Geçen gün Antalya Korkuteli istikametinde ailem ile seyahat ederken aşırı hızdan dolayı 128 YTL ceza yedim. İçeride 3 yaşında iki çocuğum ve eşim var iken!
Olay, Opet'ten gaz aldıktan sonra arabamı genelde ekonomik olsun diye 90-100 km arası kullanırım. Aracım Honda Civic 1.6 olduğu için otogazı bu hız aralığında çok ekonomik kullanır ve seyahatlerde yakıt tasarrufu yaparım.
Hal böyle iken; Opet'ten çıktım hızım 95 km iken Yörükoğlunun iki adet tırı önümde belirdi. Yola baktım kesik kesik çizgiler var ama yaklaşık 2 km sonra yol ilerideki tepenin ardına kıvrılıyordu. Yol müsait iken bende geçeyim tırları dedim ve o sırada 100 km ye hızımı artırdım. Tırları 100 km ile geçince hoopp ekip beni çevirdi.
102 km ile radara yakalanmışım dendi. Şaşkınlıktan eeee deyiverdim. N2olcak? 128 YTL denilince yolda sürekli 90 km lik hız tasarrufumun sonuna hatta içeriye girdiğimi fark ettim.
Ama dedim, önümde kamyon vardı onu geçmek için hızımı 100 km yaptım deyince Trafik polisi oldukça sinirli bir şekilde çocuklerımın ve eşimin önünde bana bağırarak "Napalım hem hız yapın hem itiraz edin, ödeyeceksin" dedi.
Bende ama memur bey yol 2 km sonra tepe ardına giriyordu dedim.
Oda bana devletin bana sollamak için +9 km hız tahsis ettiğini en fazla 99 km hızım olması gerektiğini sanki Türkiyede değil de İsviçrede yaşıyormuş gibi izah etti.
Ama benim arabamda takometre yok ki hızım 98 olduğunda ikaz etsin kaldı ki sollama yaparken ben karşı yöndeki aracı süzerim hızımın 98 yada 99 olduğunu kontrol edemem ki deyince daha bir sert şekilde makbuzu kesip elime verdiler.
Bence Türkiyedeki temel sorun her işin göstermelik olasıdır.
Avrupanın her yerini cm cm gezmiş birisi olarak aramızdaki temel farkta budur.
Onlar cezalarını kurallarını çiğneyenlere keserken bizler cezalarımızı Maliye nin emrettiği gibi " bütçede açık var 2.000.000 YTL ceza kesin vatandaşa" deyip düzgün vatandaşlarımızıda mağdur ediyoruz. Halbuki; trafikte istenilse magandalara 5.000.000 lira ceza kesilir ve de onlarda düzene girer.
Ama nerde o kafa?