Özür dilenmeli
Yazımın başlığında olduğu gibi İHA Haber Ajansı, İzmir motosiklet camiasından özür dilemeli.
23 Ağustos 2009 pazar günü İHA Haber Ajansı’nın internet sayfasında “Ölüme davetiye”" başlığıyla, “İzmir’deki motosiklet sürücüleri ölümle dans ediyor” diye bir haber yayınladı. Aynı haberin video görüntüleri de mevcuttu. Elli yıllık bir İzmirli olarak bu videoyu izledim ve şehrimizin hiçbir semti ile bağdaştıramadım.
Haberin içeriği; “Sahil şeridinde motosikletleriyle hız sınırını aşan ve cambaz gibi motorun üzerine çıkan ve ön tekerleğini havaya kaldıran çılgın gençler, yanlarında geçen otomobillerin içindekilerin hayret dolu bakışları arasında yolculuklarına böyle devam ettiler. Çılgınlıkta sınır tanımayan ve gösterilerini korkusuzca gerçekleştiren gençler karayolundaki araçları bir bir geride bıraktılar” şeklindeydi. Tabi aslı astarı olmayan bu haber, İzmir motor camiasını resmen karaladı.
Ben de yaz -kış motosiklet kullanan bir motor tutkunu olarak bu habere çok içerledim, çok sinirlendim. Bu haber doğrultusunda haklı olarak, İzmir Trafik Şube Denetleme Ekipleri İzmir’in her semtinde sıkı “motosiklet denetimlerine” başladılar. Tabi bana göre de iyi yaptılar ve hatta sürekli yapsınlar ama böyle yanlış bir haber buna sebep olmamalıydı.
Ben bu köşemde yazmış olduğum motosiklet ile ilgili tüm yazılarımda denetimlerin yetersizliğinden, kasksız motor kullananlara ağır cezalar verilmesinden hep bahsettim. Tabi bu asılsız habere Ege Motor Kulübü’nün (EMK) tüm üyeleri ve İzmirli motor tutkunları çok üzüldüler. Üzülmekte de pek haksız değiller. Çünkü içlerinden biri olarak ben ve motosikleti profesyonelce kullanan, tüm trafik kaidelere uyan koskoca bir camia bunu hak etmiyoruz.
Motosiklet kullanıp da kaskını aynasına takan veya hiç kask alışkanlığı olmayanlar bu denetimlerden epey nasiplerini aldı. Yalnız onlar değil, fenni muayene tarihleri geçmiş, trafik sigortası olmayanlar, hatta plakasız olanlar da nasiplerini aldılar. Zaten böyle motosiklet kullananları, kaldırımlarda yayaların arasında dolaşan paketçileri ve kuryeleri ben şahsen camiadan saymıyorum. Bu aracı kullanan herkes mutlaka gerekli tüm teçhizatları (sağlam bir kask, motosiklet montu, dizlik, eldiven vb.) kullanmalı.
Tabi bu yalan haberin sırrı uzun sürmedi. Değerli İzmir Emniyet Müdürlüğü ve Trafik Şube Denetleme Teşkilatı’nın titiz çalışmaları sonucunda bu olay görüntülerin yıllar önce Lübnan’da çekilen görüntüler olduğu ortaya çıktı. Haberi izleyenler dikkat ettiler mi acaba? Çünkü İzmir’de yolları ayıran sarı renkli yol çizgisi hiç yok. Peki, şimdi soruyorum: Koskoca İHA Haber Ajansı nasıl böyle yanlış bir haber yapabilir? Nasıl koskoca bir camiayı karalayabilir? Anlayamıyorum. Bir gazeteci olarak hepimizin bazen atladığı şeyler olabilir. Ama bu kadarı da olmaz. Allah insanı kuru iftiradan korusun.
Motosiklet tutkunu bir İzmirli olarak İHA Haber Ajansı bu yanlış haberi hem internetteki sitesinde hem de yazılı basında tekzip ederek İzmirli motosikletcilerden özür dilemeli. Zaten onlara da bu yakışır.
Bu karalayıcı haberden canları sıkılan Tüm İzmir motor camiasına geçmiş olsun. Bizler motosikleti sevdirmeye, insanları alıştırmaya ve dolayısıyla trafik sorununu rahatlatmaya çalışırken bu tür haberlerle canlarımızı sıkmamalıyız. Hepimizin lastikleri düz bassın. Esenkalın.