Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
2. sayfa BirinciBirinci 12

solakların motosiklet kullanmasının zorlukları

REKLAM ALANI
    MECİT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    KLV-1000
    bende solak bir insanım ama sağa virajlarda kendime pek güwenemiyorum..ama sol virajlarda nerdeyse lastik yanaklarına kadar yatıyor motor..
    [B][COLOR="Red"][I]==>> SAKALLI <<==[/I][/COLOR][/B]

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    myheart - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda CRF 250 L
    ilginc bir yetenek demekki... Cocuk eğitiminde büyük bir rolu olabilir.. Cünkü cocukken edindigimiz bilgiler ömrümüzün sonuna kadar bizimle birlikte ilerliyo...
    Binlerce Kilometre Bile Tek Bir Adımla Başlar...

Toqi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hayabusa - Resimdeki Srad 600 unutamadığım aşkım
    Alıntı ledo adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    solak veya sağlak olmak ile motoru bir yöne yatırmanın ilişiğini tam anlayamadım ama istersen DD nin yazılarını oku ve kontra metodunu öğren.
    Abi o motorla kontra mı yapılır

GorkeM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bende solağım... Hiç farketmedim böyle birşey , gidip özel olarak test etmem gerek
    Forum Kuralları◄ ►Moto Aktuel◄ ►Türk Dil Kurumu
    Herkes düşüncelerinde yanılabilir. Ama aptallar bir türlü yanıldıklarını anlayamazlar. Cicero

gittardando - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha APX-5NA , Yamaha YFL-211S
    Ben de solak bir kullanıcıyım. Sağa-sola yatmalarda bahsettiğin zorlukları yaşamıyorum, bundan öte özellikle kış aylarında "ulen şimdi motor altımdan kayıverecek" endişesi yaşıyorum.Bunu her iki yöne yatarken de yaşıyorum yani... Ama benim bir solak olarak tek derdim video kAMERALAR. bUNUN solaklar için olanı elbet var da biraz da ucuz olsa hani?
    ...Sergerdan...

Motosikleti
    honda cbr 125 (kırmızı)
    bugün çıktım yine bir sol viraj geldi karşıma keskin güzel bi virajdı sola yatırayım dedim gayet güzel oldu benim sıkıntım sola viraj olupta eğimli olmayan virajlar olsa gerek bugün farkettim öyle virajlar karşıma gelince yavaşlıyıp alıyorum mecburen alışacağız artık (keşke tüm virajlar sağa olsa

tubis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha Cygnus L
    Bende solağım Her işimi sol elimle yapıyorum, motora sağdan biniyorum..
    Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
    'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>

Motosikleti
    honda cbr 125 (kırmızı)
    bende öyleyim araba kullanırken solak olmanın avantajlarını gördüm ama motosiklette bir tek debriyaj olayında avantyajlı hissediyorum

Alıntı alp_tunay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    solak olmakla veya sağlak olmakla ilgisi ne motor kullanmanın...Bence alakası yok..Tamamen psikolojik....
    gerçekten var emin ol buna bazıları örnepin ben(sağlağım) motoru sola yatırmak sağa yatırmaktan daha kolay geliyor . bunu şöyle daha rahat anlatabilirim motor kapalı iken park etmeye çalıştığımda motoru sola düşürme oranım sağa düşürme oranımdan daha az. ayrıca ben motora hep soldan biniyorum sağdan binerken denge eksikliği hissediyorum.

solak kardeşimize tavsiyem şu: çalış ve çalış

boş bir alan bul etrafından dönebileceğin bir hedef belirle motor kapalı iken ve sen motorun yanında iken bu hedefin etrafından dönme alıştırması yap özellikle ne taraftan zorlanıyorsan o yönden dön, sonra motora bin çalıştır bu sefer rönlanti hızında dönme alıştırması yap .

viraj kurallarını anlatmadım ama kısa bir özet geçiyorum(güvenli viraj kuralları)

motorun tepesindeyken nereye gitmek istiyorsan oraya bak . bu özellikle çok önemli gitmek istemediğin bir yere sakın bakma ehele hele sakın etrafından döndüğün şeye bakma .

sola dönüş yapıcağını ve etrafından döndüğün nesneyi bir direk kabl ederek anlatıyorum:
    ilk alıştırmayı rölanti hızında yap ama daha ileride normal hızlarda deniyeceğin için ilk yapıcağın hızını yüzde 20 oranında azaltmak. viraja girdiğinden direği yanında hissettiğin an ona bakmıyorsun viraja girdin . kafanı sola çevir ve karşıdan bir nokta şeç (herhangi birşey) ve ona odaklan .

bunları denediğin zaman zaten fark ediceksinki bir yere baktığında beyninin buraya odaklandığını ve o yöne gittiğini. eğer bu alıştırma sonucunda kendine ders çıkarıp yapman gerekenleri anlarsan sağlak veya solak olmanın sürüşünü etkilemediğini fark ediceksin
    Kask tak!

Motosikleti
    honda cbr 125 (kırmızı)
    sağol godfather tavsiyelerin için. zamanla alışıyorum zaten kullandıkça tecrübe
    kazanılıyor bu sorunuda yeneceğim inşallah

chocolateman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    XT 660X
    Solak biri olarak, sağa gerçekten çok rahat yatıyorum , arkadaşın demek istediğinden anladığım, sağa doğru yatarken ise, hani genelde artçılar yapar motor sola yatarken artcı sağa doğru çeker kendini, arkadaş onu yapıyor sanırım, motoru yatırıyor büyük ihtimalle sola dönüşlerde, en azından enduro da bunu yapabiliyoruz, motoru kaydıracak dengeyi bozacak kadar değil tabiki.

Ama o teknikle felan alakalı değil tamamen ters geliyor, sağ virajlara girerken limitlerimi zorluyorum, ama sol virajlar korku veriyor, büyüyünce geçer sanırım :D

Diğer türlü vites debriyaj, gaz kombinasyonunda bir sıkıntı yok. Solak olunca debriyaj tepkileri daha iyi oluyor.
    Free Motorcycle Team

comet-666 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    -----------
    bende solağım hiç bir sıkıntı yaşamadım yavv.

Alıntı chocolateman adlı üyeden alıntı Mesajı göster

Ama o teknikle felan alakalı değil tamamen ters geliyor, sağ virajlara girerken limitlerimi zorluyorum, ama sol virajlar korku veriyor, büyüyünce geçer sanırım :D
    .
    benim anlatmak istediğimde bu zaten bende sağlak olduğumdan sola virajlarda limitleri zorluyorum ama sağa dönerken sanki her an yeri öpücem gibi geliyor.

yukarıdaki postta yazdıklarıma bir ekleme daha yapmak istiyorum:

viraj dönme teknikleri tabiki önemli hatırlatmak istediğim bir kaç şey daha var(sonradan aklıma gelen): vitesli motorlarda denge merkazi genellikle iki bacağın arasıdır yani doğru oturuş pozisyonu aldığınızda bacaklar depoya bitişikken deponun sonu ile bacaklarınızın arasındadır.

burad anlatmak istediğim şu motorun ağırlık merkezine ne kadar hakim olursan dönerkn o kadar rahatlarsın. bunu nasıl yaparım dersen "doğru oturuş pozisyonunu**" aldıktan sonra bacaklarını depoya yapıştırmaktır hatta ve hatta biraz depoyu sıkmanında zararı olmaz. doğru oturup ağırlık merkezini gerekli yere alırsan kendini motorun üstünde dahda güvende hissedersin..

** dipnot: doğru oturuş pozisyonu: her insana göre farklıdır her sürücüye göre farklıdır , bu sebeple başka motoru sürmek istediğinde ufak bir denge sorunu yaşarsın. nasıl doğru oturulur? sorusunun cevabı şöyle:
    motoru sehpaya al , sehpadayken üstüne çık ayaklarını ayaklıklara koy ve ayağa kalk ama dik dur dümdüz karşıya bak . belini bükmeden hiçbirşekilde yer değiştirmeden karşıya bakarak yavaş yavaş seleye otur. bu senin doğru oturuş pozisyonundur.ayrıca doğru oturuş pozisyonunu alınca seleden kalkmadan karşıya bakarken omuzlarını kırmadan ellerini karşıya uzat istifini bozmadan ellerini gidonun üstüne serbet bırak . o anki pozisyonun, doğru sürüş pozisyonudur

bu pozisyonu her seferinde deneyerek bulmak zordur(yani yolun ortasında doğru oturuyormuyum diye düşünemezsin) bu yüzden doğru oturuş pozisyonunu alınca bacaklarını depoya yapıştır depoda kendine göre bir çizgi belirle(dizlerinin nereye kadar geldiği ) bu çizgiyi unutma her binişinde dizlerini aynı çizgiye getir böylece bu konuda zaman kaybı yaşamazsın ancak önce doğru oturuş pozisyonunu almayı unutma sonra çizgilrini belirle..

örnk: ben motora bindiğimde sağ dizim yamaha amblaninin başına kadar geliyor sol dizimde amblemin bir kaç cm gerisinde kalıyor bu benim doğru sürüş pozisyonum ancak gene söylüyorum bu pozisyon benim vüzut yapıma göre seninkide aynı olacak diye birşey yok ben sadece depo üstünde kendine nasıl çizgi belirliyeceğini anlatmak istedim...
    Kask tak!

zeda3000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda CB750 Cafe Racer
    Eger motorun uzerinde mektup yazmiyacaksan bu sorun seni etkilememeli . Solak yada Sag ile yazar olmak beyin sinir sistemi ile alakali bir durum.Ama kordinasyon gerektiren araba yada motor kullanma islemlerinde beyin hangi organin ne yapmasi gerektigini gayet gusel ayarlayabiliyor.

Solaklik sadece silah kullananlarda biraz sorun olur harici durumlarda motor gibi kendini alistirir isen hic bir sorun yasamazsin.Beynine ne yapmasi gerektigini sen ogreteceksin.
    [COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti

Motosikleti
    sh300
    Öncelikle sağlak değil sağak deniyor.
    Sol, sol-ak
    Sağ, sağ-ak
    Arkadaşlar sol ve sağ taraflar ile ilgili sorunlar vardır. Hiç kimsenin iki tarafı aynı şekilde çalışmaz. Telefon ile konuşurken genellikle hangi kulağınızı kullandığınıza dikkat edin. Askerlik yapan arkadaşlar hangi gözü kullandıklarını askerde öğrenmişlerdir. Bir hedef seçip (iki göz açıkken) parmağınızı tam hedefin üzerine getirin. Sonra sıra ile gözlerinizi kapatın ve parmağın tam hedefte olduğu açıyı hangi gözünüzle gördüğünüzü bulun. Telefonla konuşma, göz vb. bunlar solaklıktan ya da sağaklıktan bağımsızdır. Motora her zaman bindiğiniz taraftan değil, diğer taraftan binin. Farka dikkat edin. Motor ile U dönüş yapın. Her iki yönden U dönüş deneyin. Dar bir yolda ve gidonu tamamen döndürerek yaparsanız iki yana dönüşlerde farklı hissettiğinizi göreceksiniz.

Konu size ilginç geliyorsa Chris McManus'un "Sağ el, sol el" adlı kitabını okumanızı öneririm. Bu konular nörolojinin ilgi alanındadır. Nörolog bir arkadaş katılırsa konuyu daha fazla şenlendirebilir.

Öncelikle sağlak değil sağak deniyor.
    Sol, sol-ak
    Sağ, sağ-ak
    Arkadaşlar sol ve sağ taraflar ile ilgili sorunlar vardır. Hiç kimsenin iki tarafı aynı şekilde çalışmaz. Telefon ile konuşurken genellikle hangi kulağınızı kullandığınıza dikkat edin. Askerlik yapan arkadaşlar hangi gözü kullandıklarını askerde öğrenmişlerdir. Bir hedef seçip (iki göz açıkken) parmağınızı tam hedefin üzerine getirin. Sonra sıra ile gözlerinizi kapatın ve parmağın tam hedefte olduğu açıyı hangi gözünüzle gördüğünüzü bulun. Telefonla konuşma, göz vb. bunlar solaklıktan ya da sağaklıktan bağımsızdır. Motora her zaman bindiğiniz taraftan değil, diğer taraftan binin. Farka dikkat edin. Motor ile U dönüş yapın. Her iki yönden U dönüş deneyin. Dar bir yolda ve gidonu tamamen döndürerek yaparsanız iki yana dönüşlerde farklı hissettiğinizi göreceksiniz.

Konu size ilginç geliyorsa Chris McManus'un "Sağ el, sol el" adlı kitabını okumanızı öneririm. Bu konular nörolojinin ilgi alanındadır. Nörolog bir arkadaş katılırsa konuyu daha fazla şenlendirebilir.

bende_emre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CBR 125R
    herkes saolsun konuya kendınce bıseyler katmaya calısmıs (sılah,mektup yazma,atış) ama bızı en ıyı anlayan godfather abıcıme tesekkurler.
    isyan rock'ta başlar,motosiklet üstünde devam eder !!!:cat:

GorkeM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Sağol altan güzel açıklama...
    Forum Kuralları◄ ►Moto Aktuel◄ ►Türk Dil Kurumu
    Herkes düşüncelerinde yanılabilir. Ama aptallar bir türlü yanıldıklarını anlayamazlar. Cicero

Motosikleti
    honda cbr 125 (kırmızı)
    altan kardeşime katılıyorum illaki bir farkı olacaktır güzel ve doğru açıklamalar yapmışsın

Forumdan Uzaklaştırıldı solistalper - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    mondial 150 Zat
    Alıntı ledo adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Solak olmanın viraja girmek ile pek bir alakası olmasa da (bana göre), esas sıkıntı frenler ile ilgili olarak ortaya çıkabilir.

Motosikletler ve arabalar daha hassas olan el ve ayağa daha hassas ayar gerektiren işleri yaptırmak üzere dizayn edilimişlerdir.

Örneğin debriyaj sol ele, ön fren sağ ele. Aynı şekilde arka fren sağ ayağa, vitesler sol ayağa. Arabada da benzer durum ayaklar için geçerlidir.

Solak kişiler için bu bir dezavantaj olmakla birlikte, öğrenme sürecinde beyin bu işlevleri yerine getirmek üzere kendini ayarlar. Zaten solak kişiler, günlük hayatta kapı kolundan makasa kadar bir çok alet edevatı mecburen sağ elle kullanmak zorunda kaldıklarından sağ tarafları, herhangi bir sağlak kişinin sol tarafına kıyasla daha işlevseldir.
    10 nimero bir açıklama kıbrıs lehçesine aldırış etmeyin

2. sayfa BirinciBirinci 12

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)