"0" (Sıfır) ARAÇ İÇİN PLAKA VE RUHSAT NASIL ÇIKARTILIR?
Plaka ve ruhsat nasıl çıkarılır?
2012 Mart ayında yeni satın aldığım 0 km. motosikletin plaka ve ruhsatını çıkarmak için muameleciler 400 liraya varan maliyetler çıkardılar. Satışa aracılık eden ustam bu işlerin artık kolay olduğunu kendim halledebileceğimi belirtti. Ben de onu dinleyerek işlemleri kendim yaptım.
Merak edenler için özeti şöyle;
1- Trafik Tescil Şubeye başvuru için internetten randevu almak zorunlu.
https://e-randevu.iem.gov.tr/randevu/ adresinden randevu aldım. Cumartesi akşamı, pazartesi sabah ve öğlen için uygun randevu saatlerinden birini seçebildim. İsteyen bir sonraki günü de seçebilir. Bu randevunun yazıcıdan çıktısını almak ve dosyaya eklemek de zorunlu.
2- Adrese dayalı nüfus kaydına göre ikametgahımın olduğu ilçe trafik tescil şubesine başvurmak gerekiyor. İstanbul Kadıköy ilçesinde yaşıyorum. Şube Bağdat caddesi girişindeki Bostancı tren köprüsünden sonra sağda.
3- Aracı satan bayi bir grup belge verdi. Fatura, ötv tahakkuk fişi ve makbuzu, teknik/uygunluk belgesi, vb. Kimlik aslı ve fotokopisi de bunlara ekleniyor.
4- Sigorta acenteme Trafik sigorta poliçesi yaptırdım. Mart 2012’de tüm sigorta şirketleri trafik sigorta primlerini artırmış. Her şirket farklı prim uyguluyor. Araştırın, uygun fiyat vereni bulun.
5- Başvurunun “ek-1 formu” doldurularak yapılması gerekiyor. Bu işi Trafik muamelecilerine yaptırmak gerekiyor. Hem orijinal belgeleri var hem de yazıcıdan kolay çıktı alan bilgisayar programları. Belgeyi bulursanız daktiloda doldurmanız gerekli.
6- Bostancı’daki şubenin bulunduğu sokaktaki ofis 25 lira istedi. Oradan Bostancı’ya doğru yürürken solda bir binanın ikinci katındaki diğer muameleci fotokopi çekimleriyle birlikte 10 liraya halletti. Evimde yazıcı olmadığı için randevumun çıktısını da burada bastılar.
7- Dosya bedeli 2 lira. Şubenin bulunduğu sokaktaki taksiciler odası kulübesinden alınıyor.
8- Randevu saatinde ikinci kata çıkıp “yeni tescil” bölümünde “vezne” yazan bankoya belgeleri teslim ederken nakit ödeme yaptım. Tüm işlem bu kadar. Önümde sadece bir kişi vardı.
9- Şubeye belgelerin verilmesi sırasında görevliye makbuz karşılığı nakit ödenecek tutarlar. Araç Tescil Belgesi Ücreti: 58, Motorlu Araç Trafik Belgesi Ücreti: 77,50 lira.
10- Görevli plaka bastırmam için bir fiş ve ruhsatı teslim almak için ikinci bir fiş verdi. Ruhsat 3 gün sonra öğleden sonra hazır olacakmış.
11- Plaka basımı 11 lira. Aynı sokaktaki şöförler federasyonu kulübesine veriliyor. “Aynı gün 3’de gelip alabilirsin” dediler.
12- 3 gün sonra belirtilen saatte gidip şubeden ruhsatı, kulübeden plakayı anında aldım.
13- Tüm harcama 300 lira tuttu.