Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Otopark vergisi geliyor!

REKLAM ALANI

Otopark vergisi geliyor!

Özel araç sahiplerinden alınacak olan "geçici kullanım harcı", ya da diğer adıyla "otopark vergisi", 2006 yılında yürürlüğe giriyor.

09.08.2005

Özellikle büyükşehirlerde yetersiz otoparklar ve her köşe başında "değnekçi" tabir edilen otopark mafyası, hükümetin çözüm aradığı konuların başında geliyor. Hükümet, "geçici kullanım harcı" adı altında bir vergiyle hem gelir sağlama, hem de otopark sorununa çözüm getirme hazırlığında.

Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı'nda yer alan düzenlemeye göre, araç sahipleri oturdukları sokak ve cadde için saati 2, günlüğü 7 YTL olmak üzere geçici kullanım harcı ödeyecek. Yeni verginin faturası aylık 210 YTL'yi buluyor.

Ödenecek olan harç sadece ikâmet edilen bölgede geçerli olacak. Başka bir cadde ya da semte gidildiğinde ayrıca otopark ödemesi yapılacak. Ödemeyenlere ise ağır cezalar verilecek.

Hükümet, otopark vergisiyle sayesinde bir taşla dört kuş vurmayı hedefliyor:
    - Belediyelerin geliri artacak
    - Otopark mafyası bitecek
    - Şehir merkezine özel araçla girilmesinin önüne geçilecek
    - Toplu taşıma araçlarına ilgi artacak ve trafik rahatlayacak

Ödemeyene ceza
    Yeni vergiyle benzin, cep telefonu, uçak biletiyle tüm vergiler içinde yüzde 71 paya sahip dolaylı vergi ödeyen halkın yükü daha da artmış olacak.

Yeni yasama yılında görüşülecek olan tasarı meclisten geçerse, 2006'da uygulama başlayacak. Verginin nereye, nasıl ödeneneceği ve cezai yaptırımlar ise daha sonra belli olacak.

Kaynak: istanbul.com - cnnturk.com.tr

bakalım motorlara da ilişceklermi? bence ilişcekler ayrıca otoparklar acayip iş yapacaklar, misal adam sokakta bırakacağıma oto parka veririm arabamı diyecek... resmen soycaklar gene milleti, yuh...

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax

Ama şöyle düşün herkes yola park ediyor yangın çıkarsa itfaiye arabası nasıl geçicek ?Park edilmezse itfaiye veya ambulans(allah korusun) geçemez.Ama tabi vatandaşın da haklı yönleri var

alpinaB10 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    GSR K9
    ben bugün 2 kere tuvalete girdim. acaba ne kadar vergi ödemem gerekiyo..??
    yaw işe bak be.. ulen bizdemi biryerleri hortumlasak acaba.

parayi odeyen abidik gubidik yerlere koyacak arabasini. bisey de diyemiceksin, hemen odedim parami koyarim olucak.otoparklar yola birakilan araban bu kadar para aliniyorsa mantigiyla guzel zamlar yapacak. araba ile surekli sehir halinde olmak durmaktan daha karli olucak. veee hukumet parasini alip aradan cekilicek, siz aranizda bolusun diyip daha buyuk bir kaos yaratacak. 3-4 milyarlik arabasi olan kisi her yil arabanin parasi kadar sokakta durmasi icin para odiyecek

kisacasi bu ulkede yollar genisletilecegine,halka hizmet edilecegine hukumet aciklarini araba sahipleri uzerinden kapatarak araba sayisini azalmakla trafige cozum bulacagini zannediyor. ama toplu olarak buna dur denirse, kimse bu parayi odemezse her istediklerini yapamayacaklarini, sim city gibi bir oyunun icinde olmadiklari anlarlar belki

bence de bu uygulama yanlış.
    ama siz bu insanların yerinde olmuş olsaydınız ne yapardınız. yani hükümetin başına geçip bomboş bi kasayla karşılaşıp, oraya buraya olan borçları ödemek için siz ne yapardınız. ben moratoryum çıkarırdım

ama siz bu insanların yerinde olmuş olsaydınız ne yapardınız. yani hükümetin başına geçip bomboş bi kasayla karşılaşıp, oraya buraya olan borçları ödemek için siz ne yapardınız.
    yapilacak tek sey vergi mi bu ulkede. bu kadar dogal kaynaklari genis bir ulkede tek para kaynagi olarak vergiyi goruyorlarsa zaten bu hukumete ne denebilir?

Infaustus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Harley Davidson Sportster 1200
    Oha ki oha.. günde 7 milyondan ayda 210 milyon.. Çüş diyorum abicim. Afedersiniz ama ztseler vermem o parayI.. Kafayı yemişler galba bu hükümetteki arkadaşlar.. Asgari ücretin 400 küsür YTL olduğu bir ülkede asgari ücretin yarIsI kadar otopark ücreti istemek ancak beyinden yoksun insanların yapabileceği birşeydir sanIrIm. Uygulanabileceğini, ya da çoğunluğun ödeyeceğini sanmIyorum.
    Kralını tanımam. Edirne Motorcycle Club!!!

cenkmenderes, 210 milyon sadece kendi sokagin icin hemde. bu arabayla hic bir yere gitmicekmisin. yarisi kadarda diger sokaklara ode.oh. ben sokakta telle ceviririm arabamin yerini valla o parayi verirsem

Süper Moderatör Olcay Avşar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda NC 750X
    Arkadaşlar bu yeni birşey değil, sanırım malzeme olmadığından medya ortalığı karıştırıyor. Belediyelerin zaten böyle birşey yapma hakları var ve bazı yerlerde yıllardır uygulanıyor. Mesela Şişli belediyesi sınırları içerisinde değerli olan bir sokak veya caddede araba bırakmak için zaten para ödüyorsunuz. Eğer siz o sokağın sakini iseniz daha uygun bir fiyata abone oluyorsunuz. Böylece hem belediye kazanç sağlıyor hemde otopark mafyasının önüne geçiliyor. Yani sadece o sokakta oturan insanların park ettiği arabalardan ne belediye para ister nede otopark mafyası. Bahsi geçen konu sanırım buna benzer birşey, bu açıklamalarımında hiçbir dayanağı yok. Sadece bildiklerimi ve benim mantığımla olacakları anlatmaya çalıştım. Yetkili bir ağızdan da duymadım zaten otopark vergisi diye bişey, dur bi araştıralım...
    "normal insanlar bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırlar, motorcular ise motosiklet kullanmak için bir yerlere giderler"

doğru diyo eyong. şişli'yi bildim bileli eyong'un dediği gibidir.

purifier - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı Colakoglu adlı üyeden alıntı
    bence de bu uygulama yanlış.
    ama siz bu insanların yerinde olmuş olsaydınız ne yapardınız. yani hükümetin başına geçip bomboş bi kasayla karşılaşıp, oraya buraya olan borçları ödemek için siz ne yapardınız. ben moratoryum çıkarırdım
    dostum bu hükümet yönetime talip olduğunda memleketin durumu zaten kötü idi ve bunu bilerek girdiler seçime. tek başına iktidar olduktan sonra kasa boşmuş ben bilmiyodum olurmu hiç? araştırmalar vergilerin artırıldığı bir ortamda hükümetlerin daha az gelir elde ettiğini göstermiştir.

Süper Moderatör Olcay Avşar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda NC 750X
    .......................Bu maddeye göre, belediye meclislerince belirlenecek sokak ya da caddelere park edenler geçici kullanım harcı verecek. Harç saatte 2, günde 7 YTL olacak. Bu amaçla, bu yerlere parkometre benzeri cihazlar konacak.

Yani anlaşıldığı gibi belediyenin belirleyeceği bazı sokak ve caddelerde olacak bu, e zaten yıllardır mesai saatleri içerisinde yoğun olan yerlerde bu uygulama vardı. Hatta olduğu iyi oldu çünkü bu uygulamadan önce değnekçilerin para toplaması zoruma gidiyordu (delikanlıysan verme)
    "normal insanlar bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırlar, motorcular ise motosiklet kullanmak için bir yerlere giderler"

boy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2016 Aprilia RSV4 RF
    İyi de bizim apartmanda özel otoparkımız var. İşyerinde de zaten otoparka koyuyoruz. Sokağa park etmeyenler ne yapacak? Boşa para mı verecez yani? İyice işin bokunu çıkarttılar. Neden vergi alacaklarını şaşırdılar valla. Biz köprü geçişlerinden para almasınlar derken adamlar soluduğumuz oksijenden vergi almayı planlıyorlar. Yuh diyorum başka birşey demiyorum
    Hayatta en büyük eğlence başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.

özel otoparkından kim para alıyo. sen yanlış anladın herhalde.
    senin özel otoparkından para alması = evinde kullandığın tuvaletten para alması gibi bi şey.

boy, tahminimce otoparklara ilişmezler. aslında şöyle bir durum varmış, bilen arkadaşlar daha ayrıntılı bilgi versinler; apartmanlar yapılırken belediye ya otopark yaptırıyormuş yada yapmayanlardan otopark vergisi gibi bir para alıyormuş. bu parayı almalarının sebebi de otopark yapmakmış. dolayısıyla belediye bu paraları alıyor ama otopark falan yapmıyor, ee durum böyle oluncada park sıkıntısı çekiyor herkes. bu nedenle otoparkı olanlara dokunmayacaklarını düşünüyorum. haa, bizim otoparkları kamulaştırırlarsa o ayrı

cafein - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    DL 650 V-STROM
    Arkadaşlar yurt dşında da böyle uygulamalar var. Ve millet harfiyen uyuyor mesela Parisi örnek vereyim meşhur Champs Elysées caddesi altı olduğu gibi otopark. Ve buraların geliri yerine göre belediye yerine göre Kilise arasında paylaşılıyor. Ve günlük fiyatıda bayağı yüksekti. Yanlız burada şöyle bir şey var adamların metro alt yapısı tam olduğu için ve şehir trafiğinin tamamını kaldırabildiği için bu tarz bir uygulama yapmışlar. Yani şehir merkezine araba ile gelme kardeşim diyor adam. Haklıda her sokaktan nerdeyse metro girişi var. Şimdi bir de bize bakın kaldır arabaları, ne olacak bu sıcakta? otobus ve dolmuş gibi ilkel kalmış (donanım ve model olarak) araçlara balık istifi olacak herkes. Oysa klimalı bir metro da seyahat ederek trafik derdi olmadan bir yerden bir yere gitmek çok daha iyi değil mi? Bu tarz ulaşımlar olsa neden insanlar arabalarını kullansın ki???

cafein, çok haklısın. yanlız hükümeti uyandırma yoksa bizimkilerde gelirin bi kısmını camilere bağışlar, sanki camilerin ihtiyacı varmış gibi.

RagingBull - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2006da
    Valla verginin bile vergisi alınan bir ülkede , park vergisini uygulamak için niye bu kadar geç kaldılar hayret şaşırdılar kaynak yaratıcaz diye

RagingBull, kaynak dedin aklıma geldi cem yılmaz anlatıyor ya;

spiker: "esprilerinizi nerden buluyorsunuz, bir kaynağınız varmı?"
    CY: "kaynak k.çım" diye düşünürken diğer soru patlıyor,
    spiker: "o kaynaktan biz de faydalanabilirmiyiz?"

devletin de faydalandığı kaynak belli oluyor bu şekilde

RagingBull - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2006da

1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler