Muratım emniyetim,güvenlik amirim parça için haberini bekliyorum ayrıca Açıklamaların yeterli olmuş sanırım anlaşılır,Vatandaş tabiki tepkisini gösterecek bir ailede bir kişi hırsız ise hepsimi hırsız olacak ben buna karşıyım,emniyettede yamuk insan var askeriyedede maliyedede ama bir kişi için hepsini de aynı kategoriye sokmak yanlış,İtalyada limana yanaşan denizci türklere hırsız diyorlar bende denizcilik yaptım o zaman bende hırzız mı oluyorum.Bu tür yazılarda lütfen genel bir terim kullanılazsa daha güzel olur.Barışım moderatörüm,kankam bir gün gelecek senin o göbişine başımı yaslayıp uyuyacağım
Muratım emniyetim,güvenlik amirim parça için haberini bekliyorum ayrıca Açıklamaların yeterli olmuş sanırım anlaşılır,Vatandaş tabiki tepkisini gösterecek bir ailede bir kişi hırsız ise hepsimi hırsız olacak ben buna karşıyım,emniyettede yamuk insan var askeriyedede maliyedede ama bir kişi için hepsini de aynı kategoriye sokmak yanlış,İtalyada limana yanaşan denizci türklere hırsız diyorlar bende denizcilik yaptım o zaman bende hırzız mı oluyorum.Bu tür yazılarda lütfen genel bir terim kullanılazsa daha güzel olur.Barışım moderatörüm,kankam bir gün gelecek senin o göbişine başımı yaslayıp uyuyacağım
Cengiz abim şimdi tekrar aradım servisi..Çarşamba günü neticeden haber vereceklerini belirtiler..
Sen bana tekrar bu parçanın kod numarası varsa veya tam adını verirsen sevinirim..
Özel mesaj sayım 50 ve bu bana yetmiyor..Valla günlük ortalama 5-6 pm geliyor.
Nasıl saklayacğımıda daha bulamadım valla..
" Bak işini düzgün yapmazsan seni döverim"....(ikaz/ uyarıdır)
" Bak eğer işini düzgün yapmazsan seni döverim".(tehditli uyarıdır)
Buradaki "eğer" kelimesi suçtur..Tehdit etmektir..
bu iki cümle arasında anlam olarak bir fark göremiyorum ben, her iki durumdada işimi düzgün yapmazsam dövüleceğimi anlıyorum, her iki cümlede bana göre tehdit içeriyor..
Burada sanki sizin şahsınıza gibi görünsede cevap sizin mesajınıza verilmiş ama sistemin hatalarına hitaben bir mesajdır. daha öncede dedğim gibi gördüğüm kadarı ile forumda bir çok konuda mutabıkızbence bu konudada mutabıkız.
Avrupada ve Amerikadakötü polisi işleyen yüzlerce film yapılmıştır. hatta 1950 li yılarda amerikada alkolü içecek yasaklanınca el altından dönen gerçek hayattan alınma yüzlerce konu çıkmıştır polisin rüşvet ve adam kolama, çete kurma gibi içinde olduğu dolapları afişe etmek için. Hatta polis birimi içinde bu çarka katılmayanladan oluşan birimler kurulup bu kangrenli kısmın kesilmesi sağlanmıştır.
Bizde bir film düşünün gerçek hayatan alınma veiçinde kötü polisi en derin noktasına kadar işleyen .. İnanın yer yerinden oynar .. Türk polisine hakarettir diye . Oysa teşhis açıkça konulsa kangrenli kısım kesilip atılsa işini hem her türlü ezietin içinde hemde fedakarca yapan insanların işine gelmezmi.
Sayın eski emniyet genel müdürü değilmidir bir çorba parasına teşkilatın adını kötüye çıkaran adamın bu teşkilatta işi yok diyen. Yani bu aslında bir itirafda değilmidir.
Kötüyü konuşmakbir geneleme yapmak değildirki. hepsiböle demek hiç değildir.
iyiyi tenzih edip kötüyü afişe edebildiğimiz gün düzeleceğimiz gündür.
yaş larak ihtilal yıllarını görüş ama sıkıntısını bir asker çocuğu olarak minumum düzeyde yaşamış biriyim . Evimiz hiç aranmadı, babamız gecenin bir saati alınıp evden götürülerek aylarca hiç sorgulanmadı ama bunları yaşayan arkadaşlarım var ..
Demokrasi hepimize lazım .. başkalarınınhaklarına tecavüz etmedikçe özgürlük hepimize lazım ..
Dediğim gibi burada şahsınıza yazılmış bir cevap yoktur.. burada köhnemiş zihniyete bir başkaldırı vardır.
Mutabıklık açısından zerre şüphem yok diyerek bu konunun benim açımdan olan kısmını
kapatıyorum..
Her düşünceye saygım var..Kişi tartışması yaparım ama kurum tartışması beni aşar.
Konuşsakta bir yere varamayacağımı biliyorum.Bu Devletin ve siyasetçilerin işi..Ben siyasetçi değilim ve siyaset yapamam..Zaten forumumuzda siyaset arenası değil..
Ayrıca Marmok'ta buluşup şu kangrenli kısım için senden neşter isteyecem abim..
Görüşürüz..
Alıntı:
muratgergerli´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
" Bak işini düzgün yapmazsan seni döverim"....(ikaz/ uyarıdır)
" Bak eğer işini düzgün yapmazsan seni döverim".(tehditli uyarıdır)
Buradaki "eğer" kelimesi suçtur..Tehdit etmektir..
bu iki cümle arasında anlam olarak bir fark göremiyorum ben, her iki durumdada işimi düzgün yapmazsam dövüleceğimi anlıyorum, her iki cümlede bana göre tehdit içeriyor..
Bu tehdit konusuna nerden geldiğimizi tam anlayamadım ama, bence de yukarıdaki iki cümle tamamen aynı anlama geliyor. Bence cümleyi tehdit anlamına çeken 'eğer' bağlacı değil 'döverim' yüklemidir. TDK sözlüğünde de belirtildiği gibi 'eğer' sadece şart anlamını güçlendirmek için kullanılan kendi halinde bir bağlaçtır. Şart anlamı zaten 'yapmazsan' kelimesindeki -sa şart ekiyle verilmiştir, 'eğer' sadece bu anlamı güçlendirir.
eğer
bağlaç (e'ğer) Farsça eger
Şart anlamını güçlendirmek için şartlı cümlelerin başına getirilen kelime, şayet:
"O zaman inandığım gibi / Sahiden bir öbür dünya varsa eğer."- C. S. Tarancı.
devletin işleyişi yönünde ve eğer motosikletle alakası varsa siyasete bulaşmadan kimseye hakaret etmeden görüş bildirmek serbest.
şimdi biri çıkıpta hem forumda siyaset yasak diyosun hemde yasakçı zihniyeti kınıyosun der.. demesin siyaset tartışması sonuçlanmıyo daha önce serbestti iş restleşmeye hakarete varıyo.. yani fazla özgürlükte bizi bozuyo be anam
Bu tehdit konusuna nerden geldiğimizi tam anlayamadım ama, bence de yukarıdaki iki cümle tamamen aynı anlama geliyor. Bence cümleyi tehdit anlamına çeken 'eğer' bağlacı değil 'döverim' yüklemidir. TDK sözlüğünde de belirtildiği gibi 'eğer' sadece şart anlamını güçlendirmek için kullanılan kendi halinde bir bağlaçtır. Şart anlamı zaten 'yapmazsan' kelimesindeki -sa şart ekiyle verilmiştir, 'eğer' sadece bu anlamı güçlendirir.
Burdan okursanız belki anlamanıza yardımcı olacaktır...
Üyesi bulunduğumbir forumdaki avukat abimin beyanı..
mserhat
05-09-2002, 17:27:04
Babanıza sarf ettiğiniz "eğer satarsan seni öldürürüm" şeklindeki beyan aslında TCK.191/2'de düzenlenen şartlı tehdit suçunu oluşturur ve bu da sayın "çilek"in belirttiği gibi şikayete tabi değildir yani şikayetten vazgeçmeniz davanızı şikayetinizi düşürmez. Ancak hakkınızda dava açılsa bile büyük bir ihtimalle delil yetersizliği sebebi ile beraat edersiniz.
Cengiz abim özel mesajını aldım..BMW servisini tekrar arayacam abim..
Murat Hocam;
üzdük seni galiba yahu.
Mesajımı tekrar okudum dönüp.
Acaba haddimi mi aşıyorum diye!
Ben üstüne basa basa sistemi eleştirdiğimi anlatmaya çalıştım.
Bu cesareti de sizin şimdiye kadar forumda gözlemlediğimiz demokratik tavrınızdan aldım.
Yani şahsınızda görev yaptığınız kurumun işleyişine gönderme yaptık.
Doğal olarak içinde bulunduğunuz, ter döktüğünüz, ekmek yediğiniz kurumu savunacaksınız.
Kaldıki karşılaştığımız iyi şeyleri de burada paylaşıyoruz.
Bakın buraya tıklayın dün yine Türk Polisinin duyarlılığı hakkında başka bir mesajımı okuyacaksınız.
Yani iyiyi de yazıyoruz.
Tehdit meselesini şu anlamda yazdım.
Lütfen samimi olduğumu bilin.
Şimdi bir arkadaşımız buraya bir mesaj atıyor.
Forum yöneticisi altına bir uyarı mesajı koyuyor.
Formun şu maddesinin bilmem kaçıncı bendine göre bu tarzda yazmaya devam edersen seni çizerim.
Bu uyarıdır.
Yani sizin yazdığınız (örnek verdiğiniz) cümledeki "eğer yaparsan" kelimelerinin yerine geçer.
Uyarı sanki tehdit ile aynı anlamda gibi görünsede aynı şey değildir.
"Oğlum motosikletini yavaş kullan.Allah korusun kaza yaparsın"
Yukarıdaki cümle uyarıdır.
Ve iyi niyetli uyarıdır.
"Oğlum motosikletini yavaş kullan.Kaza yaparsan kafanı kırarım"
Yukarıdaki cümle tehdittir.
İçerisinde bir uyarı(ikaz) barındırmaktadır.
Ama tehdittir.
"sınıfını geçemezsen bisikleti unut"
Bu cümle uyarımıdır?
Hayır alenen tehdittir.
Yani muhattap olan kişi için üzücü,istenmeyen sonuçlar doğurabilecek ikaz sözcükleri birer tehdit unsuru oluyor.
Şimdi arkadaş başlığı atmış,şikayetini yazmış.
Siz de arkadaşı yasanın bilmem kaçıncı maddesiyle karşılamışsınız.
Kötü niyetli değilsiniz.
Siz arkadaşı yaptığının suç olduğu konusunda uyarmak istemişsiniz.
Ama işin içine suçun şekli ve cezasını koyduğunuzda bu tehdit oluyor.
Zaten kötü niyetli olsanız direkt savcıyı arardınız.
Burada değerli vaktinizi harcamazdınız.
Yanılıyormuyum?
konunun acilis amacina bakmak lazim.adam magduriyetini dile getiriyor.elestirmekte en dogal hakki.devlet millet icin vardir.millette millet icin calisan polisini elestirme hakkina sahip olmalidir.Ve konuyu AB ile iliskilendirmek yanlis
Şu nasıl yapılabilir veya yapılıyorsa nasıl öğrenilebilir?:
Çalınmış motorun bulunması sonucu emniyet'in, şasi numarası ve varsa üzerindeki plakası veya asıl plakası yazılan bir kayıt,tutanak varmıdır? Bu kayıt ve tutanağa dayanarak motorun sahibine ulaşma mekanizması nasıl çalışmaktadır?Eğer burada bir aksaklık varsa mağdur olan arkadaşlarımızın nasıl bir yol izlemesi gerekir?
Sevabına şu işlemleri sırlayabilecek tecrübeli veya yetkili bir arkadaşımız yazarsa,başlıkta bir nebze amacına ulaşır kanımca.
Burdan okursanız belki anlamanıza yardımcı olacaktır...
Üyesi bulunduğumbir forumdaki avukat abimin beyanı..
Örnek beyan için teşekkürler. Öncelikle şunu belirteyim, hukuk dili uzmanlık alanıma girmiyor (hukukçuların neden bu kadar ağdalı bir dil kullandıklarını da pek anlamam. Herkesin rahat anlayabileceği duru bir Türkçe'yle yazsalar, kendilerine bu kadar iş düşmeyeceği için olabilir mi? ). Ancak Turkce dilbilgisi konusunda fena değilimdir. Benim "Zira, 'eğer' kelimesi kullanılmış tehdit şahsi hürriyet aleyhine bir cürüm telakki ediliyorsa bu, bir şahsi yapmak istediği şeyi yapmamaya zorlamak suretiyle tezahür eder" cümlesinden anladığım şudur:
"Bak işini düzgün yapmazsan seni döverim" ve "Bak eğer işini düzgün yapmazsan seni döverim" cümlelerinin ikisi de işini düzgün yapmaya zorlamak suretiyle tehdit içerirmiş. Sadece "seni döverim" deseydi, tehdit olmazmış.
- bana bak ibrahim içeride gayet hijyenik işkence aletleri var. biz senin gibileri çok gördük, makinaya bağlanıdımı bülbül gibi öterler.
- ne makinası ?
- öttürücü
Pardon filminden ufak bir diyalog .... seyretmeyen varsa tavsiye ederim.