Abi büyük geçmiş olsun. Vidonuza denk geldimde öğrendim.
Abi büyük geçmiş olsun. Vidonuza denk geldimde öğrendim.
''Bir adam hangi yolda gidiyorsa, o yol onun kendi seçimidir.'' İp Man
İsmet Abi çok çok geçmiş olsun.
@yasliveacemi
çok geçmiş olsun.
@Bergson
Arızadan bahetmişken ben geçen seferki tura çıkarken yurt dışı zeyili yaptırdım ama yurt dışında çekici hizmeti olmadığını öğrenince bir kanım dondu. Patlasak tamirat işlerini karşılıyor sigorta ama atıyorum Stelvio'nun tepesinde patlasan oradan bir servise götürebilmek için çıkacak çekici masrafı inanılmaz sinir bozabilir. Heralde bu konuda çok arama yaptım diye reklam algoritmalarının kucağına düştüm, FIM'in bu konuda bir hizmeti başlamış karşıma çıktı. Bir kaç seviye paket var, işte anlaşmalı yerlerde indirim gakguk falan da eklenmiş. Yıllık €190 ve €290 olan iki pakette ülke dışında €500-€800 kadar çekici ödemesi, €290.000'e kadar sağlık ödemesi (ikinci seviye diyor yani kendi sigortanın bittiği yerde bşalıyor bu), €8000'e kadar aracın kendi ülkene getirilmesi falan fıstık bişeyler var. Sitesi vs karşıma tekrar çıkınca yazarım. Senede iki defa Avrupa'ya çıkılacaksa verilebilir bir tutar gibi geldi.
Çok geçmiş olsun, umarım bir an evvel toparlanır motorunuza da kavuşursunuz ..
Abi çok geçmiş olsun.
Sağlığınız yerinde olsun da gerisini bir şekilde halledersiniz.
Geçmiş olsun...
Çok şükür sağ salim gelmişsiniz.
Dönüş yolu biraz çetrefilli ve üzücü olmuş. Ama bunda da bir hayır vardır.
@yasliveacemi
Videonuzu izlemedim ama gerçekten üzüldüm. Ülkeye sağ salim varmış olmanız en büyük teselli olmuş. Geçmiş olsun...
Sevgili İsmet,
Sana ve eşin Gül hanıma tekrardan geçmiş olsun.
Müsaadenle bu tür yurt dışı tur yapmayı düşünenlere örnek/ders/tavsiye olması açısından,
senin de bildiğin bir kaç hadiseyi paylaşmak istiyorum.
----------------------------------------
En son 16.temmuzda haberleşmiştik İsmet'le. Ertesi gün dönüşe geçeceklerdi.
17.Temmuz sabahı TR saatiyle 10:24 te "İsmet merhaba, dönüşemi geçtiniz" yazmıştım.
Saat 13:04 te cevap geldi "Nordkapp çıkışında otobüs çarptı".
İsmet Nordkapp yakınlarında bir hastanede eşi Gül hanımsa,
helikopterle başka bir hastaneye götürülmüştü.
İsmet, "Norveçteki Türk Konsolosluğunu aradığını ama ulaşamadığını söylemekteydi."
Ardından İsmetle kısa bir whatsap telefon görüşmesi yaptığımızda,
ayrı şehirlerde olduklarını,
ama eşinin telefonu motorda çantada kaldığı için eşinin nerede olduğunu bilmediğini,
Kendisiyle iletişimede geçemediğini,
Türk konsolosluğunun 7/24 acil numarasını aradığını ama cevap vermediğini öğreniyorum.
Görüşme sonunda internetten Norveç Türk Konsolosluğu acil durum 7/24 numarasını bulup,
hem cep telefonumdan hemde işyeri sabit numarasından defalarca Oslo Konsolosluğunu aradım.
Defalarca çalmasına rağmen cevap veren olmadı.
Aklıma gelen tek şey Dışişleri Bakanlığını aramaktı ve öyle yaptım.
Telefonu açan görevliye durumu anlattım. Beni bir birime bağladılar.
Durumu kısaca tekrar anlattım.
Görevli birşey yapamayacaklarını, Norveç konsolosluğunun aranması gerektiğini söyleyince,
"Norveç Oslo Konsolosluğumuzun internetteki numarası şudur.
Bu numarayı Norveçte kaza yapan İsmet bey defalarca aradı ulaşamadı.
Ben Türkiyeden gerek cep gerekse sabit telefondan defalarca aradım, ulaşamadım.
7/24 acil numarası ama telefonu açan yok" dedim.
Görevli, " birde ben deneyeyim" dedi ve denemenin ardından "evet numara cevap vermiyor,
biz Osloya bakanlık olarak acil durum mesajı atalım" diyerek İsmet beyin bilgilerini istedi.
İsmet beyin telefonunu verip, gsm normal arama ve cevaplama yapamadığını whatsap üzerinden aramalarını söyledim.
Telefonu kapattıktan sonra, İsmete bilgi verip beklemesini söyledim ve Oslo Konsolusluğu acil 7/24 hattını
aramaya devam ettim.
Saat 14:00 civarında Oslo Konsolosluğu çalan telefonu sonunda açtı.
Kaza ve Dışişleri Bakanlığı deyince, "az önce Dışişleri Bakanlığından mesajı aldık, telefon numarasını teyit
edelim dediler" numara bakanlıktan doğru verilmişti. Bir kezdaha whatsap araması yapmalarını iletim telefonu
kapattım ve hemen İsmete haber verdimki, telefon yanında olsun.
14:21 de İsmetten mesaj geldi. Oslo Konsolosluğu İsmeti aramış, hiç bir yere ayrılmamasını, yetkilileri dinlemesini
söylemişti. Ne yazıkki bunun dışında başkaca bir yardımda bulunamıyorlardı.
Bu haberi duyunca Konsolosluktan fayda olmadığını anlayıp, o bölgede bulabileceğim Türkleri internetten aramaya başladım.
Bir sürü Türk Dernek ve Konfederasyonu çıkıyor karşıma internette ama ya telefonu yok, ya telefonu değişmiş, yada telefonu
açılmıyor. Bu sefer Türk şirketleri, Türk bakkalları aramaya başladım.
Yine bir yere ulaşamayınca, facebook, instagram, google'da Norveçte yerleşik Türk aramaya başladım.
Yok, yok, yok. Bir türlü çıkmıyor.
Aklıma Zafer Akçay geldi. Zafer Akçayı aradım. Oğlu Utku açtı telefonu.
Kısaca durumu anlatıp, Norveçte ulaşılabilecek bir Türk Derneği, Türk Dükkanı, velhasıl bir Türk veya yardım edebilecek
birilerini bilip bilmediklerini sordum. Zafer bey eşiyle birlikte yurtdışı turundaymış ve telefonu kapalıymış.
Utku babasına ulaştığında dönüş yapacağını söyledi.
Bu arada vakit geçmeye devam ediyor.
Aklıma Norveçteki Türklerle ilgili haberleri aramak geldi.
Karşıma AA nın bir ödül haberi çıktı. 4 kişiye OSlo Konsolosluğu ödül vermiş.
Sadece isimleri var haberde. Telefon yok.
Bunlardan birisi eski diğeri yeni Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı.
Onları zaten çok aramıştım. Ulaşılamıyor.
Haberde İlknur Özcan Andersen adında bir violenselimizin, müzik aracıyla Norveç ve Türkler arasında köprü
olması nedeniyle ödül aldığından bahsediliyordu.
Hemen internette bu ismi aradım. Bir Norveç numarası gördüm.
Numarayı aramamla birlikte açılması bir oldu.
Karşımdaki İlknur hanımdı.
Durumu anlatırken "siz kapatın, ben şu an Türkiyedeyim, bu numaradan hemen size döneceğim" dedi ve
bir Türk gsm numarasından dönüş yaptı.
Durumu kısaca anlattım.
Norveçteki Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Pelin hanımla arkadaş olduklarını,
Pelin hanımın yeminli tercüman eşininse avukat olduğunu,
hemen onu arayacağını ve müsaade etmesi halinde telefon bilgilerini bana vereceğini söyledi.
3 dakikayı sürmeden telefon numarasını gönderdi.
Bu kez Norveçteki Pelin hanımı arayıp durumu anlattım.
Pelin hanım İsmet beyle temasa geçti. Banada durumu bildirdi.
İsmet beyin telefonuyla hastane görevlisi veya hemşiresi yanına gitmesini ve oradan kendisini
aramasını istemişti.
İsmet bey nihayetinde yanlış hatırlamıyorsam 16:00 sularında eşi Gül hanımla telefonla görüşebildi.
Yanlış hatırlamıyorsam ertesi günde eşinin olduğu şehre uçtu.
Tüm bu koşturmaca sırasında Türk bakkal bulamayınca, o bölgede Amatör Telsizci bulabileceğim
düşüncesiyle amatör telsizciler dünya haritasına bakmış ve birini bulmuştum İsmetin bulunduğu kasabada.
Telefonu yoktu, hemen bir email yazarak durumu özetledim, kendi Türk Amatör Telszici Çağrı işaretimi verip,
mailimin para sızdırma amaçlı olmadığını, beni ve emailimi amatör telsizciler veritabanından kontrol edebileceğini yazdım.
Jan - LA2BPA 2 gün sonra emailime cevap verdi. Hasta olduğunu, işyerine gelip maili görür görmez bilgi topladığını,
kazayla ilgili yerel gazete kupürlerini toplayıp bana gönderdiğini, İsmetin hastaneden ayrılarak eşinin olduğu
hastaneye yola çıktığını öğrendiğini iletmişti.
Zafer Akçay'ın oğlu Utkuysa kaza günü akşamüstü yazarak,
Babası Zafer beyle konuştuğunu ama Norveçte tanıdıkları kimse olmadığını bildirmişti.
Sonuna kadar okuyabildiyseniz, ne kadar şiştiğinizi tahmin edebiliyorum.
Tüm bunları yazmamdaki sebep, Yurt dışında başınıza bir iş geldiğinde,
o ülkede yanınızda olacak bir Türk bulmanın ne kadar güç olabileceğini anlatmak içindi.
Bu bağlamda,
YURT DIŞI TUR YAPACAKLARA ÖNEMLİ TAVSİYELER ;
1-) Telefonunuzu navigasyon olarakta kullanıp motosiklete tutturuyor olabilirsiniz.
Mutlaka yedek bir telefon taşıyın. Bu telefonu montunuzun iç tarafından askılı bir mini çantada bulundurun.
İçinde bir sim kart olsun. En kötüsü internet üzerinden konuşma şansınız olsun.
Motosiklet üzerine takılı telefonunuz muhtemelen kaza sırasında hasar görecek veya motorda kalacak.
Yedek telefonu mont cebine koyarsanız, kazadan sonra montunuzu çıkarmak amacıyla kestiklerinde düşebilir
veya kaza mahallinde kalabilir. Bu nedenle ayrı bir mini çantada olmalı.
2-) Gözlük kullanıyorsanız bir yedeğini, yedek telefon çantasında taşıyınız.
Herhangi bir şekilde gözlüksüz kalırsınız, imzalamanız için verilen evrakları okuyamaz,
miyopsanız yolunuzu bulamaz duruma düşebilirsiniz.
3-) İsmet beyinde dediği gibi, gerek yurtdışında gittiğiniz ülkelerde geçerli sağlık,
gerekse o ülkelerde geçerli taşıt sigortalarınızı mutlaka yaptırın.
Adı üstünde "sigorta" . Ne zaman lazım olacağını bilemezsiniz.
4-) Bu mini çanta içerisinde bir miktar para, pasaport, kimlik, sigorta bilgisi,
acil durumda haber verilecek kişi telefonları bulundurun.
5-) Geldik yukarıdaki uzun yazının gereğini yerine getirmeye,
Gittiğiniz ülkelerdeki Türk Konsolosluklarının "acil durum" telefonlarını yola çıkmadan önce,
hem telefonunuza kaydedin, hemde bir kağıda yazıp o telefon ve gözlüğü koyduğunuz çantaya koyun.
Yukarıda okuduğunuz gibi, ihtiyaç duyduğunuzda birilerine ulaşmak son derece güç olabilecektir.
Hatta dahada ötesi, konsolosluk telefonları yeterli olmayabilir. Belki komik gelecek ama o ülkedeki,
Türk derneklerinin telefon nolarını yanınızda bulundurun.
Ama konsolosluk ve dernek numaralarını Türkiyeden çıkmadan önce mutlaka
arayıp kontrol edin. Her ihtimale karşı, TC Dışişleri Bakanlığı numarasını yanınızda bulundurun.
6-) Hem artçınız hem siz, o mini çantada AirTag veya SmartTag bulundurun. Bunun bilgilerini birbirinizle
ve Türkiyedekilerle paylaşın.
Çok teşekkür ederim. Sağ olun.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:24 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:22 ----------
Çok sağ olun.
Bu kaza bela işleri her ne kadar da sigortanız olsa çok pahalı işler dediğiniz gibi.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:26 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:24 ----------
Sağ olun çok şükür sağlık olarak iyiyiz yavaş yavaş ekipmanları da toplamaya başladık. Eski motosikletimi gözden çıkardım her türlü getirmek yenisini almaktan pahalıya gelecek.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:26 ----------
Sağ olun dediğiniz gibi sağlığımız yerinde olduktan sonra diğerleri yavaş yavaş bir şekilde hallolur. Zaten ufak ufak bakınmaya başladım.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:33 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:30 ----------
Teşekkür ederim sağ olun.
Hiç keşke gitmeseydik demedik.
Zaman geçip kendimizi toparladıkça olanlara bir anı olarak bakıp iyi ki gitmişiz diyoruz sonunda kaza olduğu halde.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:35 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:33 ----------
Sağ olun. Sonunda kazada olsa da her şeye rağmen güzeldi.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:35 ----------
Ufuk abi değerli yazını kısalttığım için özür dilerim tekrarı ile sayfa uzamasın istedim.
Yaptıkların için ne kadar teşekkür etsem azdır.
Ben telefonla hiç bir yere ulaşamadım senin gayretlerin sayesinde diğer kişiler ve konsoloslukla iletişime geçebildim.
Yazdıklarına ufak bir ekleme daha yapayım şarj cihazını da kaza esnasında kaybettik, bu sebeple telefonu idareli kullanmakta önemli oluyor, çünkü tekrar şarj etme işi çok zor .
Şarj bitince bu sefer tamamen irtibatı koparıyorsun.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:50 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:48 ----------
Çok haklısın Ufuk abinin gayreti olmasa işimiz çok zordu.
Dostluğun, arkadaşlığın, Ufuk abi gibi kişilerin önemi böyle durumlar da anlaşılıyor.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:52 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:50 ----------
Çok teşekkür ederim. Sağ olasın.
Büyük gecmis olsun Ismet allah bir daha kaza bela göstermesin, Ismet bey kazanin olusat sekline göre arkadan size carpan otobüs %100 suclu, kaza ile ilgiligi olarak trafik polisleri mutlaka rapor tutmuslardir,ülkenin statüsü itibariyle tutulan kaza raporu mutlaka tarafsizdir öyle oldugunuda zannediyorum bu bakimdan siizin saglik sigortaniz oomus olsaydi bile hastane masraflarini suclu olmasindan dolayi otobüsün sigortasina rücu edilecek dolayisiyla hastane masraflari haricinde motorunuzun ve ayrica ugradiginiz maddi zaralari karsi tarafin sigortasi ödemek zorundadir Norvec gibi bir ülkede Kamu tasimaciligi yapan ve icinde mutlaka yolcusudaolan bu otobüs sigortalarin en yüksek sinifindan sigortalidir,bütün zarar ziyanlarinizi belgeleyerek karsi tarafa tazminat davasi acma hakkiniz mahfuzdur, bu durumda Norvecteki hatiri sayilir Türk dernek ve cemiyetleri vasitasiyla bi avukat tutmayi deneyebilirsiniz, ha allaha sükür esim ve ben sag kaldikya bu da kismette varmis diyerek üzerine sünger de cekebilirsiniz ayrica yurt disina cikarken yaptirmis oldugunuz (eger yaptirdinizsa) ki zaten mecuri gibi birsey uluslararasi yesil sigortanizida devreye sokabilirsiniz,tekrara gecmis oosun dileklerimi sunar sana ve yengemize kazasiz belasiz yolculuklar saglikli mutlu günler dlerim.
Size ve eşinize geçmiş olsun. Eşiniz ve siz toparlandıktan sonra keyifli gezilere devam etmenizi dilerim.
Kazanın oluş şekli nasıldı?
Çok geçmiş olsun İsmet Bey.
Youtube'daki videoyu pazar sabahı gördüm, galiba cumartesi günü paylaşmışsınız, nasıl kaçırdım bu haberi dedim, kaza falan görünce şok oldum :(
Tekrardan hem eşinize hem size çok büyük geçmiş olsun.
Bence az bile aslında noel ve sonrasında da orda olmayı istiyorum ama bakalım çocuklar ve hanımın soğuğa dayanma limitlerine bağlı)
Normalde bir ülkeye indiğinizde direkt olarak telefonlara mesaj geliyor en azından benimkine geliyor sağlık la ilgili konuda şurayı konsoloslukla ilgili konuda şurayı arayın diye,
Hep derim bir Japon, bir Amerikalı, bir ingiliz yada fıkradaki gibi bir Fransız dünyanın her yerine gözü kapalı gidebilir çünkü bilir ki arkasında kapı gibi ülkesi vardır başına bir iş gelirse hiçbirşey yapamasalar bile o işin hesabını fazlasıyla sorar. Ama bize dair basına yansıyan yada ülke güvenliğini ilgilendiren konular dışında bu yurt dışı temsilciliklerinin somut bir işe yaradıklarını ben pek görmedim. (Vergi t oplama, askerlik borçlanması yapma, evlenme, tebligat gibi işlemler dışında ) Fahri konsolosluklar bile özellikle asya ülkelerinde bazen iş yaparken bu arkadaşlar aynı bürokrasi aynı tas aynı hamam. Daha sabah bilmem nere ateşeliğine bir aşçının atandığına dair haberler vardı)
Kazada kusur oranı nedir, hukuki yola başvuracak mısınız bilmiyorum ama hemen hemen bütün iskandinav ülkelerinin barolarında dilimizi bilen Türk,Arap hatta Balkan kökenli avukatlar oluyor. Eğer bulamazsanız yardımcı olurum.
Oouv büyük kaza atlatmışsınız, gelmiş geçmiş olsun.
Bende otobüs şoförünün yüzde yüz suçlu olduğunu düşünüyorum çünkü düz yolda arkadan geldi çarptı ben herhangi bir şekilde şerit değiştirme, hızlanma veya yavaşlama gibi bir şey yapmadım. Kaza raporunun da olumlu geleceğini düşünüyorum adamlar çok kuralcı.
Mahkeme ne zaman nasıl olur bilmiyorum biz şimdilik beklemedeyiz eve bir kağıt geleceğini söylediler onu bekliyoruz. Bizim sağlıktan keza maddi olarak ta çok kaybımız oldu. Motosiletimiz çekim için gayet pahalı seromanic marka iki kişilik kablosuz mikrofon gitti, eksi on derece kaliteli iki uykuluk, iki kişilik interkom, kask, mont, yağmurluklar, çadır, iki mat, kılık kıyafet, heybe çanta, benzinli ocak, iki adet numaralı gözlük gibi sayamadığım daha bir çok eşyamız gitti.
Uçak biletleri hem de zirve zamanda günlük aldık, yeni kıyafetler, otel paraları gibi masraflarda oldu. Bunları da alacağımızı umuyorum ama şimdilik cepten ödemiş olduk.
---------- Mesajlar birleştirildi - 21:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:10 ----------
Teşekkür ederim sağ olun.
Nordkapp tan dönüş için yola çıktık daha beş dakika oldu olmadı arkadan otobüs geldi bizi sollamak için sol şeride geçti sollaması bitmeden tekrar sağ şeride geçince bizi yolun kenarına yuvarladı bize otobüsün ortası çarpı.
---------- Mesajlar birleştirildi - 21:31 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:28 ----------
Teşekkür ederim. geziyi anlattığımız gibi başımızdan gecen kazayı da anlatayım dedim.
Ufoz kardeşim, akrabanın akrabaya yapmayacağı bu büyük uğraşından dolayı Allah senden razı olsun. Başın sıkıştığında senin de yardımına koşanlar olsun inşallah. Tebrik ediyorum.
@İsmet abi sana ve eşine de büyük geçmiş olsun.
Hukuki yollara başvurmak istiyoruz hiç bilmediğim bir memlekette hiç bilmediğim bir hastaneye götürdüler üstelik eşimi de hiç bilmediğim başka bir yere hastaneye götürdüler insan manevi olarak cidden yıpranıyor stres yapıyor nasıl bir birimizi nasıl bulacağız sağlık durumu nedir diye.
Benim olmasa da eşimin baya ağrıları oldu ciddi ağrı kesiciler verdiler.
Tabii bunların yanında eşyalarımız, bir sürü video çekim ekipmanlarımız yukarıda saymadım ama go pro 7 kamera ve aksesuarları, tripot, mono pot, motosikletimiz, kamp malzemeleriz ayriyeten ciddi masraflarımız oldu. Bunları bir şekilde tazmin etmemiz lazım.
Şu an ne yapacağımızı ve bu işlerin nasıl yürüdüğünü bilmiyoruz. Böyle bir olay şimdiye kadar başımıza hiç gelmedi. Şimdilik beklemedeyiz elbet bir yerden bir şey çıkar ona göre hareket ederiz diyoruz.
Sizin yardımcı olma imkanınız varsa çok memnun oluruz.
---------- Mesajlar birleştirildi - 22:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:53 ----------
Tabii hiç bilmediğimiz yabancı bir ülkede olması olayı daha da ağırlaştırdı. Neyse sağ salim eve döndük ya çok şükür.
---------- Mesajlar birleştirildi - 22:08 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:05 ----------
Teşekkür ederim çok sağ olun.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)