Kaç ciddi kaza yapma hakkınız kaldı?
Reklamlar
-
25 Ağustos 2024, 19:45
Meşhur Jay Leno'nun dikkatimi çeken bir röportajının çevirisi:
"Bir ciddi kaza hakkım kaldı. Yıllar önce haftasonu motosikletten düştükten sonra, pazartesi günü aksaya aksaya işe gidebiliyordum. Bugünlerde başımı sağdan sola hızlı çevirsem günün geri kalanında vücudumun yarısı ağrıyor. Tahminim belki bir ciddi kaza daha atlatıp, insanları kazanın hikayesiyle rahatsız edebilirim."
Benim de son zamanlarda kafamı kurcalıyor bu. 2006'da ABS'siz 900cc Hornet'le 100km hızla giderken kaza yapıp, düşüp, acile gidip, bir gün sonra sargılarla Avrupa'ya konferansa gittiydim. Üç hafta sonra ise tamamen iyileşmişti. Buna karşın bir yıl önce evi taşıyorken dirseğim incindi, iyileşmesi 9 ay sürdü, çünkü tendon incinmiş. Geçenlerde çim biçme makinası'nin krank mili yamulmuş, düzeltmeye çalışırken yine aynı yer incindi. Bakalım bu ne kadar sürecek?
Durum böyle olunca insan ister istemez soruyor kendisine: Olur da ciddi bir motosiklet kazası geçirirsem, faturası ne olacak geri kalan yaşamım için?
Jay'in esprili ifadelerinin aksine sorun sadece iyileşme süresi de değil. Genç arkadaşlar bu durumdan habersiz yaşıyorlar muhtemelen ama belli bir yaştan sonra vücudunuzun düzgün çalışması için ciddi bakım görüm gerekiyor.
Egzersiz şart. Egzersiz derken, hem ağırlık, hem de kardiyo. Kardiyo kalp sağlığı, ağırlık vücudu sağlığı için. Yoksa ayakta doğru düzgün dik durmak, rahat oturup kalkmak bile mümkün değil.
Kaza geçirdiğiniz anda, iyileşme sürecinde egzersiz imkanı ciddi miktarda ortadan kalkıyor. Metabolizma yavaş olduğu için de eskisi gibi yemek yemeniz imkansızlaşıyor. Çünkü yerseniz, kısa süre sonra göbekli, şişko, enerjisi az, düzgün hareket edemeyen, bel ve sırt ağrıları ve türlü hastalıklarla boğuşan bir birey olarak zaten kısalan ömrünüzü düşük hayat kalitesiyle tüketiveriyorsunuz.
Velhasıl muhtemel ciddi bir kazanın sonuçları genç ve yaşlı insanlar için çok farklı. Genç arkadaşlar çok kafa yormuyordur muhtemelen. Ancak yaşı kırkı geçmiş arkadaşlar ne düşünüyorlar bu konuda merak ediyorum...
Reklamlar
-
25 Ağustos 2024, 20:21
Krank milini düzeltebileceğini nasıl düşündün ben birtek buna takıldım
-
25 Ağustos 2024, 21:43
Nikkfurie adlı üyeden alıntı
Krank milini düzeltebileceğini nasıl düşündün ben birtek buna takıldım
Düşünmedim, yapandan öğrendim:
Düzeldi... Kullandım dün.
-
25 Ağustos 2024, 22:08
55 yaşında ve göreceli olarak taze bir motorcu! olarak, korkmuyorum desem yalan olur doğrusu...
İstisnasız haftanın en az 5 günü ağır fitness yapıyorum. Son derece dikkatli ve özenli beslenirim. Kondüsyonum yaşıtlarıma göre epey ileridedir. Hiçbir sağlık problemim, düzenli kullandığım ilaç yoktur. Çok seyrek hasta olurum, vs.
Ama korkuyorum arkadaş...
Her ne kadar sağlıklı olsak da, belli bir yaşın üzerinde metabolizma yavaşlıyor, hücre yenilenmesi neredeyse duruyor...
Spor yaşamım boyunca onlarca sakatlık geçirdim...
Omuzum sakatlandı (hala hissettiriyor). Doktorlar, MR'lar, iğneler, hatta PRP yaptırdım. Ağır sporu yasakladı doktor. Dedim devam edersem ne olur? 1 yıla kalmaz ameliyatlık olursun dedi. Dinlemedim tabii. Aradan 4 yıl geçti. Neredeyse eskisi gibiyim
Tenisçi dirseği oldum. Doktorlar, röntgenler, iğneler, hatta kortizon yaptırdım. Ağır sporu yasakladı doktor. Dedim devam edersem ne olur? 1 yıla kalmaz ameliyatlık olursun dedi. Dinlemedim tabii. Aradan 6 yıl geçti. Eskisi gibiyim
Bacağım sakatlandı, kolum sakatlandı, parmağım çatladı, en son 4-5 yerden bel fıtığı oldum. Doktor yine sporu bırakacaksın yoksa ameliyat olursun dedi, yine dinlemiyorum. Sol bacağım hala çok yorulduğumda ağrır ve parmak uçlarım hala uyuşuk iken spora devam...
Demem o ki, yaş tabii önemli ama asıl önemlisi nasıl yaşadığınız, nasıl beslendiğiniz, yaşamınızda sporun yeri, stres ve hatta yaşadığınız coğrafya ve hatta ekonomik durumunuz, sizin vücut sağlığınız için çok daha mühim bir değişken olarak öne çıkıyor.
Umarım tüm forum kaza ve sağlık sorunları olmadan uzun ve keyifli bir yaşam sürer...
Önemli not: Honda marka çim biçme makinesinden hayır gelmez
-
25 Ağustos 2024, 22:33
Elysium'daki makinelere ihtiyacımız var. İnsan yaşlanıp vücudu kendini yenileme özelliğini kaybettiği zaman değil, artık yaşam arzusu enerjisi / tecrübe edecek bir şey kalmadığında göçmeli.
-
25 Ağustos 2024, 23:36
Arabayı değiştirelim diye motoru sattırdılar bu hafta başı.Derdimiz falan kalmadı.
-
25 Ağustos 2024, 23:58
hasmet adlı üyeden alıntı
O düzelttiği krank değil yahu , ben piston kolunun bağlı olduğu kranktan bahsediyorsun diye yazdım , ayrıca cücük kadar mili düzeltmek için videomu izlenir Haşmet
-
26 Ağustos 2024, 01:26
-
26 Ağustos 2024, 01:55
@Punctum, farzı muhal bir kaza olsa, yine hallederim bir şekilde diye mi düşünüyorsun, yoksa yıllar geçtikçe iyileşmek zorlaşıyor diye endişeleniyor musun?
Punctum adlı üyeden alıntı
Önemli not: Honda marka çim biçme makinesinden hayır gelmez
Öyle deme, çim biçme makinası Honda'nın en gözde ve kaliteli ürünüdür. Motosiklet üretiminde ucuza kaçıp balkon demiri kullanarak elde ettiği kârı çim biçme ARGE'sine yatırır. Buyrun:
Nikkfurie adlı üyeden alıntı
O düzelttiği krank değil yahu , ben piston kolunun bağlı olduğu kranktan bahsediyorsun diye yazdım , ayrıca cücük kadar mili düzeltmek için videomu izlenir Haşmet
Çim biçme makinesi deyip geçmeyelim, acaip özel bir makinadır. İşte böyle tekne, yat ve gemi motoru uzmanlarını dört köşe yapar. Basbayağı krank mili o:
Hemen anlayacağın şekilde açıklayayım: Senin Porsche gibi boxster bir motor düşün, ama tek silindir, ve farklı olarak krank mili gemi direği konumunda, ama gökyüzüne doğru değil, okyanusun derinliklerine doğru ilerliyor, ve ucundaki pervane bayağı keskin.
-
26 Ağustos 2024, 02:40
Neyse daha fazla yazmayacağım eklediğin fotodaki krank ile çim biçme makinalarındakinin ebat olarak alakası yok bu bir , dört köşe değil ters köşe denir anlatmak istediğin duruma bu iki ( daha sık gel TR ye ) yazmayacam dedimde dayanamadım ekliyeyim ben Çin malı çim biçmenin motorunu çıkarıp kaykaya montajlamış bir gemi makina mühendisiyim Haşmet ;)
-
26 Ağustos 2024, 04:32
-
26 Ağustos 2024, 04:52
Ben de 40'lı yaşların ilk yarısındayım. En ciddi kazam demeyelim ama etkisi en ağır kazamı geçen sene 9 Temmuz'da Edirne'de yaptım. Çok şükür bir yerim kırılmadı ama 3 hafta boyunca sağ elimi ve sol bacağımı kullanamadım. Market poşeti bile taşıyamaz hale gelmiştim hatta yürürken yoldaki en küçük engeli bile aşamıyordum. 1 ay kadar motor süremedim, sürmeye başladığımda da sürüş esnasında sol dizim kasılı kalmaktan ağrı yapıyordu. Bu yaz da motorun arızasından kaynaklı 1 aydır süremiyorum. Her işte bir hayır vardır diyelim.
-
26 Ağustos 2024, 10:37
Yaş ilerledikçe yaralanmalar hastalıklar daha zor iyileşiyor. Fakat şöyle de bir durum var, yaş ilerledikçe de tecrübe ve olgunluk ile kaza riski de azalıyor.
Bu durumu motosiklet ile ilişkilendirirsek, 55 yaşında bir motosiklet sürücüsünün aldığı riskler ile 25 yaşındakinin aldığı riskler aynı olmaz. Buda durumu dengeliyor işte.
Genç olup daha çok kaza riski ile çabuk iyileşmek mi iyi ?
Yaşlı olup daha az kaza riski ile yavaş iyileşmek mi iyi ?
Kazanın sonucunda ölümde var, o yüzden ben yaşlı olmanın daha avantajlı olduğunu düşünüyorum.
-
26 Ağustos 2024, 11:39
@Punctum, farzı muhal bir kaza olsa, yine hallederim bir şekilde diye mi düşünüyorsun, yoksa yıllar geçtikçe iyileşmek zorlaşıyor diye endişeleniyor musun?
Kaza olsa yine bir şekilde yırtarız diye avunuyorum, ama vücut ben istemesem de eskiyor diye de korkuyorum
Öyle deme, çim biçme makinası Honda'nın en gözde ve kaliteli ürünüdür. Motosiklet üretiminde ucuza kaçıp balkon demiri kullanarak elde ettiği kârı çim biçme ARGE'sine yatırır.
Müşterisi çıksa hemen şu rezil Hornet'i okutup, o harika çim biçme makinelerinden alacağım zaten. Bahçeyi/Çimi bir şekilde hallederiz artık
-
26 Ağustos 2024, 15:57
Punctum adlı üyeden alıntı
Müşterisi çıksa hemen şu rezil Hornet'i okutup, o harika çim biçme makinelerinden alacağım zaten. Bahçeyi/Çimi bir şekilde hallederiz artık
Tavsiye ederim, kalite muhteşem. Baksana krank mili bilem alengirliymiş, değerli motor uzmanımız @Nikkfurrie'yi bilem dörtköşe, pardon, tersköşe yaptı. Tahminim "bu krank mili olsa olsa bir uzay aracına ait olabilir" diye düşündü. İşte böyle muhteşem bir alet.
-
26 Ağustos 2024, 16:35
Tavsiye ederim, kalite muhteşem. Baksana krank mili bilem alengirliymiş, değerli motor uzmanımız @Nikkfurrie'yi bilem dörtköşe, pardon, tersköşe yaptı. Tahminim "bu krank mili olsa olsa bir uzay aracına ait olabilir" diye düşündü. İşte böyle muhteşem bir alet.
Valla hocam sen de olmasan şu boktan Hornet'i kullanıp duracağız. İşte böyle faziletli forum üyelerimizdir ki, bizi yanlıştan döndürüp, doğru yola sokan bir mecrayı bila bedel kullanıyoruz. O kadar mutluyum ki, zevkten dörtköşe oldum (burada tersköşe olmuyor tabii). Krank mili kırılırsa, balkondan söküp takacağım bir demir parçası ile kolayca hallerim heralde. Nerden bulaştık şu Hornet'e...uzaya astronot gönderdiğimiz şu aziz günlerde, cahil Japonların motosiklet işini beceremeyeceğini tahmin etmeliydik tabii. Allahtan sizin gibi USA menşeili dostlarımız var da, daha görmeden motorun ne mal olduğunu anlayabiliyorlar. Sağ olun, var olun...
-
26 Ağustos 2024, 18:15
Cyan adlı üyeden alıntı
Elysium'daki makinelere ihtiyacımız var. İnsan yaşlanıp vücudu kendini yenileme özelliğini kaybettiği zaman değil, artık yaşam arzusu enerjisi / tecrübe edecek bir şey kalmadığında göçmeli.
Durum çok uzak malesef. Kırk yaşından sonra böbrek fonksiyonu her yıl %1 azalıyormuş. Göz yakına odaklayamıyor, sonrasında lens matlaşıp katarak ameliyatı istiyor. Metabolizma yavaşlıyor, kas üretimi ha keza, kemikler zayıflıyor, deri zayıflıyor, kimilerinde saçlar gidiyor, durduk yere bel ve sırt ağrıları başlıyor, belli bir yaştan sonra yok yere düşüp diz ve kalça kırıkları oluşuyor, kalp ve diyabet ortaya çıkabiliyor, kanser riski aşırı artıyor, vs.
Eskisi gibi yiyip içmek, yatıp kalmak mümkün değil. Belli bir yaştan sonra sırf insan gibi yaşamaya devam etmek için @Punctum gibi çalışmak ve yediğine içtiğine dikkat etmek şart.
-
26 Ağustos 2024, 18:57
hasmet içimizi kararttın, en gencimiz bile sayende andropoza erken giriş yaptı.
Hele bunları boşver de en son motorla nereleri gezdin, nereleri gördün onlardan bahset.
-
26 Ağustos 2024, 20:27
tommygun adlı üyeden alıntı
hasmet içimizi kararttın, en gencimiz bile sayende andropoza erken giriş yaptı.
Hele bunları boşver de en son motorla nereleri gezdin, nereleri gördün onlardan bahset.
Slum'lar ghetto'lar gezdim, sefalet içinde fakirlikle boğuşan, gelecekten ve hayattan ümitsiz, inim inim inleyen yığınlar gördüm, arka masasıyla dalga geçebileceğim bir Hornet 750'sı bile olmayan yığınlar Tommy!
Hele bi yağını filtresini değiştireyim, sonra da ön tekeri değiştirip dağlara vuracağım kendimi haftasonları, geyiklerin göç mevsimi gelmeden evvel.
@Punctum'un dengeli bakış açısını sevdim: "Kaza olsa yine bir şekilde yırtarız diye avunuyorum, ama vücut ben istemesem de eskiyor diye de korkuyorum." Lakin o kadar optimist değilim. Gerçi kendisi kadar incinme ve yıpranma tecrübem de yok. "Golfçü dirseği" olunca sol kolumu kullanamadım, 9 ay sadece sağ kolla üst vücut çalışmak zorunda kaldım. Bir kolum diğerinin 1.5 katı oldu resmen. Bu kadar basit bir incinmenin bile bu kadar etkisinin olması korkuttu beni.
@sodurlu88'da güzel bir noktaya değinmiş: "yaş ilerledikçe tecrübe ve olgunluk ile kaza riski de azalıyor." Kesinlikle doğru.
Muhtemel bir kazanın sonuçları ürkütse de şahsi zevk/risk oranım yeterince yüksek olduğu için motosiklete devam! Herkes bu hesabı kendisi icin yapmalı.
-
26 Ağustos 2024, 20:32
6 yıllık ara vere vere motosiklet kullanmayla geçen hafta ilk kazamı yaptım. İlk kazam, göz bebeğim. İlk başlarda kendimi düşünmeden direk motosiklete odaklandım vücudumda birşey yok sanıp ama ertesi günü sürprizler baş göstermeye başladı. Sol ayak bileği ve sağ el bileğinde ağrı, boyunda sancı vs. Ekipmanlar olmasa nolur diye düşünürken ateş basmaya başlıyor zira ford connect'in çamurluğuna motor, kapısına da ben girdim. Suçun karşı tarafta olması içimi bi nebze rahatlıyor ama keşke birkaç dakika öncesinde tuvalet molası verseydim de bunlar olmasaydı diye insan düşünmüyor değil Pek ciddi sayılmaz ama bana güzel bir ders oldu. Hele kontağı tekrar çevireyim de dünyanın en kibar motorcusu ben olacağım
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)