Alıntıdır- http://www.kgm.gov.tr/asps/trafik/TrKanun.html
(özellikle buradan alıntı yaptım çünkü resmi olmayan sitelerde bu kanun için şahsi yorumalrda yer almakta)
Önemli kısım burası sanırım:
Üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, acil olarak kendilerine getirilen trafik kazası geçirmiş kişilere,
Sağlık Bakanlığı tarifesini uygulamak suretiyle,
vermiş oldukları hizmetlerin bedelinin tamamını yükümlü sigorta şirketlerinden tahsil ederler.
1)Öncelikle Sağlık Bakanlığı tarifesi nedir?
2)Diğer bir konu da, vermiş oldukları hizmet bedelinden kastı taburcu olana kadar vermiş oldukları hizmet mi yoksa benim bahsettiğim sadece acil olan ilk müdahale mi? "Taburcu olana kadar" diye bir belirtme göremedim yazıda. Olsaydı da ilk müdahaleden de taburcu olunabilir orada da bir anlam kargaşası olurdu.
3)"Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan harcamaların tamamı Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesine 8 işgünü içinde yükümlü sigorta şirketlerince ödenir. "
Burada 8 iş günü içinde sigorta şirketine ödeneceği yazıyor. Bir çoğumuz bilir sigorta şirketi bu para devlet tarafından ödenene kadar sirket bu parayı kaza geçiren şahıstan ister. Daha sonra devletten gelen parayı da size geri verirler. Böyle bi rdurum söz konusu mu aca burada da?
4)"Sağlık Bakanlığı Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletmesinin verdiği hizmetler için uygulayacağı fiyat tarifesi, Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunun da uygun görüşü alınarak Sağlık Bakanlığınca belirlenir."
Peki burada bir fiyat tarifesi uygun görülüyor ve devlet tarafından belirleniyor.
Diyelimki özel hastaneye acil olarak gittiniz, devlet tarafından uygun görülen kol dikme ücreti 3 lira diyelim. Ama özel hastanenin tarifesine göre bu 30 lira olsun. Bu durumda özel hastane sağlık sigortanızdan alacağı parayı kesip sizden 27 lira mı isteyecek yoksa böyle bir şey keisnle yoksa sağlık sigortası limitini aşan kısmı da devlet mi ödüyor?
5)"Sigorta şirketleri, zorunlu mali sorumluluk sigortası geçerli teminat limitleri ve şartları dahilinde ödemekle yükümlü bulundukları
tutarı aşan kısmı için Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına başvurur."
4. maddemdeki karışıklığın cevabı biraz olsun verilmiş ama bu da eksik sanırsam. Tutarı aşan kısım için Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına başvuyor diyor fakat aşan kısmı ödüyor yazmıyor.