Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

büyük motorlarda neden çift fren diskleri olur

REKLAM ALANI

Motosikleti
    cbf 250
    arkadaş bişey merak ediyorum büyük motorlarda ön önde çift fren diski bulunmakta aynı şeyi tek fren diskide yapar bence ( tabi bu benim fikrim illa ki bilimsel bir nedeni vardır) ve ya küçük motorların arka freninin kampana olması gibi. gerek kampana fren olsun gerek tek disk ya da çift disk hepsini sonuna kadar basınca kitleniyor.Hafif güç uygulayınca sürtünmeden dolayı yavaşlıyor. Peki bu ayrım neden? Sonuçta motoru durduranda yavaşlatanda tekerler. cevaplarnızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    ErTech - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    vaRRdı
    50 Hp. üzeri bir motosiklet kullandığında anlarsın...

Cevap basit durmak için...
    ... yaşlı bir devrimci düşürmez hiç ağzından özgürlük kelimesini
    ve yatmadan önce bir bardak su yerine denize bırakır takma dişlerini ...
    ''Four wheels move the body. Two wheels move the Soul.''

satoyama - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Gilera Runner / Aprilia Sr GT200
    daha az fren basıncı ile daha dengeli ve stabil fren sağlamak için kabaca ağırlığına ve gücüne göre bunların standartları vardır mühendislik işler
    zengin veya fakir farketmez, apaçilik ya da ezik alt kültürün, motosiklet üzerinde hiç bir izahı ve bahanesi olamaz... ) (3 litre benzin koyuyorum bir hafta geziyorum diyen adamlardan ve motorlarından uzak durun)

StormlorD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    yaya :( (şimdilik)
    tek disk sert frende çok ısınacak ve kamyonlarda yaşanan "fren patlaması" geyiği senin motorunda olacaktır..

fren diski ısındığında balatalar belli bir sıcaklıktan sonra tutmamaya başlayacaktır. Yokuş aşağı vitesi boşa atıp, ayağı frende inen denyo kamyon şöförleri çok sık yaşar bu durumu

Hem az kuvvet uygulayacaksın, hem daha etkili fren yapacaksın. olay bu.

Kampana frenler de diskten daha iyi tutar esasında. Fakat kapalı bir sistem olduğu için çok çabuk ısınır ve ısındığı zaman da kolay kolay soğumaz

Fren disklerini delikli yapmalarının sebebi, hem ısıyı daha iyi dağıtması hem de fiziksel olarak yüzey basıncını artırmak içindir.

Disk sayısı kadar, diske baskı yapan balataların olduğu kaliperin içindeki piston sayısı da önemlidir.

Fren ısınma testini çok dik bir yolda aşağı inerken elin frende inerek deneyebilirsin. Bir süre sonra göreceksin zaten elin frenin yarısını sıkmasına rağmen motorun ön tekerinin kilitlenmediğini (sadece benim gibi manyaklar deneme yapar, tehlikeli bir deneydir yapmak gereksizdir )

yardımcı olabildiysem ne mutlu.

Mersin İl Temsilcisi yürekçe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bende sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam
    Motosikleti
    Cân ile hem cahan, dehr ile hem zaman
    Alıntı StormlorD adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    tek disk sert frende çok ısınacak ve kamyonlarda yaşanan "fren patlaması" geyiği senin motorunda olacaktır..

fren diski ısındığında balatalar belli bir sıcaklıktan sonra tutmamaya başlayacaktır. Yokuş aşağı vitesi boşa atıp, ayağı frende inen denyo kamyon şöförleri çok sık yaşar bu durumu

Hem az kuvvet uygulayacaksın, hem daha etkili fren yapacaksın. olay bu.

Kampana frenler de diskten daha iyi tutar esasında. Fakat kapalı bir sistem olduğu için çok çabuk ısınır ve ısındığı zaman da kolay kolay soğumaz

Fren disklerini delikli yapmalarının sebebi, hem ısıyı daha iyi dağıtması hem de fiziksel olarak yüzey basıncını artırmak içindir.

Disk sayısı kadar, diske baskı yapan balataların olduğu kaliperin içindeki piston sayısı da önemlidir.

Fren ısınma testini çok dik bir yolda aşağı inerken elin frende inerek deneyebilirsin. Bir süre sonra göreceksin zaten elin frenin yarısını sıkmasına rağmen motorun ön tekerinin kilitlenmediğini (sadece benim gibi manyaklar deneme yapar, tehlikeli bir deneydir yapmak gereksizdir )

yardımcı olabildiysem ne mutlu.
    kesinlikle doğru. hele hele ki akdenizin kavurucu sıcağında mersin-antalya yolunu aralıksız ve yaz tatilcilerinin trafiğinde kullandıktan sonra (7 saat) fren falan kalmıyor. kesinlikle tavsiye etmiyorum bende.
    KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK!
    BEDDUALARI DENEDİM, HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR!!!
    KEŞKE, KÜFÜRLERE DE DUADAKİ GİBİ, "AMİN" BENZERİ BİR ŞEY DİYEBİLSEK....

Motosikleti
    cbf 250
    saytoma daha az fren basıncı ile demişsin ama ben hala şunu anlamadım motoru durduran gerçekte lastiklerdir. Fren ise lastiklerin dönüş hızını azaltır ya da durdurur. Her fren lastikleri yavaşlatır ve kitler(ABS hariç) (yanlışım varsa düzelt. Şimdi motorun büyüklüğüne göre tek ve ya çift disk olacak bi standart varsa amenna sorun yok. ama bilimsel bi nedeni varsa bilmek isterim. şimdiden teşekkür ederim.

Ayrıca ErTech ne dediğimi anlamamış olsanda sana da teşekkür ederim.

melocann - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    YaMaHa YzF R25
    o güç bende olsa bende 4 ayak olurdu
    kendini bişey zannedenlere uyuz oluyorum:

bilmiyorlar ki bugun bana yarın sana

Motosikleti
    cbf 250
    StormlorD benim için çok açıklayıcı bir cevap oldu teşekkür ederim.

Motosikleti
    Alıntı apache150 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    saytoma daha az fren basıncı ile demişsin ama ben hala şunu anlamadım motoru durduran gerçekte lastiklerdir. Fren ise lastiklerin dönüş hızını azaltır ya da durdurur. Her fren lastikleri yavaşlatır ve kitler(ABS hariç) (yanlışım varsa düzelt. Şimdi motorun büyüklüğüne göre tek ve ya çift disk olacak bi standart varsa amenna sorun yok. ama bilimsel bi nedeni varsa bilmek isterim. şimdiden teşekkür ederim.

bilimsel nedeni ise şu( yukarıda belirtmiş) motoru durduran gerçekte lastiklerdir ama lastiğin gücünü kontrol eden de frendir. zaten ağır ve/veya süratli makinalarda fren diski tarafına doğru bir çekim oluşur. işte bunu dengeli şekilde dağıtmak ve disk fren piston kaliperlerine dengeli biçimde yük bindirmek, dolayısıyla ısınmayı ve geç frenajı engellemektir. daha nasıl açıklanabilir ki?

hah şöyle düşün; bir çift ayakkabın var,birinin altında kauçukö var, diğerinde plastik kaplı. koşup birden durunca bir ayağın diğerine göre dengesizleşir. adamlar motorun iki ayağına da kauçuk lastik takmışlar, hem kontrol hem de zamanlama açısından. ok?

Motosikleti
    cbf 250
    daha da açıklayıcı oldun yürekçe teşekürler

Motosikleti
    150 ZC
    Alıntı melocann adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    o güç bende olsa bende 4 ayak olurdu
    en doğru açıklamayı yapmış arkadaş (:
    [B]to Live is to Die...[/B]

Motosikleti
    daha da açıklayıcı oldun yürekçe teşekürler
    reca ederim efendim

bunu teorik olarak bilmek güzeldir ama uyguladığında keşke haliper disk sayısına da baksaymışım dersin.
    çift diki özellikle ss ve yüksek torklu crusier makinalarda görürsün.

düşün ki, sağa bir viraj var ve disk sağda. yatmış viraja girmişsin 100-140km hızla ve altında en az 200kg lık bir makina 70-80 beygirlik bir güç var. fren koluna dokunduğun gibi motor kendini daha da sağa çekecek ve dengeni yitireceksin.
    oysa çift diskte, motoru dik hale getirip aynı anda frene dokunduğunda fren mesafen kısalacağı gibi dengeni de yitirmeyeceksin. özellikle tank slipper denilen %99 düşmeyle sonuçlanan o beladan da uzak kalabilmeye daha çok şansın olacaktır.

Motosikleti
    cbf 250
    yürekçe tank slipper dediğin olayı google den arattım tükçe bişey bulamadım bunun Türkçesi nedir.

Motosikleti
    tank tokatlayan demektir.
    birden bire sireksiyonun sağa/sola çırpınmaya başlamasıdır.

http://www.ktunnel.com/index.php/101...90165cd9419890

ilk video ve caddede yapılan bir yarışta siyah motorun nasıl virajda fren yapıp dengeyi yitirdiğini ve metrelerce sürüklendiğini görebilirsin ( 2 dak. 20. saniyede)( çok benzerini yaşadım)

bunda ön tekerin dengeyi yitirmesi kadar ön süspansiyonun yere vurup geriye sekmesi çok daha sebeptir
    motordan düşerken geri toplayı yarışa devam eden de rossidir... ( hayatıyla ilgili bir belgeselde izledim)

Gökhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    F 650 GS
    yürekçe tank slipper dediğin olayı google den arattım tükçe bişey bulamadım bunun Türkçesi nedir.
    http://www.motosiklet.net/forum/fayd...s-okumali.html

StormlorD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    yaya :( (şimdilik)

selamlar,

Hız kazandığın zaman üzerine KINETIK ENERJI yüklenir (1/2 m(kütle) x v2(hızının karesi)

Bu formülden yola çıkarsak :

5km hızla giden 100KG lık bir motosiklet koluna çarparsa sadece sendelersin. Ama aynı hızla giden 1500kg lık bir araba sana çarparsa bacağın kırılabilir. Ağırlığın arttıkça üzerindeki kinetik enerji hızının karesi ile doğru orantılı olarak artacaktır.(ikisi de önemlidir) bu örneklemeyi küçük motor büyük motor olarak da yapabilirsin.

Bu noktada yine fizik devreye giriyor:

küçük hacimli bir motorda (100kg) tek disk yeterli olmaktadır çünkü balatların temas yüzeyi, lastiğin değdiği alan hepsi ona göre hesaplanmıştır.

Lastik fren mesafesinde tabiki önemlidir ama lastik yerine zımparadan teker bile yapsanız film şeridi gibi duramazsınız. Durursa motor duracaktır ama siz üstünden yine uçarak kalan enerjiyi kinetik enerjiye çevireceksiniz. Önemli olan güvenli durabilmektir.

Öyle olsaydı otomobil ile 200km/h giderken zınk diye dursa sizi değil kemer çelik kafeste bile tutsalar,ağırlığınız 20 ton olacağı için iç organlarınız parçalanacaktır. Buna G (gravity-yer çekimi) etkisi denmektedir. Formula 1 pliotları FREN yaptıklarında 4-5 G ye kadar (yer çekiminin 4-5 katı kadar kuvvet) vücutlarında basınç hissederler. f16 pilotları 7G ye kadar basınca maruz kalırlar.

Daha büyük bir motorda aynı fren diskini kullansanız yaşacağınız tahminen şu olacaktır:

Küçük kaliper dolayısı ile küçük temas yüzeyli balatalar freni sıktığınızda anlık olarak aşırı derecede ısınacak ve motorun üstündeki kinetik enerjiyi ısı enerjisine çevirecektir, ya eriyip gidecek ya da güvenli mesafede duramayacaktır.

Aynı diskten iki tane koyduğunuzda , kinetik enerji bu iki diske bölünecek dolayısı ile daha az kuvvet vererek daha çok iş yapmış olacaksınız.

Anlatmak istediğim şu:

ağırlık ve hız arttığı zaman kinetik enerji artar bu enerjiyi en verimli şekilde çevirebilmek için kuvveti dengeli bir şekilde absorve etmek gerekir.

Çift disk yerine tek disk ama 3 katı büyüklüğünde bir kaliper kullanmak da işinizi görebilecektir ama kinetik enerjiyi ısıya çevirdiğiniz için, diskiniz anlık olarak çok ısınacaktır ve fren performansınızı olumsuz etkileyecektir.
    (le-mans da geceleyin yapılan yarışlarda dikkat ettiyseniz araçların fren disklerinin nar gibi kızardığını görmüşsünüzdür.)
    Onlar nasıl duruyor diye soracak olursanız :

Kullandıkları balatalar ve diskler SERAMIK alaşımlı oldukları için ısı muvakametleri daha yüksektir. Yüksek sıcaklıklarda çalışabilmektedirler ve ısıyı çok çabuk dağıtabilmektedirler.

iyi sürüşler

kevın - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha ESD
    Alıntı yürekçe adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    tank tokatlayan demektir.
    birden bire sireksiyonun sağa/sola çırpınmaya başlamasıdır.

http://www.ktunnel.com/index.php/101...90165cd9419890

ilk video ve caddede yapılan bir yarışta siyah motorun nasıl virajda fren yapıp dengeyi yitirdiğini ve metrelerce sürüklendiğini görebilirsin ( 2 dak. 20. saniyede)( çok benzerini yaşadım)

bunda ön tekerin dengeyi yitirmesi kadar ön süspansiyonun yere vurup geriye sekmesi çok daha sebeptir
    motordan düşerken geri toplayı yarışa devam eden de rossidir... ( hayatıyla ilgili bir belgeselde izledim)

İzlerken kanım dondu beaa
    O da asi ruh yaşamla ölüm arasında.

En çok direnenler, en çok bilenenlerdir

Motosikleti
    abi tam vaktinde yetiştin yine.
    hızır Elint

Motosikleti
    cbf 250
    bu kazayı görmüştüm ama sebebini bilmiyordum. tşk.

StormlorD ve yürekçe bu konu hakkında kafamdaki sorulara cevap buldum tşk.
    Artık bu olayı çözdüm konunun özü ısınma ve denge.

satoyama - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Gilera Runner / Aprilia Sr GT200

saytoma kim ya
    zengin veya fakir farketmez, apaçilik ya da ezik alt kültürün, motosiklet üzerinde hiç bir izahı ve bahanesi olamaz... ) (3 litre benzin koyuyorum bir hafta geziyorum diyen adamlardan ve motorlarından uzak durun)

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)