Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Scooter Kullanımı?

REKLAM ALANI

Merhabalar aranıza yeni katıldım ve bu benim ilk sorum olacak. 17 yaşını bitirdim ve bir anda bende motorsiklet tutkunluğu başladı. Şu aralar A2 ehliyete yazılacağım. Ancak bir sorun var; saçma bulacaksınız ancak ben daha scooteri çalıştırmayı bile bilmiyorum. Yani otomatik olmasına rağmen hiç anlamıyorum. Kursta da bu kadar basit bir şeyi ele almazlar diye düşünüyorum. Hep derdim bu scooterde ne pedal var ne gaz. Sorum şu ki; bu scooter'ler nasıl çalışır, nasıl kontak açılır, nasıl hareket eder? Bunları bana anlayacağım şekilde anlatmanız mümkünmü? gerekirse 1-2 resim koyarsanız minnettar olurum. Boşuna bu konu için kirlilik yarattı isem şimdiden afedersiniz.

Saygılar...

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax

Motosikleti
    " AK "
    selam...

bir scoo kullanıcısı olarak çok fazla olayı qözünde büyütmüşsün...resim fln koymaya da qerek yok...Sürücü kursları zate bunun için war...En başta bilmiyorum dersen sanırım sana özel ilqi qöstereceklerdir...

Anahtar ile çalıştırma olayına qelince...witesli motorlarda sol fren kolu debriyaj vazifesi qörür, otomatik witeslilerde ise arka fren...motoru yürütmek tamamen denqe ile alakalı...

bence bunlardan önce bol bol bisiklete bin eer hiç iki teker tecrüben yok ise...kolay qelsin...
    ::offtp::___________[B] " POSETCHI "[/B]__________::offtp::

[B]Her Türlü Baskılı Poşet Yapılır...Fabrika Olunca... :P[/B]

Motosikleti
    SWT
    Alıntı sezginyavuz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Merhabalar aranıza yeni katıldım ve bu benim ilk sorum olacak. 17 yaşını bitirdim ve bir anda bende motorsiklet tutkunluğu başladı. Şu aralar A2 ehliyete yazılacağım. Ancak bir sorun var; saçma bulacaksınız ancak ben daha scooteri çalıştırmayı bile bilmiyorum. Yani otomatik olmasına rağmen hiç anlamıyorum. Kursta da bu kadar basit bir şeyi ele almazlar diye düşünüyorum. Hep derdim bu scooterde ne pedal var ne gaz. Sorum şu ki; bu scooter'ler nasıl çalışır, nasıl kontak açılır, nasıl hareket eder? Bunları bana anlayacağım şekilde anlatmanız mümkünmü? gerekirse 1-2 resim koyarsanız minnettar olurum. Boşuna bu konu için kirlilik yarattı isem şimdiden afedersiniz.

Saygılar...

Sürücü kursunda 5 dk da öğrenirsin..
    Teyzesi defterdaarr olan, faytonla damda dolaşırr:P

DARKDIAMOND - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Hoşgeldin kardeşim.Öncelikle Anahtarı,anahtar yuvasına yerleştiriyorsun.Genelde kontakta 4 kademe vardır.Gidon'u(Direksiyonda diyebiliriz şimdilik)sola çevirip kontak anahtarınıda en sola kadar alırsan,gidon kilidi+arka park lambasını açık bırakmak demektir.Onun bir kademe sağında bırakırsan sadece gidon kilidi devrede olur.3.kademe ise stop'tur.BU seviyede gidon kilidi devrede değildir.Motoru çalıştırmak için en sağda olan start konumuna getirmelisin.Fakat anahtarı en sağa alman çalıştırman anlamına gelmez.İki elinle gidonu kavrayıp sol elinle fren manetini sıkmalısın.Sağ elinin başparmağının hemen altındaki sarı renkli start butonuna basıp motorunu çalıştırabilirsin.Buradaki püf nokta,fren manetini sıkmazsan motorun çalışmaz.Eğer start'a basınca çalışmıyorsa,biraz gaz vererek benzinin yakıt sistemine gitmesine yardımcı olabilirsin.Bunuda fazla yapmamak gerekiyor.Çünkü bu seferde fazla benzin gideceğinden motoru boğabilirsin.Şİmdiden hayırlı olsun.
    Tek koruyucumuz var,O'da bizi çok sevdiği için birer birer yanına alıyor.
    Oğuz

perishte - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    maalesef...
    çok basit arkadaşım. anahtarı en sola çevirirsin, freni sıkarak iki üç saniye kadar marşa basarsın, çok azıcık gaz verirsin. motorun sesinden çalıştığını anladığın anda önce gazı bırakıp ardından freni bırakırsın. park ederken indirilen yan ayağı varsa onu kaldırmayı unutma. sonra kesinlikle ani gaz vermeden yine milim milim çevirerek yola çıkarsın. bisiklet binmeyi bilen biri için scooter kullanmak çok basittir. vites olayı falan yok çünkü. sadece ilk anda biraz garipsersin sonra 40 km/s hızı geçmeden kullanarak zevkle sürmeye başlarsın. ikinci nokta scooterlarda diğer tip motosikletlere nazaran arka fren çok güvenlidir. savurma yapmaz. ama arka frenle daha uzun mesafede durursun. en güzeli kritik yerlerde arkayı daha çok sıkmak suretiyle ön freni de biraz kullanmaktır. inşallah sınavı geçersin de kursta rahat rahat pratiğini yaparsın.
    Zalim olsa ne rütbe bi perva yine bünyad-ı zulmü biz yıkarız
    Merkez-i hâke atsalar da bizi küre-i arzı patlatır çıkarız

DARKDIAMOND - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    "perishte",hocam nasıl arka fren savurmaz?Otomatik vites olsada temelde motosikletten bahsediyoruz.Bu işin kuralı ön frenle durmaktır.Arka fren dengeleme için dozajlanarak kullanılır.Anladığım kadarıyla scooter'de hiç düşmemişsin.
    Tek koruyucumuz var,O'da bizi çok sevdiği için birer birer yanına alıyor.
    Oğuz

Serk21 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    KTM DUKE 390
    Motor kullanmayı schooter da öğrenen biri olarak nacizhane birkaç öneri..

Önce motora bin ve yan ayaklığı kapat(bazen role olabilir ve çalışmaz yada unutur yolda sorun yaşarsın)

Daha sonra ön ve arka frenin hangileri oldugunu ezberle bu çok önemlidir.birçok schooter kullanıcısı bu yanılgı sebebi ile kaza yaşamıştır(dayım dahil)

Sonra anahtarı saat yönünde çevir sonuna kadar göstergede ışık yanacaktır.
    daha sonra üzerinde yıldırım işareti benzeri marş düğmesine frene basarak bas.marş genelde solda olur.eğer çalızmazsa biraz gaz vermeyi dene.

schooter büyük bir ihtimalle çin malı olacaktır.yol tutuşu çok kötüdür.çin modellerinde disk olan ön fren acayip sağlam tutmakta bu yüzden ön freni motora alışana kadar fazla kullanma ve asla 40 km yi geçme.

Özellikle kalkışta gidonu düz tut yan olarak kalkış yaparken kazara fazla gaz verirsen motoru yatırman söz konusu olabilir.

Kesinlikle çakıl,toprak yada ıslak zeminde denemeler yapma..

Ani gaz verme ve ani fren yapmaktan özellikle kaçın,fren yaptıgında dalgınlıkla gaz vermeye devam etmekte çok sık rastlanan bir durumdur dikkat et.Kesinlikle kaskını tak hatta dizlik dirseklik vs gibi tedbirlerden de faydalan..

Son olarak motoru iyice tanımadan hız yada trafikte denemeler yapma..Çünki motorun araba karşısında kazalarda toleransı yok denecek kadar az :( ve o gaz avcunun içinde sürekli gıdıklar seni hızlanman için buna karşı koymalısın..

Hatalarım olabilir,genel olarak kafamdaki birkaç şeyi yazdım saygılar..

Motosikleti
    Artık Yok...
    niyet et kursa yazıl gerisi su gibi gelir kursun motoru vardır öğretmenlerine söyle direksiyon dersi verirler kursda kesin senin gibi motor ehliyetine yazılan yılların motorcuları vardır daha yeni ehliyet almak akıllarına gelmişdir yada 600 milyonluk cezayı duyunca 100 milyona gidip bir ehliyet alıyımda bari 600 milyonluk cezayı yemiyim demişlerdir onlarda motor olur samimiyeti sohbeti kurarsan sana motorlarını verip öğretirler vesaire vesaire vesaire.....

Motosikleti
    150 ZC
    ben motoru almaya gittiğimde daha önce hiç motor kullanmamıştım aldım ruhsatı
    hadi hayırlı olsun dediler ve çalıştıramadım tabi
    adam daha önce binmedinmi die sorunca yoo dedim :D bi tur attık birlikte aldım geldim o gün bu gündür biniyorum takma kafana alışırsın kendine güven yeterli e bisiklet kullanabiliyosan bunuda kullanırsın

woxow - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda Shadow Custom
    Motora binmeyi bir şekilde öğrenirsin. Sürekli yağını kontrol etmeyi alışkanlık haline getir. Scooterlar dengesiz makinalardır. Dikkatlı davranmalısın. İyice kullanmayı kavramadan ani, sert hareketlerde bulunma. virajlarda ve dönüşlerde arka tekerlek kaymaya meğillidir çok dikkat et, dönüşlerde yattığında gaza çok yüklenme, hele yol ıslaksa bu tecrübesizlikle kesinlikle kayarsın. Mümkünse duro nun lastik fiyatları uygun. Kışlık lastik al. Yol tutuşta kesinlikle çok fark edecektir. Bence sürekli kışlık lastik kullanmalısın. Diğer bir konu scooterlarda ön frene yüklendiğinde, Bu işi çok iyi bilmiyosan ön tekerlek sağa yada sola kayar ve düşersin. Süratin önemi yok, düşersin. ön freni hafifçe kulanabilirsin durmanı kolaylaştırır, ama kesinlikle tekerleği kilitleme.
    Başka bir konu, er yada geç düşeceksin hiç şansın yok buna hazır ol, dandik kasklardan kullanma, taksit yap bişey yap güzel kask al. Kesinlikle eldiven kullan ilk düşeceğin yer orası, eldivenle belki önce zorlanırsın ama bi iki haftaya alışırsın eldivensiz binmek garip gelmeye başlar. imkanın varsa mont ve pantolon almalısın. Böylece şiddetli kazalarda, düşmelerde bile hiç bir şey olmamış gibi ayağa kalkabilirsin.
    Düşerken motoru tutmaya çalışma, bırak gitsin. Genelde yan yatarak düşülür, en güzelide budur aslında. Düşme esnasında hemen ayağa kalkmaya çalışma, kıpırdanma rahat rahat sürüklen, bileklerini ellerini zorlama, sırt üstü yada yüz üstü güzel güzel kay, sadece kafanı kaldır. Kıyafet bu yüzden önemlidir. Düşmeye başlayınca motoru hemen bırak, o uzaklaşacaktır senden. Kaza çarpma değil düşmeyse motorun yere temas noktarında sadece çizikler olur biraz. Hayırlı olsun...

ahmet93 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda Cbr 125 R
    Scooterı kullanmak zaten çok kolay arkadaşlarda söylemişler basit öğrenirsin bu arada ehliyet alıcam diyosun bence geçmişte çıkan sorulara bak
    http://www.gelisimsurucu.com/onlinetest.htm

Motosikleti
    Mondial 151RS
    Alıntı Serk21 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ve o gaz avcunun içinde sürekli gıdıklar seni hızlanman için buna karşı koymalısın..
    [img]http://img124.imageshack.us/img124/7861/adszoo1.png[/img]

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler