Motosikletle traktör arasında ne fark var?
-
Bir değil hatta iki ilginç fark var. Bilin bakalım bunlar ne? Şimdi diyeceksiniz ki: Biri iki tekerleklidir, diğeri de dört tekerleklidir.
Bilemediniz! Bu farklar, herkesin aklına hemen gelebilecek farklar değil.
‘Kırk yıl düşünseniz aklınıza gelmez’ derler ya işte öyle bir fark!..
Sizi daha fazla merakta bırakmadan hemen açıklayalım;
ÖTV farkı
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de kayıtlı ve tescilli traktör sayısı 1 milyon 214 bin 400 adet.
1 Ağustos 2002 tarihine kadar traktör alanlar, alım sırasında ‘Taşıt Alım Vergisi’ ödüyorlardı. Bu tarihten itibaren, Taşıt Alım Vergisi kaldırıldı ve yerine ‘Özel Tüketim Vergisi’ (ÖTV) getirildi.
Çok sayıda motorlu araca ÖTV getirilirken, traktörler ÖTV’nin kapsamı dışında bırakıldı. O gün bugündür traktör alımında ÖTV diye bir olay yok!..
Motosiklete gelince, motosiklet alımında ÖTV ödeniyor.
Hatta geçenlerde, ödenen ÖTV düşük bulundu ve artış bile yapıldı.
8 Nisan 2006 tarihine kadar motosikletlerden yüzde 8 oranında ÖTV alınıyordu. Bu tarihte, 5479 Sayılı Kanun ile bir değişiklik yapıldı ve motosikletteki ÖTV oranı;
- Motor silindir hacmi 250 cm3’ü geçmeyenler için yüzde 22,
- Motor silindir hacmi 250 cm3’ü geçenler için de yüzde 37,
olarak belirlendi. Başka bir anlatımla, motosiklet ÖTV’sinde yüzde 362’ye varan bir artırım yapıldı.
İster inanın ister inanmayın gerçek durum bu!..
Sonuç olarak traktör alanlar ÖTV ödemiyorlar, motosiklet alanlar ÖTV ödüyorlar.
Taşıt Vergisi farkı
Yukarıda da belirttik. Türkiye’de bir milyonun üzerinde traktör var. Çok sayıda taşıttan yani otomobilden, kaptıkaçtı ve arazi taşıtından, kamyon ve kamyonetten, minibüs, panelvan ve karavandan, otobüsten her yıl ‘Motorlu Taşıtlar Vergisi’ alınırken, traktörlerden böyle bir vergi alınmıyor.
Böyle bir vergi alınmıyor derken, başka bir vergi de alınmıyor.
Motosikletlere gelince; önceden motosikletlerden de Motorlu Taşıtlar Vergisi alınmıyordu. 5035 Sayılı Kanun’un 35. maddesiyle yapılan bir değişiklik sonucu, 2004 yılından bu yana motosikletlerden ‘Motorlu Taşıtlar Vergisi’ alınıyor.
Motosikletlerden alınan vergi, motosikletin silindir hacmine ve yaşına göre değişiyor. 2006 yılında, 1-3 yaş arası; en düşük motosiklet vergisi 60 YTL, en yüksek motosiklet vergisi de 732 YTL idi.
Bu tutar, 2007 yılında yüzde 7.8 artırılacak.
Traktörlere gelince, traktör sahipleri 2007 yılında da ‘Motorlu Taşıtlar Vergisi’ ödemeyecekler.
Gördüğünüz gibi farkı vergileri...
Kaynak http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=104443
Reklamlar
-
bu kadar alakasız bir benzetme görmedim. traktör bir üretim aracıdır, motosiklet çok nadiren üretim aracıdır çoğunlukla tüketim malıdır. motosikletteki vergileri artışlarının yerinde olduğunu düşünmesem de, traktörden yola çıkarak böyle bir örnek vermek en iyi ihtimalle absürd olarak nitelenebilir. star gazetesi yine başarmış garip bir haber yapmayı.
-
abi zaten cifci berbat durumda benim dayim ciftci 1 ton domatesten 200 mln para kazaniyolar bu domatesin gubresi-tohumu-hale gidisi - toplanmasi falani filani sence bu adam bu kadar para kazaniyor iken bide traktore wergi subu versin ondan sonra ciftcili biraksin istanbula goc etsin istanbulun nufusu 12 milyon 3 olsun . bence devlete neden bu kadar cok vergi aliyosunuz anamiz agladi demek yerine traktorlerden alinmiyo bizden nie alinio diye dovunmek yakinmak sacmalik.
imzam yok parmak bassam olurmu
-
Olaya gerçekci gözden bakarsak..biri üreten digeri hep tüketen bi makina..biri lüks diğeri ihtiyaç...
zaten ciftci mazota degerinin üzerinde para veriyor. 10 dönümlük tarla için bir mahsül döneminde 100 lt.'nin üzerinde yakıt harcıyor... birde ötv'ydi yok alım satımdı..çiftçi bu tür vergiler verirse kendine gelemez..yanlış anlaşılmasın gerçi anlaşılsa ne olur..ben çiftçi değilim..olsamda ne fark eder... geçimini topraktan saglayan arkadaşlarımın durumunu biliyorum..
mithrelios arkadaşımın fikirlerinede katılıyorum star gazetesi abuk haber yapmayı başarmış....
[B][COLOR="DarkOrange"]CBF 150 ADANA[/COLOR][/B]
-
sımdık benım motorum 88 model gs500 500 cc yanı
ben ne kadar vergı ödeyecekmısım?
-
Zuhal Kızılot, tebrikler yani, ötv'nin açılımını-anlamını dahi bilmeden oturup böyle haberler yazıyorlar ya sinirden kriz geçiriyorum, yahu koskoca gazetede yazar olmuşun oturup bi haber yazacan ama sokaktaki vatandaşı geçtim ilk okuldaki çocuğun bile güleceği haberleri gururla yazıp tüm türkiyeye duyurabililecek kadar düşmüş seviye. Sırf cahil insanları kandırıp da birilerine afedersiniz bok atmak için böyle haberleri yazıyorlar ya, işte vatan hainleri bunlar! Ben inanmıyorum o noktaya gelmiş bi insanın daha ötv'nin ne olduğunu bilmeden, kimseye danışmadan, yazdıklarının saçmalığının farkına varmadan böyle bir haberi yayınlayabileceğini. Bilerek yapıyorlar şere..izler!!
-
valla benimkinde pek yok
Önemli olan, sadece yazarken veya konuşurken değil, hergün hayatı yaşarken adam olabilmektir.
-
lastik ebatları farklı oluyor
bildim mi
-
Traktörü herkes zevk için kullanıyor, bir de ÖTV almıyorlar!!! Biz motosikletimizle tarla sürmeye çalışırken bir de ÖTV ödüyoruz, Laila'ya Reina'ya traktörüyle giden adam bir kuruş vergi ödemiyor! Adalet mi bu!
-
bizimkinin sadece 2 tekeri var
Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>
-
Çiftçinin yanındayız..
Almasınlar vergi..
Komyonculardan da almasınlar
Taksilerdende, minibüslerden de, otomobil ve hatta gemilerden de..
Bizde sıra gelir (motosikletçiler olarak..)
(Fazla mı abarttım ne?)
[I]Hiçbirşey imkansız değildir...[/I]
-
arkadaşım biz motora biniyoruz ne bize para kazandırıyo ne tarlada cift sürüyo...
Traktor koylu vatandasın olmazları arasında bence çiftcinin parayı odememesi cok dogal bi cuval gubrenın ne kadar oldugunu bilen varmı mazot un ne kadar pahalandıgını.. Ciftciye laf edemezsiniz... Traktorlere boyle bir odeme yapmaması cok normal ve en doğal hakları... Ama devletide eleştirmek lazım kı motorlardan o kadar vergi alabiliyo... Cok fazla zam yapıyo yetinemiyo...
Binlerce Kilometre Bile Tek Bir Adımla Başlar...
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler