Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
2. sayfa BirinciBirinci 1234 ... SonuncuSonuncu

Çalınan Motosikleti Bulmanın En Kolay Yolu

REKLAM ALANI
    Gültekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW F650FB
    bazı şirketler, elemanlarını cep telefonuyla, netten takip edebiliyorlar.
    bu konuda bilgisi olan var mı?
    Ülkemde hiçbir iyilik cezasız kalmaz.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    Gökhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    F 650 GS
    evet eminim alper abinin dedigi gibi ufacık telefonu saklayacak birçok yer vardır.

denemeye deger diye düşünüyorum sonuçta herkez motora 1500 ytl den fazla veriyor. bukadar para verdikten sonra 70-80 ytl vermek sorun olmaz diye düşünüyorum. üstelik böyle önemli bir olay için...

Alıntı Gültekin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    bazı şirketler, elemanlarını cep telefonuyla, netten takip edebiliyorlar.
    bu konuda bilgisi olan var mı?
    bildigim kadarı ile bu türkcellin böyle bir hizmeti vardı. ekipcell miydi neydi ismini tam hatırlayamadım ama evet böyle bir olay var. fakat onlar için ayrı bir ücret alıyorlardı. sanırım biraz tuzlu bir sistem.

boy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2016 Aprilia RSV4 RF
    Bu dediğinizi telefon kapalıyken yapamazsınız. Telefona SIM kartınızı takıp açtığınızda, açılırken bir kendine gelme süresi olur. Bu süre içinde telefon hiçbir şey yapmanıza izin vermez, donar, işte o an SIM kartı ile HLR (Home Locator Register) arasında iletişim kurulur, SIM kartından IMEI numarası gibi bazı bilgiler HLR'a gider. Bu dediğiniz olabilseydi daha neler yapılabilirdi inanamazsınız.

Turkcell'in Araç Takip ve Yönlendirme Uygulamaları sayesinde benzer şeyler yapılabiliyor. Bu uygulamalar;

- Info-Mobil.Net
    - Arvento Araç Takip Sistemleri
    - Mobiliz Araç Takip / Filo Yönetim Sistemleri
    - OtomuBul GPS
    Hayatta en büyük eğlence başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.

Motosikleti
    F 650 GS
    Alıntı boy adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bu dediğinizi telefon kapalıyken yapamazsınız. Telefona SIM kartınızı takıp açtığınızda, açılırken bir kendine gelme süresi olur. Bu süre içinde telefon hiçbir şey yapmanıza izin vermez, donar, işte o an SIM kartı ile HLR (Home Locator Register) arasında iletişim kurulur, SIM kartından IMEI numarası gibi bazı bilgiler HLR'a gider. Bu dediğiniz olabilseydi daha neler yapılabilirdi inanamazsınız.

Turkcell'in Araç Takip ve Yönlendirme Uygulamaları sayesinde benzer şeyler yapılabiliyor. Bu uygulamalar;

- Info-Mobil.Net
    - OtomuBul GPS
    ben telefon kapalıykende bunun oldugunu okumuştum ve saglam kaynaklar diye düşünüyorum

Prometheus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    '14 BMW R1200GS
    Alıntı ELINT adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ben telefon kapalıykende bunun oldugunu okumuştum ve saglam kaynakalr diye düşünüyordum senin söyledigin gibiyse mt den özür diliyorum yanlış bilgilendirdim. fakat telefonun süreki açık kalmasını saglayabiliriz. motorun elektirk aksamından bir hat alarak telefonun sürekli şarj olmasını saglasak işe yaramazmı?
    Ya bi git işine...

Bu arada telefon kapalıyken de imei'den ulaşılınabiliyor sanki diye biliyorum. Ama boy daha iyi bilir Turkcell'ci ne de olsa Zaten şu da var yeni telefonlarda şebeke sinyali kapalıyken telefonun diğer özelliklerini kullanabilme özellikleri var, otobüste ve uçakta açılabilsin diye. Eğer sürekli iletişimde olsaydı (kapalı olsa bile) böyle bir imkan da verilemezdi.
    Onur Yollarda
    Facebook: http://www.facebook.com/OnurYollarda
    YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1TqEwgGS4AHvdmULc9qoIQ

Motosikleti
    F 650 GS
    Alıntı Prometheus adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ya bi git işine...

Bu arada telefon kapalıyken de imei'den ulaşılınabiliyor sanki diye biliyorum. Ama boy daha iyi bilir Turkcell'ci ne de olsa Zaten şu da var yeni telefonlarda şebeke sinyali kapalıyken telefonun diğer özelliklerini kullanabilme özellikleri var, otobüste ve uçakta açılabilsin diye. Eğer sürekli iletişimde olsaydı (kapalı olsa bile) böyle bir imkan da verilemezdi.
    pro ben hala idda ediyorum tel kapalıyken gsm operatörüyle iletişime geçilemeyebilir.fakat telefon bir şekilde imei 'sini gönderiyor . hafta içi bununla iligili bilgi bulmaya çalışacagım.

SaLToN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Beyaz MELEK
    Alıntı boy adlı üyeden alıntı Mesajı göster

- Info-Mobil.Net
    - OtomuBul GPS

Evet telefon kapandıktan sonra şebeke ile bağlantısını kesiyor. Ve telefon kapalıyken hiç bir şekilde sinyal göndermez.

Bunun içinde farklı bir yöntem var. Normal bildiğimiz araç şarj cihazının artı ve eksilerine birer kablo lehimleyerek bu uclarıda 12 volt olan akümüze bağlayarak telefonumuzu sürekli şarj edebiliriz. Sürekli şarj alan telefon hem aküye hem batarya ya zarar vereceği için kablonun ortalarına bir anahtar bağlantı atarak manuel leştirebiliriz. Yada biraz daha kafa yorarsak direk kontağa bağlayarakta sadece kontağı çevirdiğimiz zamanlarda şarj ederek telefonu açık tutabiliriz.

Hem maddi olarak düşük olan Hemde gizleme problemi olmayan bir telefon ariyorsanız

Panasonic GD55
    Fiyatı 30 ila 40 YTL civarı
    27 B 3793 Sürücü Hataları için HATA yaz 3793 yolla Hatasız Kul olmaz Melodisi Cebine Gelsin

boy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2016 Aprilia RSV4 RF
    @Prometheus
    Bu arada telefon kapalıyken de imei'den ulaşılınabiliyor sanki diye biliyorum.
    IMEI numarası telefon ile ilgilidir. O zaman SIM karta gerek kalmazdı. Telefon sadece SIM kartın çalışabilmesi için bir araç. SIM kart olmadan bir işe yaramaz. SIM kart da telefon açık olmadan bir işe yaramaz.

@ELINT
    pro ben hala idda ediyorum tel kapalıyken gsm operatörüyle iletişime geçilemeyebilir.fakat telefon bir şekilde imei 'sini gönderiyor . hafta içi bununla iligili bilgi bulmaya çalışacagım.
    Telefon kapalıyken hiçbir bilgi gitmez. Telefon kendi kendine IMEI numarasını nasıl gönderiyor? Bununla ilgili internetten bilgi bulabilirsiniz. Onun bunun dediğine bakmayın, GSM teknolojisi hakkında araştırın.
    Hayatta en büyük eğlence başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.

Motosikleti
    F 650 GS
    tamam konuyu şu şekilde baglayalım
    tel kapalı olunca simkarttan yer bulunmuıyo. fakat imei numarasından yer bulmak mumkün. ya sadece bunu ben mi duydum. telfon kapalı iken yer tespiti yapılabiliyor. tel kapalı oldugu halde bir sinyal veriyor.

en saglamı emliyetten bilgi almak. hafta içi araştıracagım. sonuç olarak motorumuz çanılırsa başvuracagımız yerde orası.

Su Silahı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    ybr 125
    Güzel bir çalışma. Neden olmasın? Arabaya da motora da uygulanabilir.
    Gitti TDM kaldık yine ybr ile başbaşa..

cezerye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hyosung gt250 (vardi)
    Şöyle bir yazı buldum:

ARAÇ TAKÝP SÝSTEMÝ

www.gps-ats.com - Ýnternet tabanlý araç takip sistemimizi kullanan müþterilerimiz dünyanýn herhangi bir yerinden bir pc veya cep telefonundan internet adresimize girerek ana sunucumuza baðlanarak araçlarýný sayýsal haritalar üzerinde 24 saat gerçek zamanlý olarak takip edebilir ve ihtiyaç duyduklarý raporlarý alabilirler.

DÝÐER SÝSTEMLERDEN FARKIMIZ

Sistemimiz tamamen internet tabanlý olduðu için bilgisayarlarýnýza herhangi bir program yüklenmez. Sistemimizin bu özelliði size ve müþterilerinize sýnýrsýz sayýda kullanýcý tanýmlama imkanýný verir.
    Kullanýcýlar Ýstediði araçlarý ile mesajlaþabilir.
    Araçlarýnýzý gruplayabilir, alt gruplar açabilir, gruplar arasýnda aktarma yapabildiðiniz için dünyanýn herhangi bir yerinden bir pc veya cep telefonu ile internet üzerinden sýnýrsýz sayýda araç takibini kolayca yapabilirsiniz.
    Firmalarýn spesifik ihtiyaçlarýný karþýlamak için sisteme ilave özellikler kazandýrmak mümkündür. Örneðin araca Isý sensörü takýlarak aracýn ýsýsý ölçülebilir. Araç takip sistemimizi destekleyen Özel yazýlýmýmýz geliþtirilebilen özellikleri sayesinde internet üzerinden en verimli ve en güvenli þekilde araçlarýnýzý kontrol etmenizi saðlamaktadýr.
    Müsterinin kontrol etmek istedigi noktalar sayisal harita üzerinde gösterilir.

hehehe.... sevdiginiz kisiyi de takip edebilirsiniz:D muaaa:D:D:D
    ona cep telefonu hediye edin:D zuhaha
    puhahaha
    Wanna see my Bannnnnnnkai?!?!!!

SaLToN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Beyaz MELEK
    Alıntı cezerye adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    hehehe.... sevdiginiz kisiyi de takip edebilirsiniz:D muaaa:D:D:D
    ona cep telefonu hediye edin:D zuhaha
    puhahaha
    Aklımızda bulunsun Hediye telefon almayalım.. Araç Muamelesi görmeyelim..
    27 B 3793 Sürücü Hataları için HATA yaz 3793 yolla Hatasız Kul olmaz Melodisi Cebine Gelsin

Motosikleti
    Hyosung gt250 (vardi)
    Alıntı SaLToN adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Aklımızda bulunsun Hediye telefon almayalım.. Araç Muamelesi görmeyelim..
    gene bi hinlik dusundum ama... kazdigin kuyuya dusmek de var

saka bunlar canim

Motosikleti
    BMW F650FB
    Boy'un verdiği bilgilerden hareketle,
    http://www.mobiarts.com/urunler.asp?pn=phonebox&m=uh
    Ya da,
    http://www.mobiarts.com/urunler.asp?pn=otomubulgps

bunlar, daha gerçekçi çözümler sunuyor.
    otomobil için tamam, fakat motosiklete uygulanabilir mi, fiyatı makul mu? soruşturmak gerekiyor.

Motosikleti
    F 650 GS
    Alıntı Gültekin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Boy'un verdiği bilgilerden hareketle,
    http://www.mobiarts.com/urunler.asp?pn=phonebox&m=uh
    Ya da,
    http://www.mobiarts.com/urunler.asp?pn=otomubulgps

bunlar, daha gerçekçi çözümler sunuyor.
    otomobil için tamam, fakat motosiklete uygulanabilir mi, fiyatı makul mu? soruşturmak gerekiyor.
    hocam şu cep telefonu işi;imei no ile tel kapalı olunca sinyal verdigini biliyorum. ama hafta içi emliyete sorcam sonucu buraya yazarım o ana kadar beklee.

Motosikleti
    BMW F650FB
    Alıntı ELINT adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    hocam şu cep telefonu işi;imei no ile tel kapalı olunca sinyal verdigini biliyorum. ama hafta içi emliyete sorcam sonucu buraya yazarım o ana kadar beklee.
    tamam. bekliyorum zaten
    geçen yıl da, yine bu mevzuları konuşuyorduk.
    hala...

imei numarasından tesbit olayını, üzeyir garih cinayeti ile görmüştük.
    ama o olayda, katil kişi, imei numarası bilinen telefona başka sim kartı takmak ve açmak suretiyle yakayı ele vermişti.

yoksa, kapalı telefonun imei numarası bir işe yaramıyor diye biliyorum.

sen, yine de bir sor bakalım.

Motosikleti
    Hyosung gt250 (vardi)
    telefonun acik olmasi gerekmiyor mu telefonun yerinin bilinebilmesi icin?
    o da nasil calisiyor??

hurriyet ten bu bilgi:

IMEI NUMARASI NEDİR, NE İŞE YARAR

IMEI numarası diye bir şeyin varlığından ilk olarak, Üzeyir Garih cinayetinin failinin bulunmasında kullanıldığı zaman haberdar olduk. Polis, Garih’in üstünde bulunamayan Ericsson T28 marka telefonun IMEI numarası sayesinde sinyalini sürekli takip etti. Telefonu alan ve er olarak askerliğini yapan Yener Yermez telefona kendi sim kartını yerleştirerek kullanmaya başlayınca operatör tarafından kimliği ve yeri tespit edildi.

IMEI (International Mobile Equipment Identity) numarası cep telefonunuzun seri numarasıdır. Otomobilin şase numarası gibi bir şey. Bu numara telefonunuzun çalınması halinde bulunmasını sağlar. Bu sistem ile çalınan telefonun o süreçte bulunduğu ili, üzerinde takılı bulunan kartı belirler. 15 haneli IMEI numaranınızı telefonunuza * # 0 6 # tuşlarını kodlayarak öğrenebilirsiniz.

ÇOK YAKINDA ÇALINTI CEP TELEFONUNUN EKONOMİK DEĞERİ SIFIR OLACAK

GÜLESER AYKARA (Telekomünikasyon Üst Kurulu Basın Müşaviri)

IMEI numarasının bloke edilmesiyle ilgili yeni bir çalışma başlattık. Bu sistemin çalışabilir olması için kullanılan bütün telefonların seri numaraları o sisteme kayıt ettirilmeli. Şu anda elimizde sadece ithalatına izin verdiğimiz telefonların kayıtları var. Fakat bir o kadar da ülkeye kaçak olarak sokulan telefonlar var. Bir de kopyalanan seri numaraları var. Bunların engellenmesi için bütün telefonların kayıtlı olması gerek. Bunun için Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gümrük Müdürlükleriyle ortaklaşa bir çalışma yapıyoruz. Ondan sonra çalınan telefonların seri numaraları bloke edilerek, cihazın ekonomik değeri sıfıra indirilecek. Böylece hırsızlık da önlenecek.

PROF. YALÇIN DOĞAN (ODTÜ Elektronik Bölümü)

Eğer operatörün veri tabanında çalıntı telefonlarla ilgili bir liste varsa, onu uyarır. Ondan sonra operatör, telefonu bloke edebilir. Yani böyle bir teknik donanıma sahip. Zaten GSM telefon standartlarına bakarsanız bu IMEI numarasının konulmasının temel amacı budur. Bu yöntemi niçin uygulamadıklarını bilemiyorum.

KULLANICI

IMEI numaranızı mutlaka not edin

Önce sim kartınızın bağlı olduğu operatörü arayıp, kartınızı iptal etmelisiniz. Operatörlerin kayıp durumlarında telefonu elinde bulunduran kişinin arama yapmasını engelleyen fakat o kişiye ulaşımı sağlamak amacıyla kartı dış aramalara açık bırakan bir sistemi de var. Bu süreç müşterinin istediği kadar uzatılabiliyor.

Telefonunuz çalındıysa evinizin bağlı olduğu ya da telefonun çalındığı bölgenin savcılığına ya da karakola başvuruyorsunuz. Başvurunuzu yaparken kimliğiniz ve çalınan telefona ait faturanız yanınızda bulunmalı. Eğer daha önceden telefonunuzun seri numarası anlamına gelen IMEI (International Mobile Equipment Identity) numarasını aldıysanız onu da savcılığa bildiriyorsunuz. Almadıysanız da dert etmeyin, eğer faturalı hat kullanıyorsanız numarayı çıkarabiliyorlar. Ama eğer önceden ödemeli (prepaid) hazır kart kullanıyorsanız işte o zaman bu konuda operatör size yardımcı olamaz. IMEI numaranızı mutlaka not etmelisiniz.

Unutmayın, savcılık ve emniyet kurumları, kendilerine yapılan bütün çalıntı müracaatlarını değerlendiriyor.

SATICI

2. el alımsatımlara dikkat

İkinci el cep telefonu satanların, kullanıcılardan telefonları satın alırken, çalıntı olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerek. Örneğin İzmirli Mustafa Atıl’ın 2003 yılında çalınan cep telefonu tam bir buçuk yıl boyunca elden ele gezdi. Ve sonunda Urfa’da ortaya çıktı. Çalınmasından itibaren IMEI numarası sayesinde izlenen telefona bu süre içinde eli değen herkesin de başı yandı. Cumhuriyet Savcısı, 15 ayrı ilde telefonu kullandığı belirlenen 33 kişi hakkında ‘çalıntı malı bilerek satın alıp kullanmak’ suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.

Elden çıkarılmak istenen cep telefonunun çalıntı olup olmadığını kısmen kontrol edebilirsiniz. Bunun için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün internet adresindeki (www.iem.gov.tr) ‘çalıntı sorgulama’ bölümünü tıklayın. Karşınıza çıkan boşluğa, telefonun IMEI numarasını yazın. Eğer çalıntıysa telefonun kaydının çıkma ihtimali var. Ancak kesin bir sonuç olmadığı sitede de belirtiliyor. Şimdilik tüm çalıntı telefonların kaydı tutulamadığı için böyle bir uyarı yapılıyor. Bir de kayıtlar duyuru niteliğinde olup hukuki bir delil olarak kullanılamıyor.

SAVCILIK

Polis ve operatör arasında köprü

Cep telefonu hırsızlığında kilit nokta savcılık. Çünkü telefon izlenmesi yani çalıntı cihazın kullanıcı tespitinin yapılabilmesi için mutlaka ilgili savcılıktan bu konuda bir karar çıkması gerekiyor. Çıkarılan bu kararın aslının da operatöre elden ibraz edilmesi veya gönderilmesi şart. Yoksa operatör takibe başlayamıyor.

Operatörden gelen yanıta göre savcılık telefonu o anda elinde bulunduran kişinin bilgilerini polise bildiriyor. Polis ilk etapta o kişiyi arıyor ve ‘Kullanmakta olduğunuz cep telefonunun çalıntı olduğu ortaya çıktı. Lütfen emniyete gelin’ diyor. Çünkü bazı durumlarda kişi elindeki cep telefonunun çalıntı olduğundan bihaber olabiliyor. Eğer operatörün tespit ettiği kişiye bu yöntemle ulaşılamazsa, peşine düşülüyor. Bu arada savcılık da o kişi hakkında kamu davası açıyor.

OPERATÖR

Faturalı hat kullanan her telefonu bulabiliyorlar

Savcılıktan alınan telefon izleme kararının aslının operatöre elden ibraz edilmesi veya gönderilmesinin ardından takip başlıyor.

Konuyu önce şirketlerin hukuk büroları değerlendiriyor ardından takip için gerekli bilgiler teknik servislere yönlendiriliyor.

Sisteme girilen IMEI numarası, çalıntı telefonu başka bir SİM kartla kullanıldığında bile saptıyor. Kartın hangi aboneye ait olduğunu buluyor. Konuşmanın yapıldığı bölgeyi tespit ediyor. Kesin adres saptanamasa da örneğin ‘Konuşma Telsim’in Beyoğlu’ndaki 8 numaralı baz istasyonu kapsamında yapılmıştır’ gibi bir sonuç çıkarıyor.

Bu yöntemin başarılı olmasının tek şartı makinenin kapalı olmaması, kapalıysa üzerinde SİM kartı olsa bile ulaşmak mümkün olmuyor.

IMEI numarasından bir telefonu bulmak marka ve modeline bakmaksızın bütün cihazlara uygulanabiliyor. Eğer IMEI numarasını siz veremediyseniz, operatörler faturalı hat kullanan her telefonda bunu kendileri de bulabiliyorlar.

Operatörün görevi sadece çalıntı telefonun kullanılıp kullanılmadığını ortaya çıkarmak. Savcılığa ‘kullanıcı vardır’ ya da ‘kullanıcı yoktur’ şeklinde cevap verdikten sonra yasal sorumlulukları bitiyor. Çalıntı telefonu takip altında tutmuyorlar.

Motosikleti
    BMW F650FB
    ahan da, cezerye eklemiş zaten

Motosikleti
    F 650 GS
    evet sonunda aradıgım yazıyı buldum. sonuç olarak telefon kapalı olsa dahi yer tespiti yapılabiliyorrrrrrrrrrrr.
    bu dinleme , izleme olayları ise üretici'nin yapmakla yükümlü olduğu bir chip aracılığı ile yapılıyormuş.. telefonların IME ve buna bağlı sinyalleri tanımlayan bir kuruluş varmış bu kuruluş bu sistemi çalıntı ve kayıp telefonların takibi için getirmiş ayrıca kaçak üretimi engellemek için... ancak gelişen teknolojiler bu sinyalin algılanma ve okunma alanını genişletmiş.. telefonun bataryası takılı olmadığında dahi bu sinyal çok zayıf'da olsa devam ediyormuş..

ancak dinleme için bataryanın takılı olması şartmış çünkü veri aktarımı çok olduğu için chip içerisindeki döngü ek batarya olmadığı için yeterli değilmiş.. ancak belli mesefelerde batarya zorunluluğu kalkıyormuş..

bataryası takılı olmayan telefonun düşük sinyali ile yer tesbiti yapılıyor , sonrasında uygun uzaklıkdaki gezici istasyonlarda dinleme gerçekleştirilebiliyormuş anlatıldığı gibi dinleme uzaydan olmuyormuş yani.. uydu ile yapılan dinleme ise kart takılı telefon'dan görüşme yapıldığı esnada gönderilen sinyallerin 3 bir noktaya aktarılmasıyla oldukca basitmiş.
    buda başka bir açıklama.....
    HellMare
    17/01/2005, 19:48
    Maalesef evet.Cep telefonu kapalıyken(yani batarya takılı iken) sinyal dinlenebiliyormuş.Bunu telefon üreticeleri ülkelerin ortak aldıkları güvenlik kararına göre yapıyorlarmış.Zaten cep telefonlarının özelliklerin de, 200-250 saat bekleme süresi gibi ifadeler vardır. Bu sinyallerin kullandığı güçten dolayı olduğu anlaşılyor.Yoksa bir pilin (li-ion) doluluk ömrü 2.3 yoıl olduğu bilinir.

Bakın bence kesin ve akilane çözüm nedir:
    Bir adamın 10.000ytl üzerinde bir motoru varsa alır almaz kasko yaptırmalıdır ve kesinlikle bir kapalı alana bırakmalıdır. Ki kaskolar kapalı alan olmasa da kilit altında olmasını kabul etmekte hırsızlık için. O kadar para verip de kasko yaptırmayan adamın mantığından şüphe ederim doğrusu, ben 3.500 ytl'lik motoruma kasko yaptırdım, 20.000 ytl'lik motoru olup da kaskosuz gezen varsa, hayal aleminde yaşıyor ya da parayı sokaktan topluyor demektir.

Cep telefonu hikayesi için 1500ytl'lik motora uygulamak belki mantıklıdır ama benim gözlemim o kadar ucuza motor alanların çoğu kask dahi almayı zül görüyor, istisnalar da zaten buradaki bilinçli arkadaşlar arasından çıkıyor.

2. sayfa BirinciBirinci 1234 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 3 kullanıcı var. (0 üye ve 3 misafir)