Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 123 SonuncuSonuncu

Sanal bir kazanın anatomisi, kontrol kaybına bir kala

REKLAM ALANI
    Osbourne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Var
    Geçen cumartesi günü arkadaşımla Libadiye Caddesi istikametinden Göztepe Köprüsünü geçerek E-5 e çıkıp, Kozyatağına doğru gitmek için motorlarımızı sürüyorduk..Hızımız muhtemelen 60 km/s..

Aşağıdaki çizimde de gösterdiğim üzere tam Göztepe köprüsüne geldiğimde en sol şeritten bir anda gaza basarak direksiyonu üstüme kıran (aslında son anda fark ettiği Harem istikametine dönmek isteyen) bir aracın tacizine uğradım..
    Araba sürücüsü muhtemelen dönüşü son anda fark ettiğinden dolayı tüm gücüyle ve gaza basarak direksiyonu çevirmiş olmalı..

Arkadaşım frenleyerek aracın arkasında kaldı lakin ben arabaya ondan daha yakın olduğumdan dolayı frenajın işe yaramayacağını düşünerek frenleme yerine kontra basarak sıyırmaya çalıştım ve çok şükür ki araçtan kıvırtmayı başardım..

Aracın üstümüze kırdığını gördüğüm andan itibaren kamyon kornasına benzer ses çıkaran kornamdan elimi hiç çekmememe rağmen sürücünün ısrarla üstüme sürmeye devam etmesi kornama olan güvenimi azalttı biraz

Beri yandan kıvırmacanın frenajdan daha güvenli olduğunu da kendi kendime kanıtlamış oldum..Kendime kanıtladım yani herkes için geçerli olmayabilir..

Motoru (daha doğrusu kendimi) arabadan kurtardıktan ve güvenli bir şekilde durduktan sonra, yan ayaklığı açtığımı ve kaskımı çıkarmadan gerisin geri arabaya doğru koştuğumu hatırlıyorum..
    Sinirden gözüm dönmüştü kelimenin tam anlamıyla..
    Arabaya, direk şöför kapısına doğru yöneldim..

Tam o anda adamın yanında oturan küçük kız çocuğunu ve arkada kucağında bebekle oturan muhtemelen eşini fark ettim birden..Durdum.

Adamın suratında anlamsız bir sırıtış (panik halinde muhtemelen, dalga geçme sırıtması değil), kızının gözlerinde benim arabaya koşuşumdan ve az önce yaşadıkları olaydan duyduğu korku..Adamın nutku tutulmuştu..

Söylediğim tek laf: " Beni az önce öldürüyordun, bunu bil ve farkında ol, bu sana yeter " oldu..
    Ben motoru çevirip yoluma gidene kadar arabayı çalıştıramadı adamcağız..

İleride bekleyen arkadaşımın yanına gittiğimde sadece "ölüyordum" dedim ve 2 dk. dinlenip yola devam ettik..

Özetle;
    Aslında ortada ciddi bir durum yok gibi görünüyor ama bunu frenlere asılmamama borçluyum diye düşünüyorum..
    Frenleri sıksam muhtemelen ya ön ya arka tekeri kilitleyip, kilitlemesem bile fren mesafesi yetersizliğinden ve fren nedeniyle manevra kabiliyetimi yitireceğimden dolayı doğrusal olarak devam edip bodoslama sağ kapıdan içeri girecektim..

Neden yazdım?
    Çoğumuz motorlu kurye değil ve bu tür tehlikelerle tecrübemiz az..
    Dolayısıyla "Kontra tekniği hayat kurtarır, öğrenilmesi gereken ikinci tekniktir" diye düşündüğüm/hatırlatmak istediğim için yazdım.
    Öğrenilmesi gereken ilk teknik frenaj elbette..

Neyse işte, canım sıkkındı bu akşam hem bunu yazdım hem de oturdum bir de çizim yaptım..Buyrun seyreyleyin

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    efsars - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    fz8,hayabusa, ybr125 07,08
    harbiden öküzmüş : )

geçmiş olsun. Çizimdeki öküz de güzel

Samet Ağır - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    YAMAHA YZF 1000 thunderace ,NC 750 S
    geçmiş olsun engin.verilmiş sadakan varmış...bu son tehliken olur inşallah...
    Biliyorsan konuş,ibret alsınlar...
    Bilmiyorsan sus ki,seni ADAM sansınlar...

timoti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hyosung GV250 idi, Honda VT750 oldu
    Öncelikle geçmiş olsun umarım bu türden olaylar başınıza gelmez bir daha. Hemen belirtmeliyim ki çizim mükemmel hele işaretleri tanımlarken kullandığınız kavramlar çok iyi. Tekrar geçmiş olsun.
    En umutsuz köle, köle olduğunu bilmeyendir.

Motosikleti
    CBR600RR
    Gecmıs olsun abıcım aman dıkkat kazasız belasız ıyı surusler.
    Kaybedicek birşeyin yoksa asla (arkana) bakma...:cat:

turkmath - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Kawasaki Versys 650 - Kawasaki z250sl
    Büyük geçmiş olsun. İyi atlatmışsınız. Birde madem köprü boyunca devam edecektiniz orta şeritten devam etseydiniz "öküz"ün görüş alanına daha yakın olacağınızdan belki oda aniden sağa kırmaya cesaret edemeyebilirdi. Bu gibi yol ayrımlarında en sağ şeritten seyretmek (eğer sağa dönmeyecekseniz) çoğu zaman tehlike oluşturuyor...

Motosikleti
    Var
    Geçmiş olsun dileklerine teşekkürler

Alıntı turkmath adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Büyük geçmiş olsun. İyi atlatmışsınız. Birde madem köprü boyunca devam edecektiniz orta şeritten devam etseydiniz "öküz"ün görüş alanına daha yakın olacağınızdan belki oda aniden sağa kırmaya cesaret edemeyebilirdi. Bu gibi yol ayrımlarında en sağ şeritten seyretmek (eğer sağa dönmeyecekseniz) çoğu zaman tehlike oluşturuyor...
    Teşekkürler..

Yol bomboştu..Ne önden ne arkadan gelen giden yok ve tek yön bir yol..
    Sadece iki şerit solumda giden o araç vardı..
    Bu kadar fantastik bir hareketi becerebileceğini tahmin edemedim doğrusu
    Bir de ileride refüj var..Oradan sağa girmemiz gerekiyordu..
    Yolun dizaynı da acayipti..Zaten o aracın hemen sağından sürüyor olsaydım ve araba o hareketi gene yapmış olsaydı muhtemelen bunları yazamazdım

acemi60 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha X-City 250
    Geçmiş olsun. Ucuz atlatmışsın. Orayı iyi biliyorum. İstanbul'un beni korkutan yerlerinden biridir. iki ayrı sağa dönüş olan bu yolda araçlar yüksek hızla seyrediyor. Burada olacak bir sıkıştırmada yüksek hızda isen dağılmamak imkansız. Açık söylemek gerekirse ben orada biraz da korkunun etkisiyle sol şerit ve son hız gidiyorum. Kimse beni sıkıştırmasın diye. Ne kadar doğru yapıyorum bilemem.

Benim de içimden sürücüye hakaret yağdırmak geldi. Ama insanların bazen umulmadık hatalar yapabildiği de bir gerçek. Bir keresinde araba ile giderken oğlum aniden "baba beni burada bırakacaktın" deyince gayri ihtiyari olarak direksiyonu sağa kırdım. Bir pizzacı motosikleti az daha arka tampona yapışıyordu. Yaptığım hatanın mahcubiyetiyle pizzacıdan defalarca özür diledim. Ve çok utandım. Hatalar insanlar içindir. Kazayı atlattıktan sonra o sinirle hareket etmemekle iyi yapmışsın.

otopsici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha tracer 900 - Yamaha tracer 700
    Alıntı Osbourne adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    G
    Tam o anda adamın yanında oturan küçük kız çocuğunu ve arkada kucağında bebekle oturan muhtemelen eşini fark ettim birden..Durdum.

Adamın suratında anlamsız bir sırıtış (panik halinde muhtemelen, dalga geçme sırıtması değil), kızının gözlerinde benim arabaya koşuşumdan ve az önce yaşadıkları olaydan duyduğu korku..Adamın nutku tutulmuştu..
    abi çok çok geçmiş olsun öncelikle
    senin anlatış tarzına bakılırsa öküz arkadaş karı dırdırına maruz kalınca ani hareketler yapmış gibi bir izlenim uyandı bende
    ama herşeye rağmen adamın ailesinin yanında kötü bir tepki vermemen çok şahane olmuş seni tebrik ediyorum valla şahane sabır varmış sende o sinirle ben olsam kendimi tutamazdım bende bir öküzlük yapardım ona karşı
    Doğru yüz kişi yalanlasa da DOĞRUDUR.
    Yanlış yüz kişi doğrulasa da YANLIŞTIR.
    Dürüst olun DANSÖZLERİ kimse sevmez

Motosikleti
    Var
    Alıntı acemi60 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Geçmiş olsun. Ucuz atlatmışsın. Orayı iyi biliyorum. İstanbul'un beni korkutan yerlerinden biridir. iki ayrı sağa dönüş olan bu yolda araçlar yüksek hızla seyrediyor. Burada olacak bir sıkıştırmada yüksek hızda isen dağılmamak imkansız. Açık söylemek gerekirse ben orada biraz da korkunun etkisiyle sol şerit ve son hız gidiyorum. Kimse beni sıkıştırmasın diye. Ne kadar doğru yapıyorum bilemem.

Benim de içimden sürücüye hakaret yağdırmak geldi. Ama insanların bazen umulmadık hatalar yapabildiği de bir gerçek. Bir keresinde araba ile giderken oğlum aniden "baba beni burada bırakacaktın" deyince gayri ihtiyari olarak direksiyonu sağa kırdım. Bir pizzacı motosikleti az daha arka tampona yapışıyordu. Yaptığım hatanın mahcubiyetiyle pizzacıdan defalarca özür diledim. Ve çok utandım. Hatalar insanlar içindir. Kazayı atlattıktan sonra o sinirle hareket etmemekle iyi yapmışsın.
    Benim evim oraya 5 dk. mesafede..Yıllardır geçtiğim yer ve kesinlikle hatalı tasarımı olan bir yer..
    Bir efsaneye göre Göztepe Köprüsü bir mühendislik öğrencisinin bitirme teziymiş
    Ne kadar doğrudur bilmem ama köprünün yapılışı sırasında ortada dönen bir söylentiydi..
    Sinir konusuna gelecek olursam, adamın yüzünden tam da senin anlattığın gibi bir durum sezdim zaten..
    Üstelemememin tek nedeni de buydu..
    Gerçi beni altına alsa, kolumu bacağımı koparsa gene böyle düşünürmüydük bilmiyorum..

Alıntı otopsici adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    abi çok çok geçmiş olsun öncelikle
    senin anlatış tarzına bakılırsa öküz arkadaş karı dırdırına maruz kalınca ani hareketler yapmış gibi bir izlenim uyandı bende
    ama herşeye rağmen adamın ailesinin yanında kötü bir tepki vermemen çok şahane olmuş seni tebrik ediyorum valla şahane sabır varmış sende o sinirle ben olsam kendimi tutamazdım bende bir öküzlük yapardım ona karşı
    Geçmiş olun dileğin için teşekkürler..
    Adam hakkındaki yorumun muhtemelen doğrudur
    Yukarıda da dediğim gibi mesele niyet..
    Hadiseden sonra arabada herhangi bir kötü niyet sezmedim diyelim

Qweasdnon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Dragstar XVS650
    Çok geçmiş olsun...Ben de daha önceden dile getirmiştim böyle badireler atlatınca insan belki o an çok korkmuyor refleks tepkilerle kurtarıyorsun ama sonra düşününce insan korkuyor...Hatta ben motora binerken sürerken çok rahatım ama sonra kurgular yapınca kafada, üstünden inince korkuyorum...Bir arkadaş bana kızıyordu kurgularımı anlatınca ama en azından üstünde değilken korkmak iyidir hayatta tutar,insan kendini hep yetersiz görüp geliştirmeye çalışır...Senin olayda büyük bir tecrübe olmuş bana kalırsa...Memleket mera misali öküz çok,dikkatli olmalı,tekrar geçmiş olsun...

clemenze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    @ Osrbourne Sahrayıcedit'te oturuyorum ve hergün ümraniye gidiş yolumdur. Erken saatlerde dahi kesin kaza riski oluyor. Yukarıdada örnek verilmiş gerçi ama o yol bilmeyen kişi için kötü sürprizler yapıyor... Büyük geçmiş olsun.

onur35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    YAMAHA XT660X
    neyse ki size bişey olmamış geçmiş olsun...okurken ileriyi düşünerek kafa göz dalmıştır dedim ki sağlıklı olmasını çocuklarına ve eşine borçluymuş...sizide taktir ettim verdiğiniz tepki en mantıklısı olmuş o an böyle düşünebilme büyük erdemdir dikkatsizlikten kaynaklanıyor araba sürücüleri motor sürücülerine oranla çok ama çok dikkatsiz oluyor...
    Kastino QM 50,Mondial 150 RF,Honda CBR 125R,Kawasaki KLR 650...

acayüp - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    cawa
    Çok geçmiş olsun. Neden se böyle durumlarda sağ şeritte hız yapan kamyonlar hiç olmaz

Mersin İl Temsilcisi yürekçe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bende sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam
    Motosikleti
    Cân ile hem cahan, dehr ile hem zaman
    burada bir arkadaşa babası bir tavsiye vermiş, onu da bize aktarmıştı. cümle aynen şöyleydi :

kornaya mornaya basacağına frene bas!!!

iyi ki sen o tavsiyeyi duymamışsın. demek ki tecrübe, yerine göre kullanılınca işe yarıyormuş...

geçmiş olsun
    KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK!
    BEDDUALARI DENEDİM, HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR!!!
    KEŞKE, KÜFÜRLERE DE DUADAKİ GİBİ, "AMİN" BENZERİ BİR ŞEY DİYEBİLSEK....

RunemagicK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Mondial 150 ZAT, Burgman 400 ve SYM Maxsym 400
    engin hocam geçmiş olsun.
    ve dediğin doğru, bu gibi durumlarda fren bir işe yaramıyor malesef. benim kazadada bilinçsizde olsa frene basmadım ve kontramı yaptım naptım gerçekten hatırlamıyorum ama kaçmaya çalıştım ve gerçekten çok ucuz kurtuldum. eğer frene bassaydım ya kayıp düşerdim yada yavaşladığım için adamın kapıdan içeri girerdim.
    ATAMASI YAPILAN ÖĞRETMEN

innovacı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    honda 600rr
    Alıntı sametagir adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    geçmiş olsun engin.verilmiş sadakan varmış...bu son tehliken olur inşallah...
    hangimiz tehlike içinde değilizki pazar sabahıda hattatla beraber levent bp buluşma noktasına giderken böle bi öküzde bize denk gelmişti bunlardan piyasada çok var öküzlük parayla değil tabiki isteyen olabiliyor

tombo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    çapırdı çıplak oldu SUZUKI GSR 600 K7
    Engin çok geçmiş olsun iyi yırtmışsın

madlive - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Vespa SLX 250 ie.
    Geçmiş olsun Engin abi. Allah beterinden saklasın.

1. sayfa 123 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)