Çin Menşeili Motosikletlere Ek Vergi (Haber)
Reklamlar
-
12 Haziran 2024, 17:41
Karaborsa sorunu yaşamadan ve taksit imkanıyla ulaşılabilen; bütçesi kısıtlı vatandaşların sığındığı son liman çin menşeili motosikletlere ek vergi söz konusu. Siz neler düşünüyorsunuz?
"Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak, Çin'den ithal edilen motorlu taşıtlara yüzde 10 gümrük vergisi, yüzde 40 ise ek vergi olmak üzere toplamda yüzde 50’lik vergi uygulanılması kararlaştırılmıştı.
Bu kararın ardından kamuoyu Çin'den getirilen otomobillerin fiyatlarının artacağına odaklanmıştı. Ancak fiyatının artması muhtemel taşıtlar arasında motosikletler de bulunuyor.
Öyle ki geçtiğimiz aylarda yayımlanan istatistiklere göre motosiklet satışları Türkiye tarihinde ilk kez otomobil satışlarını geride bırakmıştı. Pazar payının bu denli büyük olduğunu göre firmalar ise Çin'den çok sayıda motosikleti ülkemize getirerek piyasaya sürmüştü.
Şimdi ise akıllarda söz konusu vergi dilimine motosikletlerinde dahil edilip edilmeyeceği oldu.
Öyle ki Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) listesinde 87’nci fasılda listelenen motorlu kara taşıtları için söz konusu vergi geçerli olacak. Söz konusu fasılda ise traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunları aksam, parça ve aksesuarları yer alıyor. Yani getirilen gümrük vergisi motosikletleri ve yedek parçalarını da kapsıyor.
Yani Resmi Gazete'de yayımlanan, İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Çin'den getirilen motosiklet ve motosiklet parçalarında da fiyatların yükselmesine neden olacak. Hali hazırda oldukça yüksek fiyatlara sahip olan motosikletlerin fiyatları daha da yükselecek.
Getirilen söz konusu yüzde 10 gümrük vergisi, yüzde 40 ise ek vergi olmak üzere toplamda yüzde 50’lik vergi nedeni ile şuan 100 bin TL'den satışa sunulan Çin menşeli motosiklet 150 bin TL bandından satışa sunulacak."
Oğuz İLGİÇ / Milli Gazete
Reklamlar
-
12 Haziran 2024, 17:49
Amaç ne buradaki hadi arabada anlayabiliyoruz piyasayı domine edecekler, togg satması lazım v.s. motosiklet tarafında ise yerli üreticileri bitirecek bir durum hepsi çinden getirip topluyor, denildiği gibi fiyatlara yansırsa kimse çin malı motosiklet satamaz.
-
12 Haziran 2024, 18:13
ya iskenbeyi kübradan atmayin,maotosikletle alakasi yok yanliz otomobillerle ilgili bir bir karar,ortalaigigi velveleye vermeyin zaten haberin kaynagida milli gazete.
-
12 Haziran 2024, 22:17
Ben Ak Parti hükümetinin en başarılı olduğu konunun vergi konusundaki yaratıcılıkları olduğunu düşünüyorum. Her gün yeni bir vergi tipi bulabiliyorlar.
-
13 Haziran 2024, 03:19
tommygun adlı üyeden alıntı
Ben Ak Parti hükümetinin en başarılı olduğu konunun vergi konusundaki yaratıcılıkları olduğunu düşünüyorum. Her gün yeni bir vergi tipi bulabiliyorlar.
Aslında o da biraz şüpheli. Mevcutta zaten devam eden bir uygulama. Yakından takip etmedim ama oranda bir güncelleme söz konusu sanıyorum.
Bugün başkası gelse, doğrultmak için çok daha yaratıcı hamleler de yapabilir. Malum o derece aşağıya bakıyor sayın muhtarım.
Sentis ad medullis!
Dengeliyorum.com
youtube.com/we2strom
-
13 Haziran 2024, 03:58
burda sabah akşam radar ve ehliyet kontrolu var.günde 2 kere ehliyet gösteriyorum artık midem bulandı.padişaha para lazım...
-
13 Haziran 2024, 08:36
"Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) listesinde 87’nci fasılda bulunan tüm motorlu taşıtları dahil edilecek. Bu taşıtlar arasında motosikletler de bulunuyor." diye bir ibare var. Sanırım motosikletleri de kapsıyor.
Çin'den çok fazla otomobil piyasaya girmeye başladı özellikle son dönemlerde.
Bence hem biraz ülke içi piyasayı canlandırma teşebbüsü hem de Çin'e tepkili olan ülkelerin gönlünü alma çabası gibi geliyor.
AB de Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere ek vergi için hazırlıklarda çünkü.
-
13 Haziran 2024, 08:53
Çinliler artık tamamen demonte halde göndermeye başlarlar. CF-moto nun üst modelleri de Nazilli'de üretilir. Küçük Türk ithalatçıya yaramadı. Ama büyük Çinli markalar ve UMA yatırım yapmak durumunda kalır.
-
13 Haziran 2024, 09:01
Gaahl adlı üyeden alıntı
Çinliler artık tamamen demonte halde göndermeye başlarlar. CF-moto nun üst modelleri de Nazilli'de üretilir. Küçük Türk ithalatçıya yaramadı. Ama büyük Çinli markalar ve UMA yatırım yapmak durumunda kalır.
Motosikletlerin Türkiye'de üretilmesi için yatırım yaptırma niyetli de olabilir bu hamle. Bu açıdan düşünmemiştim.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)