Savaş meydanlarından Pembe Panter’e…
Reklamlar
-
21 Haziran 2007, 12:14
İkinci Dünya Savaşı’nın patlamasıyla birlikte, Piaggio firması için zor zamanlar başlıyordu… İtalya’nın faşist lideri Benito Mussolini, Hitler’in yanında savaşa girmişti ve ülkeye acilen savaş makineleri lazımdı. İkinci Dünya Savaşı’nın hava muharebeleri tarihine geçmeyi hakeden “tek İtalyan”, son derece başarılı bir bombardıman uçağı olan Piaggio P-108′di. Ve bu uçağın şasisine şekil veren presler, ilerde “bir motosiklete” hayat verecekti…
Piaggio’nun ürettiği dikine havalanan helikopterler, Alman genelkurmayının ilgisini çekmekte gecikmez. Luftwaffe’nin İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerine sadece birkaç adet yetiştirebildiği dünyanın ilk muharebe amaçlı helikopterinin Focke Ackgelis FA-223‘in tasarımı da, yine Piaggio mühendisleri tarafından yapılmıştı.
1944 yılı boyunca Amerikan hava kuvvetleri tarafından bombalanan fabrika, İtalya’nın teslim bayrağını çekmesi üzerine, İngiliz ve Amerikalı mühendisler tarafından didik didik edildi. Amerikalılar inceliklerine henüz vâkıf olmadıkları pek çok teknolojiyi ülkelerine götürdükleri gibi, Piaggio’nun uzun bir süre hava taşıtı üretmesine de izin vermeyeceklerdi!
Peki, ne yapmalı? Elde, savaş döneminden kalma yüzlerce torma tezgâhı ve pres makinesi vardı… Piaggio ailesinin ikinci nesil temsilcisi Enrico Piaggio kritik bir karar vermek zorunda kalır. Savaş yorgunu İtalyan halkına araba üretemeyeceğine göre, onun yerine “satın alabilecekleri” bir şeyi yani motosiklet üretmeliydi!
Savaştan hemen sonra, 1946 yılında üretimine başlanan bu motosiklete, aerodinamik yapılarından ötürü yuvarlak hatlar taşımak zorunda olan uçakların pres makineleri şekil vermişti. Eldeki tüm presler eğimli olduğu için bu motosikletin şasisi de yuvarlak hatlara sahipti. Hatta bu motosiklete adını da, bir arının gövdesini anımsatan şasi verecekti: Vespa yani “eşek arısı”…
Peki, bu motosikletin en ünlü kullanıcısı kimdi dersiniz? “Roma Tatili“nde arkasına Audrey Hepburn’ü alan Gregory Peck mi? Yarışmadığı zamanlar Vespa’sını kullanan F1 pilotu Michael Schumacher mi? Umberto Eco mu? Ya da “vahşi batı” filmlerinin atından inmeyen kovboyu John Wayne’in ta kendisi mi dersiniz?
Hiçbiri değil. Doğru cevap, “Pembe Panter” olacaktı…
Enrico Piaggio ve İtalya’nın sembolü olacak Vespa’lar…
piaggio fabrikası
alıntıdır..
Burkina Fasa Fiso Halk Cemahiriyesi
Ali Işıngör’ün politika, açık yazılım, çizgi roman, tarih ve popüler kültür üzerine gündüz sayıklamaları…
site:http://www.burkinafasafiso.com
İyi bir sürücünün denge,doğru karar mekanizması ve iyi zamanlaması
vardır.Aynı şekilde iyi bir sevgilinin de..
ne mutlu türküm diyene ! ! ! 35 U 7273
TECRÜBE, LİMİTLERİNİZİ BİLMEKTİR!
Reklamlar
-
21 Haziran 2007, 15:28
Çok güzel yazıymış bu Taner arkadaşım.Yaptığın alıntı için teşekkür ederim.
Tek koruyucumuz var,O'da bizi çok sevdiği için birer birer yanına alıyor.
Oğuz
-
21 Haziran 2007, 16:15
Dünya tarihindeki en ünlü tasarımlardan biri ve hala araştırmalarda motosiklet denildiğinde en çok akla gelen markalardan biri.Tam bir başarı hikayesi Vespa...
GÜCÜN BİLGİ OLMADAN HİÇBİR DEĞERİ YOKTUR.
-
21 Haziran 2007, 18:18
rica ederim..benimde çok hoşuma gitti ki alıntı yaptığımm yerde baya detaylı anlatmışlar..yani daha önceside var ..ben motosikletle ilgili kısmından itibaren alıntı yaptım..bilginize
İyi bir sürücünün denge,doğru karar mekanizması ve iyi zamanlaması
vardır.Aynı şekilde iyi bir sevgilinin de..
ne mutlu türküm diyene ! ! ! 35 U 7273
TECRÜBE, LİMİTLERİNİZİ BİLMEKTİR!
-
21 Haziran 2007, 20:22
ben daha önce bi yerde izlemiştim galiba bunu yapan mühendis aslında motorları hiç sevmezmiş çirkin olsun diye uğraşmış ama sonuca bakın tam bir şaheser...
-
21 Haziran 2007, 23:51
blackhawk06 adlı üyeden alıntı
ben daha önce bi yerde izlemiştim galiba bunu yapan mühendis aslında motorları hiç sevmezmiş çirkin olsun diye uğraşmış ama sonuca bakın tam bir şaheser...
Iyıkı ugrasmıs bıde guzel yapmaya calıssa ne cıkacakmıs ortaya merak ettım.Ya sımdı yenılerı baya teknolojık ABS falan var ama fıyatları cok ucuk ve abartı ancak hastalarına satabılıyorlar yoksa kımse almıyo.
Yazı ıcın sagol bılgılendık
Biri şu Düzcedeki kasksız ehliyetsiz üstüne üstlük Abart egzozları ile kafa ...... bir dur desin !!!
-
Bir vespa hikayesi hortladı
..İslam kadını dişiliğiyle değil, kişiliğiyle var olandır..
Gülün dikene katlanması, onu güzel kokulu yaptı. - Mevlâna Celâleddin-i Rûmî
-
way bea ben severim böyle yazıları özellikle bmw ler üzerine olanı ama bu da onu aratmıyor :D teşekkür ederim
..::Gülmek bir mükafattır, ağlayan gözlerin gördüğü::..
..::Mağlubiyet; kimine göre galibiyetden bir adım öte::..
-
-
Giderken yolda bir Vespa gördüğümde gözlerimi alamıyorum, resmen dikkatim dağılıyor. Bu kadar güzel yapılır mı bir scooter?
Artık yollarda ölmek İS-TE-Mİ-YO-RUZ!!!
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler