Selamlar,
Türkiye'de ikamet ederken hem B sınıfı hem de A sınıfı ehliyetim vardi. Almanya'ya taşındıktan 6 ay sonra ehliyetimi güncellemek için ilgili makamlara başvurdum. O dönemde sadece B sınıfı ehliyetimi çevirmiştim. Ancak yıllar geçti ve tekrar iki teker üzerine çıkma sevdası başladı
Ancak ehliyetimi çevirirken sadece B sınıfını çevirdiğim için bu sefer motosiklet ehliyetini sıfırdan yapmam gerekti. Eğer ehliyeti Almanya'da alayım dersen süreç şu şekilde işliyor.
İlk olarak bir sürücü kursu bulmanız gerekmekte. Bu kurs ile zorunlu 14 adet teori dersi alıyorsunuz. Teori derslerini alırken aynı anda 6 - 8 saat sürecek ilk yardım ve göz testini tamamlanız gerekiyor. Teori derslerini ve bunları tamamladıktan sonra evrakları şehrinizdeki trafik şubeye teslim ediyorsunuz. Sınava giriş belgelerinizi beklerken de teori sınavı için kursun size verdiği app üzerinden yaklaşık olarak 1000 adet soruya çalışıyorsunuz.
Şehrinizdeki trafik şubenin yoğunluğuna göre evraklarınız 1,5 ayda yada daha geç gelebilir. (Benim A sınıfı ehliyet için evraklarım bir buçuk ayda geldi. Eşimin B sınıf ehliyet için evrakları 3 ayı geçti ancak daha gelmedi.)
Sonrasında teori sınavında 10 adet genel 10 adet motosiklet ile alakalı soru çözmeniz gerekmekte. (B sınıfı ehliyetim olduğu için soru sayısı bu şekilde. Sizin B sınıfı ehliyetiniz yoksa soru sayısı farklılık gösterebilir.)Teori sınavını başarı ile tamamlarsanız sonrasında zorunlu 12 yada 14 adet sürüş dersi alacaksınız. Bu sürüşler kapalı alan şehiriçi, şehir dışı, otoban ve gece sürüşü içermekte. Sürüş durumunuza göre alacağınız derslerin sayısı artabilir. Sonrasında yaklaşık bir saat süren sürüş sınavı mevcut.
Bu süreç minimum 6 ay sürmekte. Şehrinize göre artıp kısalabilir. Sadece 1 yıl için gelecek olsaydım ehliyetimi Türkiye'den alır ve Almanya'da motosikletimi 6 ay kullanırdım. Sonrasında ise satardım. Ehliyet zahmetine ve masrafına girmezdim. Ehliyet için harcayacağım para ile ekipmanlarımı tamamlardım.
Motosiklet konusunda sizi ne mutlu edecekse onu almanızı öneririm. Alırken bir de mümkünse yetkili satıcıdan alırsanız 6 ay yada 1 sene boyunca sıkıntısız binebilirsiniz.