Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
2. sayfa BirinciBirinci 12

Motul 5100/7100

REKLAM ALANI
    LynXMaSTeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda CBR 650F | Honda CB750 Hornet
    Alıntı Cyan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Spesifikasyonlara uygun yağ konduğu sürece kimse böyle bir şey diyemez. Ona bakarsanız Motul 7100 da koyamazsınız o zaman, kılavuz TVS marka *10W-30* tam sentetik diyor. Yağ marka ve modeli sadece tavsiyedir, tüm sertifika ve spesifikasyonlara uygun her yağ kullanılır. 3000km'de değişecek yağ için 5100 gayet uygun. Kafa rahat olsun isteyen 7100 de kullanabilir, faydası sadece psikolojik olacaktır. Fiyat farkı çok değilse neden olmasın?
    hocam marka modeli sentetik / yarı sentetik örneği olsun diye verdim, yoksa motul koysun, ipone koysun diye demedim.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax

Motosikleti
    2022 DL650A
    Alıntı LynXMaSTeR adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    hocam marka modeli sentetik / yarı sentetik örneği olsun diye verdim, yoksa motul koysun, ipone koysun diye demedim.
    Yarı sentetik / tam sentetik temel bir kriter değildir esasen. 10W-30, JASO MA, API SN bunlar kriterdir. Bu spesifikasyonlara uyumlu bir yağ konduğu sürece, hele ki 3000'de bir yağ değişimi olan bir motosiklette, 7100 yerine 5100 kullandın diye garanti dışı bırakacak servis / distribütor "gözünün üzerinde kaşın var" diye de motoru garanti dışı bırakır emin ol. Onun niyeti kötüdür zaten. Yağ değişim periyodu ne bileyim 10.000, 12.000, 15.000 olsaydı tam sentetik dışında bir şey düşünülemezdi bile.

ANCAK, yukarıdakinin bir istisnası olabilir: Eğer sözkonusu motosiklet yarış gibi motorun sürekli aşırı koşullarda zorlandığı bir şekide kullanılıyor ve/veya motor tasarımı gereği çok yüksek sıcaklıklarda çalışıyorsa bu durumda tam sentetik bir yağ bu koşullara yarı-sentetik bir yağdan çok daha iyi dayanacaktır. Bu durumda tam sentetik yağ kullanmak elzemdir.

RTR 200 sanırım hava-yağ soğutmalı bir motor, bu durumda hemen yukarıdaki paragraftaki bilgiler ışığında tam sentetik olan 7100 çok daha iyi bir seçenek olacaktır. Hava-yağ soğutmalı motorların çalışma ısı aralıkları su soğutmalı motorlardan biraz daha geniş ve koşullara göre daha sıcak çalışma tarafına meyledebilir. 5100 / 3.000km kombinasyonu ile motoru eline alırsın diye bir durum yok ama en ufak da olsa bir risk almaya da gerek yok.

Sonuç - orijinal soru sahibine: 7100 alın geçin. Fiyat farkı da azmış madem. Kafanızı yormayın.

ChatGPT'ye sordum şöyle özetledi:

Soru:
    • Could you please compare semi-synthetic vs fully-synthetic oil in the context of high temperature motorcycle engine?

Cevap:
    • For high-temperature motorcycle engines, fully synthetic oil is generally the better choice due to its superior thermal stability, viscosity retention, and overall protection. However, semi-synthetic oil can still be a viable option for less demanding conditions or for riders looking to balance performance and cost. Ultimately, the choice depends on the specific needs of the motorcycle, the type of riding, and budget considerations.
    tommygun, espresso ve haluk23 bunu beğendiler.

Motosikleti
    duke 390 150 beygir
    ben baktım motorun sıkıştırma oranı 10.01 aşırıd düşük.nedne tam sentetik istemişler onu da anlamadım.belki yeni moda diyedir
    düşük sıkıstırmada tam sentetik isteyeni ilk kez goruyorunm

Motosikleti
    2022 DL650A
    Alıntı motomad adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ben baktım motorun sıkıştırma oranı 10.01 aşırıd düşük.nedne tam sentetik istemişler onu da anlamadım.belki yeni moda diyedir
    düşük sıkıstırmada tam sentetik isteyeni ilk kez goruyorunm
    Tasarım gereği / kısıtı nedeniyle normalden sıcak çalışıyorsa ne olur ne olmaz diye tam sentetik tavsiye ediyor olabilirler.
    espresso bunu beğendi.

2. sayfa BirinciBirinci 12

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)