bir yönetmelik veya eski araçlar için kolaylık mı sağlanmıştı da 21.000 motor kayıt sildirmiş acaba? (diğer mot. taşıtlarda da aynı)
bunun dışında eylül ayıyla ilgili bir şey gelmedi aklıma, biraz baktım ama bulamadım, dur merak ettim şimdi, bilen varsa hele beri gelsin..
Eylül ayında 1985 ve daha önceki model araçlarla ilgili bir vergi düzenlemesi vardı.
Daha doğrusu aracı il özel idaresine bedelsiz teslim edilen araçların vergi borcu siliniyordu. Tabloya bakılırsa ciddi oranda faydalanan olmuş.
Şöyle bir soru cevap buldum 16 Eylül 2010 Tarihli:
2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
Hangi marka, hangi modelden kaç tane satmış öğrenebilirsiniz. Tek yapmanız gereken TÜİK'e e-posta gönderip verileri istemek, ardından 25 TL civarı bir ücreti TÜİK'in hesabına göndermek. Elimde 2008-2009 yılları için her modelin satış rakamları var, 2000'de beri hangi yıl hangi ilde hangi marka kaç tane satmış verisi de var.
Hortlatılmaya değer , güzide konu , başlığı açan forumdaşa teşekkür ederim.
Tuik verilerini yorumlayacak babayiğitler aranıyor , söz gelimi Pulsar kaç dane, en merak ettiğimde şu Hyosungun xd bilmem ne, autocad tasarımlı aleti kaç adet satmış?
---------- Mesajlar birleştirildi - 00:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:58 ----------
PDF olarak erişmek mümkün ancak, şu model şu marka gibi bir veri yok, (motosiklet için) , genel veriler bir kaç markanın ismi, ve diğerleri şeklinde sıralanmış, sanırım detaylı marka model trafik kaydı=satış verileri için ücret ödenmeli.