Kilis'in dörte biri motosiklete sahip
80 bin nüfuslu Kilis sokaklarında her gün 15 bini tescilli 20 bine yakın motosiklet dolaşıyor.
Davut Uçar'ın haberi
27 Temmuz 2005 16:10
Emniyet Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre 2005 yılında 7 bin motosiklet trafiğe çıktı, resmi rakamlara yansıyan tescilli motor sayısı 15 bin civarında.
Çevre iller Gaziantep, Hatay ve yakın ilçelerden bölgeye gelen motosikletlerle birlikte bu rakamın 20 bine yaklaştığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla her evde mutlaka bir motosiklet olduğu gibi yine nüfusun yüzde 30’unun da ikinci bir motosiklete sahip olduğu düşünülüyor.
Trafik akışında motorların ezici bir üstünlüğü var. Bölgedeki tamircililerin büyük çoğunluğu sadece motosiklet tamirciliği yapıyor. Mobilletlerin yanısıra en lüks motosikletler Kilis’in cadde ve sokaklarını süslüyor. Çoklu taşımacılıkta zaman zaman sıkıntılar yaşansa da kimse hayatından şikayetçi değil. Çoğu zaman 3 kişi, tekneli motorlarda 6 kişi aynı motorda seyahat edebiliyor. Sokak ve caddelerin dar yollarında kullanılabilen en güvenli ve hızlı taşıma aracı olarak görülen motorlar, kullanıcılarının yanında aileden bir fert gibi muamele görüyor. Yine özel günlerde ve düğünlerde konvoylarda motorlar kullanılıyor. Şehir’de herkesin kendi motosikletinin olması Taksicilikle şehir içi dolmuşçuluğa darbe vuruyor. şehir içinde tek hat dolmuşçuluk yapılıyor. Çoğu zaman dolmuşlar yolcu bulmakta zorlanıyor. Kilis’liler bu duruma kendi şiveleriyle “Motorun yanında Mercedes de ne oloor.” yorumunu yapıyorlar.
Kentte bu kadar fazla motosiklet olunca park sorunu da ortaya çıktı. Yöneticiler dağınık halde park yapan motosikletlerin bir arada durmaları ve trafik akışına olumsuz etkilememeleri için ana cadde olan Murtaza Caddesi’ne 500 metre uzunluğunda bir motopark yaptırdı. Motorların güvenliğinin sağlanması yönünden de önem taşıyan motopark dolup taşıyor.
Kilis Emniyet Müdürü Atalay Sönmez, Kilis için motorun çok ayrı bir yere sahip olduğunu söyledi. “Kilisli bir vatandaşımız Mercedes marka otomobilini garaja bırakıyor ve mobillete binerek işlerini görüyor.” diyen Atalay Sönmez, bunun nedenini ise, Motorun daha pratik ve daha kullanışlı olmasına bağladı.
Sönmez, “Son bir yılda bize 16 bin motorlu araç tescil ettirildi. Bunların 7 binini motosikletler ve mobiletler teşkil ediyor.”görüşünü aktardı. Uzun süredir motosiklet kullanan Kilisli esnaf Hamza Dabanıuzun, ulaşımda sıkıntı çekmek istemediği için motor kullandığını söylüyor. Dabanıuzun “Kilis’te hemen hemen her evde kesinlikle bir motor var ve bir çok evde ikinci bir motor da bulunuyor. Şehrimizde bu araçların çok önemli bir yeri var.” dedi.Yine motor düşkünlerinden İbrahim Aydın da, kendisi için motosikletin bir tutkuya döndüğünü ifade ediyor. Aydın “İnsanlar her işte bu araçları kullanıyor. Bağ ya da bahçeye gidip rahatlıkla işini yapabiliyor. Trafikte sıkışıklık olmuyor, Yollar zaten dar, büyük araçlarla girip eziyet çekmek istemiyoruz.” ifadesini kullandı.
http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=104152