Merhaba arkadaşlar;
Bir süredir shoei kasklara bakınıyordum. Ancak bir aksilik sonucu acilen kask ihtiyacı içine girince, bu kaskı almaya karar verdim. Aracıma hırsız girdiği ve bagajda ne var ne yok yürüttüğü için kardeşimin cep telefonuna kısa bir süre el koyup bir kaç resim çektim. Ancak nedense yükleyemiyorum.
Hakan bey, bilgi alırken mümkün mertebe yardımcı olmaya çalıştı. Buradan kendisine gösterdiği ilgi ve alaka için tekrar teşekkür ediyorum.
Şimdi kaskın özelliklerine gelmeden söyleyeyim. Yurtdışı sitelerinde de en azından benim rastladığım fiyatlar bu seviyede, ancak euro cinsinden. Yani yarı bedelle bu kaska sahip olabiliyorsunuz. Üstelik kargo ücreti ödemeden.
Sadece şimdiye kadar bildiğim Lazer lz6 ve vertigo, nolan n61 ve n62 gibi orta sınıf kasklarla karşılaştırma yapabiliyorum. Gelelim kaskın özelliklerine...
Sağlamlık:
Kask fiberglass malzemeden imal edilmiş. Alt taraflardan esneme miktarını kontrol edeyim dedim, sonuç beni tatmin etti. Oldukça sağlammış gibi duruyor. Bunun iki katı fiyatındaki termoplastik malzemeli kaskları düşündüğümde en az onlarla eşit korumayı sağlayacağını düşünüyorum. Umarım bunu test edecek bir tecrübe yaşamam.
Bundan daha uygun fiyatlı fiber bir kask bulmak da bildiğim kadarıyla mümkünat dahilinde değil.
Görünüş:
Kask ilgili satış ilanında olduğundan çok daha güzel. Agv k3-k4 serilerini andırıyor.
Estetik olarak benim çok hoşuma gitti. Diğer orta sınıf kasklardaki örn. Nolan, Lazer, Scorpion vb gibi karpuza benzer bir görüntüsü yok. Onlara nazaran daha küçük. Renkler, cilası, görünüşü gerçekten çok tatlı.
Beden konusunda dikkat edilmeli, çünki kalıpları dar. Yani normalde kullandığınız kask bedeninin bir beden üstünü almanız gerekebilir.
Gri kısımların tamamı reflektif yaldızlı. Zaten dikkat çekici renklerine, gece de yansımayı arttıran bu kısımlar eklenince görünüşü artırma yolunda ideal bir çözüm sunuyor.
Havalandırma:
120 km üstünde deneme imkanım olmadı. İlerki günlerde eklemem gereken hususlar olursa ilave etmeye çalışırım. Havalandırmaları iyi denilebilecek seviyede. Özellikle çene altındaki havalandırma ihtiyaca fazlası ile cevap veriyor. Tepe havalandırma da yetersizlik hissi vermedi.
Yağmurda kesinlikle bir tek damla su almadı, onu da eklemeliyim.
Ses:
Dışarıyı rahatlıkla duyuyorsunuz. Kardeşim araba içindeyken onunla konuşabiliyordum. O benim söylediklerimi duymuyordu ama ben onu rahatca duyabiliyordum. Eğer gürültülü bir motosikletiniz varsa bu kask sizin için ses yönünden yeterli gelmeyebilir. Zaten Lazer vertigo, nolan n62 vb de size yeterli gelmeyecektir. Ben motor sesinden rahatsız olmadım ama ne yazık ki kasktan kaynaklanmıyordu.
Ağırlık:
Bir kere kaskın ağırlığı tamı tamına 1350 gr.. Oldukça hafif. Nolan ve lazerden bile iyi. 100 gr fazla ağırlıktaki lazer benim burnumdan getiriyordu. 1,5 kg lık scorpion kaskı çıkarıp atmak istemiştim kafamdan. Aerodinamik açıdan kafa sallama yapar mı yapmaz mı bilmiyorum, ama çok sert rüzgarlarda bile beni en ufak şekilde rahatsız etmedi 100 civarı hızlarda. Sanırım bu tamamen ağırlığının etkisinden kaynaklanıyordu.
Konfor ve İç kısımlar:
Zaten bundan da yukarıdaki hususlardaki verimi almış olsaydım hemen aynısından bir tane daha sipariş edecektim. İç ksımların kalitesi nolanı andırıyor. Yani lazer vertigo serisinden daha kötü. Bu bedele daha iyisini alsam o zaman bir yerlerde yanlış var demem gerekirdi belki de İç malzeme çok kaliteli durmuyor. Ama ucuz kasklar benzeri malzeme de kullanılmamış. Kilit kısmı çok güven vermedi ama çok güvensizlik de vermedi, vasat kabul edebiliriz. İçeride tam kulağımın üstüne gelen dikişli kısımlar var. Ve resmen canımı acıtıyor hafiften. Balaklava giyince bu sorun ortadan kalkıyor ama işte.. Keşke olmasaydı.
Görüş alanı:
Vizörün görüş alanı oldukça iyi. n61 den biraz iyi vertigodan biraz kötü. Tek dezavantajı yanal görüş. Kaskın iç malzemesi biraz dışarıda kalmış tam yan kısımlarda. Gerçi her kaskta böyledir belki ama, buradaki yarım santimlik kısım kafamı omzuma doğru çevirdiğimde; arka tarafı görmem konusunda, oturuş pozisyonunun da etkisi ile sağlıklı bir çözüm sunmuyor.
Vizör çok sert, oldukça zor inip kalkıyor. Zor dediysek motosiklet kullanırken bir elinizle istediğiniz gibi açıp kapatamayacağınız şekilde değil bittabi. Bunu yapamıyorsanız zaten motosikletten uzak durun En alt kademe, iki santimlik bir mesafeyi birden açıyor. Keşke daha az açılabilseydi. Scorpion kasklarda bu sıkıntıya güzel bir çözüm getirilmiş.
Tüm bunlardan sonra umarım kimse çıkıp ta, şimdi bu kask alınır mı alınmaz mı diye bana sormaya kalkmaz. Demek ki boşa yazmışım diye gitmem gerekir nartıkın..
Görünüş ve sağlamlık açısından iyi, hatta bu paraya fazla iyi. Ama konfordan sınıfta bırakıyorum. Bırakıyorum derken, kendi standartlarımda. Yani sağlam olsun, güzel olsun diyorsanız rahatlıkla alınabilir. İki kat para verdiğiniz kasklar da daha iyisini vermiyor.