dishy tezini destekler linkler vermelisin...
motosiklet
http://www.tdk.gov.tr/TR/SozBul.aspx...ime=motosiklet
motorsiklet'in yanlış olduğuna dair link...
http://www.tdk.gov.tr/TR/SozBul.aspx...me=motorsiklet
bu arada Türkçeye hassasiyet gösteren arkadaşımız DİSHY...Topiği okuyanlar...KRALJAMES...WATERCOLOURS...VOLDEMORT.. .DONNIEDARKO...
Yıldızlı pekiyi hepinize...
Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
(1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar
Fransızca diyorum hala kalkmış İngilizce motorcycle yazıyorsunuz.
motorcycle (ing) -> motosiklet (tr)
bicycle (ing) -> bisiklet (tr)
Türkçe karşılığında r yok, t var.
motocyclette (fr) -> motosiklet (tr)
bicyclette (fr) -> bisiklet (tr)
Kimse şimdi kalkıp ingilizcesinde "r" var demesin, kelimenin asıl kaynağı fransızca çünkü.
May the Force be with McLaren Mercedes
yine mi sen? kaç gündür kafamız rahattı ne güzelmete_han;462562bu arada Türkçeye hassasiyet gösteren arkadaşımız DİSHY...Topiği okuyanlar...KRALJAMES...WATERCOLOURS...VOLDEMORT.. .DONNIEDARKO...
Yıldızlı pekiyi hepinize...
valla beni çağırdı topiğe geldim motor diyorum
forumumuz diyorum ki artık sahiplenmeye basladım çünkü benim için artık internet demek motosıklet.net demek oldu, o kadar sacma topicle dolu ki, artık görüş yazıyorum booşu boşuna olsada, boşu boşuna acılmıs topiclere yazmayada devam edeceğim. serverda kalabalık yapmaktan başka, hiçbir bilgilendirici, eğlendirici, vs vs vs içeriği olmayan topicler acmayalım dishy polemik yaratmak değil amacım ama bu siteye www.motosiklet.net yazarak giren bir insan sanırım motosiklet kelimesinide lügata uygun kullanıyordur değil mi? Ama yinede bana sitemkarsan afedersin.
Dört duvar arası kapanmazki sendeki özgür ruh. Ölünce parçalanmazki bendeki özgür ruh. Sevişe sevişe azalmazki tendeki özgür ruh. Kopyalayarak çoğalmazki gendeki özgür ruh... BABAZULA
Mete, sensiz ne çabuk geçti 3 gün ya . Hoşgeldin
Kelimenin "Motosiklet' olarak kullanilmasinin nedeni, dilimize fransizcadan girmis olmasidir.
Fr: Motocyclette (ya da kisaca 'Moto')
Ing: Motorcycle
Turkce'ye yabanci dillerden giren sozcuklere baktigimizda; giren kelimelerin kokeni olan ulke ile Turkiye arasindaki ticari ve kulturel baglarin etkin oldugunu gorebiliriz.
18'inci yuzyil sonu ve 19'uncu yuzyil basi itibariyle Osmanli ile Fransa yakin kulturel ve teknolojik isbirligi icindeydi. Ordunun modernlestirilmesi bu teknolojik isbirliklerinden bir tanesi olarak sayilabilir. Bu etki 1950'lere degin, Turkiye'nin gunluk yasaminda ve bilimsel gelisiminde gorulmektedir. Bu nedenle gunumuzde, teknolojik terimlerin bir cogunu Fransizca karsiliklari seklinde telaffuz etmekteyiz.
20'inci yuzyil itibariyle, Turkiye icin ozellikle 1950'lerden sonra, ise Amerika tum Dunya siyasetinde ve teknolojisinde etkinligini ortaya koydugu icin, dilimize yeni teknolojik terimler inglizce telaffuzu karsiligi seklinde girmekte ve girmeye devam etmektedir.
Yani kisacasi, 'Motorsiklet' degil de 'Motosiklet' dememizin nedeni gectigimiz yuzyilda var olan Fransa-Osmanli iliskisidir.
Bir gün bir Suzuki G-Strider ile...
Suzuki G-Strider Motosiklet.Net Konu Başlığı >> http://www.motosiklet.net/forum/showthread.php?t=3228
G-strider, hay eline sağlık. Diyorum diyorum anlatamıyorum kelimenin Fransızca kökenli olduğunu. bir de eğer İngilizce'den gelmiş olsaydı "motorsiklet" demezdik, sonda "t" olmazdı o zaman.
Mete, ne zaman aylardır girmemişim ya?
hacı bırak allasen ...F1 ayağına bakınıyorsun kaçıyorsun kaç aydır...hadi abbas yatar...öper...gıdıklar hepinizi...
Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
(1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar
motosikletle ilgilenmeyenler yanlış bilebilir fakat öyle mallar var ki motosiklet mağazası açmışlar. XXXX MOTORSİKLET diye bir de internete, gazetelere ilan vermişler. internetteki motosiklet ilanlarında birkaç örnek var. bu işi yapan niceleri bile bilmiyor Motosiklet olarak yazıldığını.
eğitim şart
Korkarak yaşıyorsan yalnızca hayatı seyredersin
Kötek şart, kötek .
Water "motorsaykil" demiyoruz ya zaten
O yuzden sonunda 't' olup olmamasi onemli degil
Bir gün bir Suzuki G-Strider ile...
Suzuki G-Strider Motosiklet.Net Konu Başlığı >> http://www.motosiklet.net/forum/showthread.php?t=3228
İngilizce'den alsaydık telaffuzu da öyle birşey olacaktı. Nerede kalmıştık? Kötek diyorduk en son .
gönlünüz türk olsun da gelir gerisi bea
Off offf benim türkçem de ne var kardeşimmm.Ben sana şu yazdığın yazı da kaç tane hata buldum söliyim mi??
+ Benim babam gazeteci,köşe yazarı.Onun gibi bi adamın kızının türkçesin de imla hatası olmaz.....
Zaten benim derdim de bu ! Adam motosiklet.net yazıp giriyo, motorsiklet diyo !
Kimseye sitemkar değilim.
Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>
dishy, "de"ler ayrı yazılsın derken bağlaç olanları kastediyorum, ismin hal eki olan "-de"ler bitişik yazılacak .
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)