Rodaj hakkında merak ettiğim sorular
Reklamlar
-
Merhaba, Sıfır Yamaha MT-25 motoruna sahip oldum ve şu an 330km oldu. İlk 250km'yi çok düzgün kullandım 7000 deviri geçirmedim. Sonrası için evim anayolda olduğu için basmak zorunda kaldım ve bazen 10 snlik 10000 deviri gördüm. Ama bazen 8000-9000 devir gördüm. Bu sizce çok zarar verir mi? Rodajı en doğru şekilde nasıl yapıyım?
Reklamlar
-
Kullanım kılavuzunda nasıl yapacağı yazıyordur. Trafikte ister istemez rodaj kurallarının dışına cikilabiliyor. Sollama vs gerektiği için. Anlık bir kaç defa çıkmak bir sorun teşkil etmez.
-
Kullanım kılavuzlarında rodaj hakkında yazan genel ifade, rodaj süresi boyunca ani hızlanma veya frenleme yapılmaması, uzun süre aynı vites ve devir aralığında kullanılmaması yönündedir.
Beklenmedik veya acil durumlar da oluşabileceği için hiç yapmayın şeklinde yazmaz, yapmaktan kaçının, yapmamaya çalışın gibi ifadeler kullanılır.
Anlık ve birkaç kez yapılmasından dolayı bir sorun olacağını sanmam. Sürekli hâle getirirseniz motorun gelecekteği sağlığı açısından iyi olmayabilir.
Rodajın nasıl yapılması gerektiği marka, modele göre de değişiklik gösterebildiği için kendi motorunuzun kullanım kılavuzuna bakmanızı öneririm.
-
Dert etmeyin, anlık yüksek devir görmekle motorunuz zarar görmez ama yine de kitapçığınızı hatim edin, üşenmeyin ve tekrar tekrar okuyun, rodajınızı oradaki prosedürleri yerine getirerek tamamlayın.
-
Herkese teşekkür ederim cevaplarınız için hepsini uygulayacağım. Umarım kazasız güzel sürüşler yapma dileğiyle
-
Rodaj döneminde motoru yüksek devirlerde kullanmak genellikle önerilmez, ancak kısa süreli olarak yüksek devirlere çıkmak genellikle büyük bir sorun yaratmaz. Önemli olan, motoru sürekli olarak yüksek devirlerde zorlamamaktır.
Kısa süreli 8000-10000 devirlere çıkmanız, eğer sürekli bir alışkanlık haline gelmediyse, motorunuza ciddi bir zarar vermemiş olabilir. Ancak, rodaj sürecinin geri kalanında motoru daha düşük ve değişken devirlerde kullanmaya özen göstermek, motor parçalarının düzgün bir şekilde yerleşmesine yardımcı olacaktır.
- 0-1000 km (0-600 mil):
Motoru 7000 devir/dakika üzerinde uzun süre kullanmaktan kaçının.
1000 km (600 mil) sonrasında motor yağını değiştirin ve yağ filtresini yenileyin.
- 1000-1600 km (600-1000 mil):
Motoru 8400 devir/dakika üzerinde uzun süre kullanmaktan kaçının.
- 1600 km (1000 mil) ve sonrası:
Araç normal şekilde kullanılabilir.
-
Geç kalmışsın üst devirlere çıkmak için.
-
Hocam kitapçığı açın ve ne yazıyorsa onu uygulayın, drift l nin kitapçığında ilk 800km 5000 devir, sonraki 800km 7000 deviri geçmeyin diyordu.
Harfiyen uyguladım ve şu an kötü rodajlı motorlara göre daha iyi gidiyor motorum.
-
Rodajda üst devirlere bal gibi çıkılır...hatta rodaj süresinin sonuna doğru tüm devirlerin gösterilmesi makbuldür. Ama bunun şartları var. Ani gaza yüklenmemek ve çıktığınız devirde uzun süre kalmamak gibi.
Üst devirlere yumuşakça çıkılır ve yine yumuşakça inilir.
Rodaj, belli bir kilometreyi hep düşük ve sabit devirlerde yapmak değildir. Gaz koluna nazik davrandığınız sürece problem olmayacaktır.
-
aksimum Motor Devri
Önerileri
Aşağıdaki tablo rodaj periyodunda tavsiye edilen
maksimum motor devri değerini gösterir.
İlk 800 km
(500 mil) 4500 dev/dak’nın altında
Aşağıdaki
değere
kadar:
1600 km
(1000 mil) 7000 dev/dak’nın altında
Üzeri 1600 km
(1000 mil) Kırmızı bölgenin altında
-
Neden 1200 mil değil de 1000 mil =)
Her iki motorumda da ... neyse sildim =))
-
Yazılan abuk subuk rodaj hikayelerini okuyup psikoloji bozulan biri daha 10 sn 10.000 devir çeviren motorun çöp oldu birader hemen 50bin tl düşüğe sat kurtul not: benim oğlan vitesli motor istiyor ben alırım maksat forumdaşımız zarar görmesin :D rodajdaki motorunu korumak istiyorsan yüksek devir çevirmekten değil rölantide uzun süre çalıştırmaktan ve çok kısa mesafelerde sürmekten kaçın biraderim , yazılan saçma sapan şeyleri kafaya takma ilk 500 km sakin sürmen yeterli sonra yapıştır..
-
Nikkfurie adlı üyeden alıntı
Yazılan abuk subuk rodaj hikayelerini okuyup psikoloji bozulan biri daha
10 sn 10.000 devir çeviren motorun çöp oldu birader hemen 50bin tl düşüğe sat kurtul not: benim oğlan vitesli motor istiyor ben alırım maksat forumdaşımız zarar görmesin :D rodajdaki motorunu korumak istiyorsan yüksek devir çevirmekten değil rölantide uzun süre çalıştırmaktan ve çok kısa mesafelerde sürmekten kaçın biraderim , yazılan saçma sapan şeyleri kafaya takma ilk 500 km sakin sürmen yeterli sonra yapıştır..
Uzun süreden kasıt nedir?
-
Alpbatur adlı üyeden alıntı
Uzun süreden kasıt nedir?
1-2 dakikadan fazla rölantide çalıştırmayın , rölantide çalışırken ani gaz açmayın , sadece rodajda değil ömür boyu bunlara dikkat ederseniz motorunuz mutlu olur , içten yanma herhangi bir motoru kısa mesafelerde kullanmak pistte kullanmakdan daha zararlıdır..
-
Hocam bu rolanti olayinin abartildigini dusunuyorum. Rodaj motoru tanima evresidir. motosikletler fabrikada testlere vs tabii tutulsada yaglandiktan sonra icindeki curufu vs atmasi gerek. ayrica takilan fren sistemlerinin, veya biyerinde kacak varsa bunu belirlemek adina sakin kullanimi ve motoru tanimayi isaret eder. normalde de motorunu sifir alan bir adam hemen 10 bin devirin ustune cikmaz zaten. mtoru deriyaji frenleri alismasi gerek.tek dikkat edilecek kisim ise yuksek devirlere zamanla yavas yavas cikmak. ayrica her vitesi denemek gerek. hiz yada agresif kullanmaktan kacinilmali. ama bu motosiklet kullanicilarinin genel prensibi olmali. ani frenler gaz acmalar rodajdan sonrada tehlikeli. basin ve torku surekli motora uygulamak zamanla sorunlara sebep olabilir.
-
En dikkat etmemeniz gereken kısım kaç devir çevirdiği olabilir.. =)
-
4 sene önce 0km motor aldım Honda 'dan. teslim alırken satıcı motoru tanıttı ne nedir diye.
dedim ki rodaj süresince neye dikkat edeceğim.
yüzüme baktı dedi ne rodaji?
bas git dedi.
dedim yok mu rodaj vs.
dedi o eskidendi, o zamanlar torna makineleri max. 1/100 hassasiyetle çalışıyorlardı ve parcalarin birbirine alisma aninda bir sürü çapak ve talaş çıkıyordu.
şimdi dedi 1/10000 hassasiyetle yapılıyor bu motorlar.
rodaj modaj yok bas git dedi.
o motoru 2 sene kullandım sonra onu satıp yine hondadan 0 motor aldım.
bu sefer satıcı baskasiydi, o da aynısını söyledi.
geçen sene yine hondadan cb125r aldım.
yine aynısını söyledi.
-
Bi metalurji dersine sokalım o satıcı arkadaşları o halde =)
Şurası doğru ki, rodaj diye mıymıymıy kullanmanın bir anlamı yok + aslında zararı daha fazla. Japonlarda toleranslar çok daha düşük üretimler söz konusu evet rodajın eskisi kadar önemi yok, ama rodaj yok diye bir şey yok. İçten yanmalı motorlar olduğu müddetçe, bu bildiğimiz madenlerden üretildikleri sürece hep olacak.
O arkadaşa de ki, peki neden Honda NSX satın alan müşterilerine "rodajını biz fabrikada yaptık, direkt piste gidebilirsiniz" diyor?
haaa, var dediğim rodaj bizim anladığımız şey mi? asla değil.
-
manifest adlı üyeden alıntı
4 sene önce 0km motor aldım Honda 'dan. teslim alırken satıcı motoru tanıttı ne nedir diye.
dedim ki rodaj süresince neye dikkat edeceğim.
yüzüme baktı dedi ne rodaji?
bas git dedi.
dedim yok mu rodaj vs.
dedi o eskidendi, o zamanlar torna makineleri max. 1/100 hassasiyetle çalışıyorlardı ve parcalarin birbirine alisma aninda bir sürü çapak ve talaş çıkıyordu.
şimdi dedi 1/10000 hassasiyetle yapılıyor bu motorlar.
rodaj modaj yok bas git dedi.
o motoru 2 sene kullandım sonra onu satıp yine hondadan 0 motor aldım.
bu sefer satıcı baskasiydi, o da aynısını söyledi.
geçen sene yine hondadan cb125r aldım.
yine aynısını söyledi.
Tabi ki "rodaj yok, bas geç" derler. Servis çalışanları taş mı yesin? Evlerine ekmek götürmesinler mi? Şaka bir yana hiçbirinin kitapçığı açıp okumadığına eminim.
-
bahadir064 adlı üyeden alıntı
Merhaba, Sıfır Yamaha MT-25 motoruna sahip oldum ve şu an 330km oldu. İlk 250km'yi çok düzgün kullandım 7000 deviri geçirmedim. Sonrası için evim anayolda olduğu için basmak zorunda kaldım ve bazen 10 snlik 10000 deviri gördüm. Ama bazen 8000-9000 devir gördüm. Bu sizce çok zarar verir mi? Rodajı en doğru şekilde nasıl yapıyım?
Yemişsin motoru. Kilometresini fazla yükseltmeden elden çıkart. Elinde patlamasın.
İlan açıklamasına da "rodajı itinayla tarafımdan yapılmıştır" yazarsın.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler