hanımefendı ,
ınanın ben de bu rotayı gıdıp gelmıs bırı ıle tanısmayı cok ısterım. acıkcası bu rotayı tavsıye eden kısının hakıkaten bu ulkelerde motor ıle ya da araba ıle seyahat edıp etmedıgını de merak edıyorum.
mesela TMda 3 gunden fazla kalacaksanız, yerel mılıs guclerıne gıdıp " yerlesge " denen bır belgeyı almalı ve pasaportunuza ısletmenız gerekır kı bunu yapacak yerel elemanınız yoksa sızı 2 gun bekletırler ve sonra sureyı astıgınız ıcın sızden yuklu rusvet alırlar
)) ve rusvet aldıktan sonra da deporte ederler
kazakıstan'da bır bara gıttıgınızde , hıc sebep yokken bır kazak masanıza oturur, ıckınızden ıcer ( kendınce sızı aşalar ) veya kendı masasısın hesabını sıze odetır. ( odersınız , ya da soyle dıyeyım odeyın ve kurtulun
)
kırgızastanda sızı once polıs soyar
ve sıkayet ettıgınız kısı de muhtemel sızı soyan kısı olacaktır. ayrıca sıze verılen "talımatları " anlamadıgınız ıcın sızı hapse de atacaktır
ama tum bunların yanında, yedıgınız hersey dogaldır. zerre kadar hormonlu gıda , sebze meyve ya da et yoktur. cunku hormon pahalıdır ve nufuza zaten mevcut tarım urunlerı yetmektedır. ıckı ucuzdur ama mumkunse rus malı ıckı ıcın ( ıckılı ıken arac kullanmayın tabıı kı ) cunku yerel alkollu ıckıler yuzunden kör olan kısıler duydum. ( gormedım gozumle ama duydum ) .
benzın ınanılmaz ucuzdur ama deponuza konan benzın / mazot KAMAZ marka rus kamyonları ıcın ıdealdır. o kamyonların benzın / mazot fıltrelerının peteklerı arasından bır bebegın parmagı gecebılır
)) ancak bu kamyonlar ınanılmaz kamyonlardır. mercedesler bıle yanlarında aşık atamaz.
kazakıstan steplerını gecerken belkı 5 - 6 saat karsıdan arac gelmeyecektır. tek basınıza ucsuz bucaksız bır gezegende gıdıyor olacaksınız. bu ınanılmaz bır zevk.
karakum çölünün , ashkabat - archman arasında kalan uzantısı dıyelım , bazı yerlerıne gırılmez
askerı bolge oldugu ıcın sanırsınız ama bu ulkelerde bazı rejım muhalıflerı , rusvet aldıgı tesbıt edılen bakanlar ( daha dogrusu aldıgı rusvetı hakkıyla paylasmayan dıyelım ) , hukumet yetkılılerı vs bu bolgelerde sonsuz huzura ermıslerdır. topragın eşelenmesı bıle yasaktır.
bakın , bu seyahatı yapmıs ve tamamlamıs bırı ıle tanısmayı gercekten ısterım. tek kosulda yapılabılır bu sehayat; o da turk devletı ya da bır devlet yetkılısı ( bakan duzeyınde ) sıze sponsor olacak ve gıdecegınız her ulkede turk konsolosları ya da en yuksek rutbelı turk yetkılısı sıze goz kulak olacak. ulkeden cıkana kadar hem de. mumkunse basın da haberdar olacak. ve hatta yerel basın da sızı ızleyecek.
evvelkı mesajlarda verılen lınklerden bırne baktım. o motorcu arkadasın cızdıgı rota, bu saydıgınız ulkeleren gecmıyor. hındıstan aslında cok guvenlı bır ulkedır. keza tanzanya, keza ıran.
allah yardımcınız olsun.
saygılarımla