Başlıktan da anlaşılabileceği gibi Türkiye'nin motoru olan Enduro motorlarının sayısı gitgide azalıyor.. Bunda satış ve pazarlama politikaları çok etkili.. Diğer türdeki motorlardan oldukça fazla seçenek var Türkiye'de..Her keseye uygun bir model çıkabiliyor. Ama enduroda ne yazık ki durum aynı değil. Başlangıç motorunu geçin üst sınıf bir enduro almak için 13.500 YTL'i gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu da mecburen bizleri ikinci ele yöneltiyor. Türkiye'deki ikinci el piyasasının yüksek olmasının nedeni de bu esesında. Markalar bu enduroların satışından çok servisinden ve yedek parçasından kazanıyor..
Enduro'ya başlamak isteyenler maalesef bir kaç motor tercih edebildiği gibi, daha sonraları ara-geçiş motoru olmadığı için gene kısıtlı bir seçenek altına giriyor. Sıfır motosiklet olarak Enduro-Touring için başlangıç motorları ne yazık ki çok az. Ya çin malı cross-enduro tarzı bir motosikletle başlayacaksınız(125-150-200cc) ya da markalara bakacaksınız. Fiyat aralıklarımız da oldukça uçuk durumda 13 milyardan başlayan üst kademe fiyatlar, enduro kullanmayın dedirtiyor..Her sene Bir kaç model yelpazeden düşüyor. Dr650'ler bitti, NX4 falcon'lar bitti, KLR650 bitti..
Enduro-Touring'ten kastım ön tekerlek 19-21" olan iki kişi gezi yapılabilen off-roadta da bir şeyler verebilen. Super motoları bu kategoriye almıyorum. DR450 var mesela, ya da XT'in X modeli..
Suzuki'den başlayalım. Benim kriterlerimde V-strom enduro değil. Daha touring makina. Ama hadi onu da sayalım, yoksa Suzuki bu konuda sınıfta kalacak. DR650leri getirmiyor ne yazık ki..
Yamaha ise sadece bir modeliyle iddiaya giriyor. o da XT660. Fiyatı uygun olsa da benim için tek kişilik bir motosiklet. Bir de bir üst vergi dilime giriyor 3 cc ile..
Honda senelerdir yakaladığı satış başarısının devamını Transalp ile devam ettiriyor. Ama ne yazık ki NX4 falcon gibi ara motorunu getirmiyor artık.
Kawasaki er5 ve en500 motorunu da kullanan KLE500 ile iddialı. Benim için bu motor Enduro motor için fazla..Ama en azından enduro. Onun da tek ayıbı KLR650 gibi mükemmel bir enduroyu getirmemesi..Kawasaki için ne yazık ki olumlu yaklaşamıyorum, Z-moto'nun tek başın açırpınması beni mutlu edemiyor, ve nerdeyse hiç olmayan piyasası ( Enduro için) insanı alırken korkutabiliyor.
Aprilla Pegaso 650 ile istikrar yakalamış gibi. Benim içinde piyasası az olan bu motorun, fiyat-performans dengesini sağlamadığı..
Bmw'in düz 650GS'i yerine Dakar'ı daha bir enduro görüyorum..Ama malum fiyatı çok yüksek..Üst vergi dilimine 1cc fazlasıyla da giriyor ayrıca..
KTM'İn Türkiye'de internet sayfasını bile bulmanız çok güç..Ben bulamadım mesela..Harika bir motor her şekilde kabul ediyorum. Ne yazık ki pahalı servis, yedek parça durumları. Ve cross-offroad tarzı dışında enduro'ya hitap eden Adventure modelleri dışında model yok nerdeyse. Onlarda de adventure hesabı çift kişilik yolculuk yapılabilecek model iyice kısıtlı. İnternet sayfasını bulabilsem koyacağım ama dedim ya web sitesi bile yok :!: O yüzden resim ve fiyat karşılaştırmalarını buraya koyamıyorum. Ama emin olun ki kesinlikle ucuz değiller..Kesin rakam vermediğim için iletemiyorum sizlere..
Velhasıl kelam, olay bu kadar az motorun arasında dönüp dolaşıp fiyatlara geliyor. Türkiye piyasasında enduro başlangıcı olarak sunulan tek model olan
YAMAHA XT125 R'in fiyatı : 6.150 YTL .
Diyelim ki belli bir tecrübe yaptınız geçiş motoru arıyorsunuz. Ne yazık ki hiç markada YOK. Onu geçelim gelelim üst kademe fiyatlarına.. Nasıl bir uçurumdur ki fiyatlar 13.500'den başlıyor..
YAMAHA XT660 R - 14.250 YTL
HONDA TRANSALP - 16.500 YTL
SUZUKİ V-STROM DL650 - 17.750 YTL
KAWASAKİ KLE500 - 13.500 YTL
APRİLLA PEGASO 650 - 16.816 YTL
BMW F650 GS - 22.523 YTL
BMW F650 GS DAKAR - 23.721 YTL
En üst enduro kategorisinde fiyatlar tamamen uçuk.
YAMAHA - YOK
Honda - Varadero 1000abs - 24.250 YTL
Suzuki Vstrom DL1000 - 22.850 YTL
KAWASAKİ - YOK
Aprilla Etv Caponord 1000 ABS - 32.837 YTL
BMW 1200 GS Adv - 43.346 YTL
BMW 1200 GS - 39.384 YTL
Resimlerle inceleyelim:
BAŞLANGIÇ 1 Motosiklet
Yamaha - 125 XT
Honda - YOK
Suzuki -YOK