Arkadaşlar, son zamanlarda tüm üyesi olduğum motosiklet sitelerinde öylesine ipe sapa gelmez, "MOTOSİKLET" konusundan uzak mesajlar yayınlanmaya başladı ki ciddi şekilde rahatsız olmaya başladım. Üstüne üstlük faydalı olmaya çalışan kişilerin yazıları ve yanıtları bunca ciddiyetsiz mesajın arasında kaybolup gitmeye, bulunamaz hale geldi.
Ben de Türkçe yayın yapan birkaç portalın "Forum" kısmından rakamları ve konu başlıklarını alarak bunlara "motosikletçi gözüyle" işe yararlıklarına göre katsayılar atadım.
Örnek olarak :
AA - sürüş ve mekanik bilgileri, gezi org. gibi motosiklet ile doğrudan ilgili başlıklar "1" tam puan alırken bunlara yollanan yanıt başına 0,2 puan
BB - sabit toplantı, ikinci el, çalıntı, yarış dünyası, moto-vitrin benzeri kategorilerdeki başlıklara "0,3" puan yanıtlarına "0" puan
CC - duyuru, video, tanışma, sohbet ve benzeri kategorideki mesajlara "0,005" puan yanıtlarına "0" puan verdim
puanlamaları yaptıktan sonra sıralamaları iki şekilde gerçekleştirdim
Birincisi sıralamada yukarıda "AA" olarak ele aldığım "Faydalı" grubunun diğer "BB+CC" grubuna mesaj sayısı olarak oranı
Yani "Faydalı" mesajların "Faydasız ya da okunabilir ama birşey kazandırmayan Mesajlara Oranı"
İşte Sonuçlar :
Faydalı Mesajların Faydasız Mesajlara Oranı (Mesaj Adedine Göre)
1 ikiteker 0,57
2 gezginmotorcu 0,35
3 motosiklettürkiye 0,26
4 egeriders 0,25
5 motordelisi 0,21
6 endurocu 0,20
buradan da görüyoruz ki ikiteker grubunda "motosikletçi" olarak faydalanabileceğimiz mesaj oranları neredeyse baş aşa gidiyor. sıralamanın alt taraflarına gidildikçe her 1 faydalı mesaja 3 faydasız mesajın gönderildiği motosiklettürkiye ve egeridersi görüyoruz. sıralamanın en alt kademesinde ise 1 faydalı mesaja karşın 4 adet işe yaramaz mesaj gönderilen motordelisi ve endurocu siteleri yer almakta.
Şİmdi gelelim az önceki sıralamamızı bir de katsayılarımızı uygulayarak yapalım, ki gerçeğe daha yakın bir sonuç elde etmeye başlayalım. Burada her başlığa verilen yanıt sayısı önemli faktör olarak öne çıkıyor. :
Faydalı Mesajların Faydasız Mesajlara Oranı (Katsayılara Göre)
1 gezginmotorcu 7,83
2 ikiteker 6,99
3 motosiklettürkiye 4,26
4 motordelisi 3,84
5 endurocu 3,74
6 egeriders 3,03
Tabi bu sıralamalarda oranlar değil de adetlere göre sıralama yaparsak sonuçlar şu şekilde oluyor :
Faydalı Kategorilerin Toplam Başlık ve Mesaj Adetleri
başlık yanıt
1 motordelisi 2023 51482
2 ikiteker 1839 27139
3 motosiklettürkiye 1146 17821
4 endurocu 395 4829
5 gezginmotorcu 175 3768
6 egeriders 80 567
Altı Türkçe forumda binlerce başlık altında "MOTOSİKLETÇİ OLARAK" faydalanabileceğimiz bilgilere ulaşabilmek elbette sevindirici. Ancak site yöneticilerinin geyik ya da işe yaramaz bilgilerle dolup taşan sitelerimizi biraz daha özenle ele almaları, kargaşanın yerini rahat gezilebilir, rahat okunabilir, bilgileri rafine şekilde elde edebileceğimiz ortamlar haline getirmelerini diliyorum.
Türkçenin daha özenli kullanıldığı, bilenin, bilgisini, bilmeyene keyif ile aktarabildiği, öğrenmek isteyen herkesin de bu bilgilere rahatça ulaşabildiği sitelerimiz olsun dileğiyle...
Not : buradaki bilgiler ve fikirler tamamen tarafsız olarak, motosiklet sitelerine motosiklet konusunda yararlanmayı amaçlayarak üye olan bir internet gezgini olarak yazılmıştır. kimisine uyar kimisine uymayabilir. sonuçta nacizane fikrimdir. saygılar
+ Bu Mesaj Moderator tarafindan düzenlenmiştir.
+ Foruma yazilacak konular ilgili bölümlere yazilmalidir. Yanlış bölüme açılan başliklar yöneticilerce ilgili bölüme taşınır... Tekrarı halinde SİLİNİR! Bu nedenle itiraz türü yazilarin da silinmesi, veya cevaplandirilmasi sorumlunun yetkisindedir.
+ Forum admin ve yöneticileri kurallara uymayan mesajlari degistirme ve silme hakkina sahiplerdir.
+ Foruma üye olan herkes Forum Kurallarını kabul etmiş sayılır.
+ Şikâyetler için... info@motosiklet.net
[color=red]®***************************************** *