şimdi kafam karıştı.
yaklaşık olarak, biri 3 milyarlık, biri 7 milyarlık iki fiyat oluştu.
atıyorum;
o günlerde, 1.700.000 TL borcum olsaydı birine, bugün ne kadar YTL vermem gerekiyordu?
şimdi kafam karıştı.
yaklaşık olarak, biri 3 milyarlık, biri 7 milyarlık iki fiyat oluştu.
atıyorum;
o günlerde, 1.700.000 TL borcum olsaydı birine, bugün ne kadar YTL vermem gerekiyordu?
Ülkemde hiçbir iyilik cezasız kalmaz.
Eğer borcun dolar üstünden olsaydı bu gün borç aldığın kişiye
1,700,000 karşılığı olan 17,83 dolar borcun olurdu (borç aldığın arkadaşın dolar üstünden faiz işletmediğini düşünerek)
ama arkadaş yıllık tüfe üzerinden borç ver deseydin 77,74 ytl borcun olurdu ..
borcu ne üzerinden aldıysan o değer üzerinden ödersin ..
demekki tüfe endexli borçlanmak pek iyi değil
rakamlarla 10 yıl önce aldığın 1,700,000 tl lik borcun bu güne
17,83$ = 26 ytl
tüfeye göre 77,74 ytl olurdu
[B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]
Ozmanın 80 ay taksiti = bu zmanın 8 ay taksiti
gültekin ben 1,700,000 liradan hesap yaptım sen öle sormuşun çünki ...motorun fiyatı ise o zamanlar bu paranın tam 100 katı olan 170,000,000 tl imiş
yani motor parasını bana faiz işletmeden dolar olarak verseydin bu gün ben sana 1783 dolar karşılığı olan 2600 ytl veya tüfe üzerinden verdi isen 7774 ytl verecektim
ama tüfe üzerinden alsam borcun üstüne kesin yatardım
zaten 10 yıllık borçmu olur devletler bile o vade ile borçlanmıyo bee.
sen unutmuşundur diye hiç oralı olmazdım..
[B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]
tamamdır. güreşi bırakıyorum.
yanlış yazmışım. hala alışamadım şu tl-ytl olaylarına.
aslında, geriye dönük fiyatları telaffuz ederken karışıyor desek, daha doğru olur.
mithrelios
dediğim gibidir dimi..
şimdi ekonomi okumadık ama Marmariste 20 yıllık esnafız..dolar € £ anında kafadan çevrilir hatta kurlarda lehte ve alehte oynama yapılabilir çaprazlanır
zaten bu gibi turistik yerlerde dövizi kafadan bozamıyosan yandın
her gün döviz kurlarını takip edip en az 10 ülke parasının günlük kurunu bilmiyosan atarlar işten
2001 de, ilk kez antalya'ya, tatile gitmiştim, saf gibi, kenarda duran dolarımı bozarak yola çıkmıştım.
orada, bakkaldaki sakızı bile dövizle fiyatlandırdıklarını görünce, dumur olmuştum.
güzel bir hayal...
hadibakalım 1980 yılında 1 gr altın kaç doçemark ediyodu bunu bulana madalya takacaz
TÜFE'den hesapladığınız rakamla dolar kurundan hesapladığınızın farklı çıkmasının sebebi, Türk lirasının şu anda yüksek reel değerde olması.
Yesinler senin yüksek reel değerini.Bekliyorum, bekliyorum Kütük ne zaman olaya dalacak diye sonunda daldı.
Bu arada bu tarz hesaplamalarda en sağlıklı yol döviz hesaplamalarından ziyade TÜFE oranlarını kullanmaktır.Buna ragmen TÜFE oranları da kusursuz bir hesap sunamamaktadır.Nedenini açıklardım ama şimdi uzun sürer.Kütük, vaktin varsa sen açıklar mısın?
kanuni ne hallerde şimdi
1999 senesinde 1995 model MZ 251 'imi 350.000 YTL lira vererek satın almıştım, alette 90km' üzerinde ciddi titreme sorunu vardı, zaten fazlaca yüksek hızlarda motor şişer gitmezdi, o sıralar MZ i cross gibi kullanıp 2 çelik jantınıda yamultmuştum bide aracın sesi inanılmazdı, tüm mahalleyi ayağa kaldırırdı
"Motosiklet Özgürlüktür."
Dolardan hesaplamak sağlıksız bir yöntem, çünkü döviz fiyatları her zaman sabit bir değer değildir. ABD'deki enflasyon, Federal Reserve'in para arzı, piyasalardaki dolar talebi gibi bir sürü değişken vardır. Doların düşmesi ABD'deki enflasyondan, piyasalarda bulunan para miktarının artmasından (doalr bolluğu), ABD merkez bankasının para basmasından, Türkiye merkez bankasının para basmamasından, hazinenin piyasadan TL toplamasından, TCMB'nin dolar satmasından, ottan, b*ktan kaynaklı olabilir.
TÜFE'den hesaplamak da çok doğru değil. En başta rakamların 'makyajlanması' sorunu var. Ekonomik büyüme (milli gelir artışı) yüzünden TÜFE'den yapılan hesaplama aynı alım gücünü yansıtmaz. 1996'nın kişi başı GSMH'si ve 2006'nın GSMH'sini karşılaştırdıktan sonra aradaki farkı TÜFE'ye işlersek mantıklı bir şey çıkabilir, çünkü alım gücümüz de artmıştır. Veya çıkmaz, aslında da bir kaşık yoktur, makroekonomiyi de unutmuşumdur. Olabilir de olmayabilir de. Kimim ben?
ulen çok kazık sormuşum beee...ben adlı üyeden alıntı
çıkamadınız işin içinden...
Bende şöyle bir yolla bu rakama yakın bir fiyat buldum1783 + 535= 2318 $ bu günkü kurdan hesabı yaparsak 3121 ytl ye denk düşen bir rakam ortaya çıkar ..
Gültekin kardeşimiz ogünlerde 10bin liraya bir bardak sıcak çay içermiş ( çok da sever çayı) 5 milyon da harçlık alırmış ailesinden.
5.000.000TL / 10.000TL = 500 çay içecek kadar bi harçlık yani
170.000.000 TL / 10.000 TL = 17000 adet bardak çay içebilir yani bir mz parasına
Bugün bir çayı asker ocağında ortalama 0.20 ykr olsa
17000 bardak çay X 0.20 = 3400 YTL Biz buna düz mantık diyoruz işte.
mithrelios saolsun o kadar açıklama yapmış ama benim kafa basmadı zaten şu kredi hesaplama olaylarınıda hiç anlamıyorum faiz oranı % 2 diyorlar ama bizim hesap makinesinde yüzde 2 eklediğimiz gibi eklemiyorlar.
Gültekin nedir kardeşim bu akşam akşam hesaba kitaba daldırdın bizi,
birde araştırmacı olduk şimdi sahibindene baktımda 1300ytl ile 2000ytl arasında 96-97 modelerr
en cok dıkkatımı ceken konu 80 ay tasksıt olması ve pesın fıyatına
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)