Motosikletinizin markasını söylerken ne hissediyorsunuz?
Motosiklet kullandığım yıllar içinde kullanıcıların ve benim şahsi gözlemlerim sonucu elde ettiğim bazı tespitler oldu. Bu çıkarımlarım tamamıyla benim fikirlerimdir ve başka kişiler çok farklı hislerde olabilirler .Şimdiden hepsinin fikirlerine saygı duyarak analizlerime başlıyorum.
Öncelikle iki ana grupla başlayalım.
1- Modeli söyleyenler
Bu sınıftakiler markanın vurgusunu pek kullanmazlar . Toplumda bu markalar farklı algıları çağrıştırırlar.Adamın Hayabusası varsa cılız bir ses tonuyla dudaklarını büzerek Suzuki demez . Aksine Ağzını doldurup birazda yayarak hayabusa veya intruder1800 der orda ki cc ye vurgu yapmak rütbeyi arttırır. Bir Suzuki kamyonet düşüncesini ortandan kaldırmanın bilinç altı yöntemi.
Hondacılarda modeli söyleyenlerdendir. Birkaç harf ve rakamla bilinmezliğin verdiği sırrı kullanırlar. Örneğin Goldwing, cbf600 ,shadow1200cc gibi. Çünkü Honda derse orta sınıf binek arabası statüsüne düşme korkusu yaratır.
Bir çok Çinli motosiklet kullanıcısı da model telaffuz ederler . Regal Raptor hariç çünkü o Çinli çağrışımı yapmıyor.
2- Markayı söyleyenler
Harleyciler, Kawasaki ve BMW başta gelen bu grub üyelerine girerler.
Sizler Motosikletinizin markasını mı söylersiniz yoksa modelinimi?
Alt gruplar da daha karmaşık bir durum var .
Sınıflarsak
A) Ben motor derim çünkü ne dersem diyeyim karşı taraf mal mal bakacak .Hem sana ne
B) Hem markayı hem de modeli birlikte söyleyenler .
Uzatınca omuzları yıldızlarla dolular gibi olsun.
C) Cı ,Cu,Ca takısıyla söyleyenler. Hondacı, Harleyci, hoysungcu.
Bak beni dikkate al biz öyle kalabalığız ki karışmam ha.
D) Ona taktığı ismiyle söyleyenler. Karatay, yeşil fıstık, sarı kız gibi.
O benim için çok özel ona isim takacak kadar seviyor ve gurur duyuyorum . Diğerleri teferruat benim için
E) Motosikletin sınıfını söyleyenler. Enduro ,Kros Race ,Chopper.
Sen anlamayabilirsin ama bu iş biraz ciddi iştir . Senin daha çok fırın ekmek yemen lazım koçum.
F) Yabancı dil de konuşuyormuş gibi söyleyenler. Hoyusung ji Ti 650 ar rasing dabıl disk ve tvin gibi.
Biz bu işin kitabını yuttuk hatta memleket bile dar geldi bana.
G) Hangi marka olursa olsun önce CC sini söyleyenler.
Bize asfaltta yan bakanın alırım anahtarını.
H)Üretim menşeini söyleyenler. Alman motoru ,Amerikan motoru yada Çinli gibi.
Ülkenin teknolojik ve dizayn itibarını göze al ondan sonra motoruma notunu ver.