bu kazalara yorum yapmıyorum artık
bu kazalara yorum yapmıyorum artık
Beklesin, yol boşalınca kendi geçsin diye Böyle yollarda yayalara yol vermiyorum. Olay motosiklet çarptığı için motosiklet camiasına da yansımış ama motosiklet yerine araba olsaydı sonuç değişmeyecekti. Yaya yolunda durup yol verdiğinizde zincirleme kaza oluyor bu ülkede. Rahmetlik dedem de emekli öğretmendi o yüzden ekstra üzüldüm Allah rahmet eylesin.
Sezonun açılışıyla beraber motosiklet kaza haberleri çoğalmaya başladı. Geçen haftalarda da iki şeritli yolda davarın biri 300 le arkadan garibanın birine çarpmıştı ve kendisine bir şey olmamıştı. İnşallah hiçbir canlıya zarar vermeden kendi kendinizi imha edersiniz ne diyeyim olan garibana oluyor işte
Ben artık cahil motorculardan biktim,bezdim,tiksindim...o kadar çoklarki.
Geçen yine vardı andavalin teki küçük çocuğa carpiyodu sokak arasında hızla giderken.
Valla biktim.motosiklet kullanırken bile taciz ediyo beni serefsizler.. yeter ulan altınıza biraz hızlı makina aldınız diye herşeyin hakimi,sahibi tavirlarinizdan.Allah belanızı versin bunun gibi motor süren cahillerin.
Adam gibi kullanın şu motorları.. yaşlı insanları öldürüyorsunuz,küçük çocukları öldürüyorsunuz,arkanıza binen genç kızları öldürüyorsunuz.cahil köpekler...
Yaya geçitleri bizim insanımızın doğasına uygun değil.
İlkokulda, "önce sol, sonra sağ, sonra tekrar sola bakılır, araç yoksa hızlı ve düzgün adımlarla karşıdan karşıya geçilir" diye öğretilmişti bana.
Sol sağ sol olarak ezberlemektense, araçların geldiği yöne bir kez, sonra araçların gittiği yöne bir kez, sonra araçların geldiği yöne tekrar bakılır diye düşünmek lazım.
Konuyla ilgili olarak da ekşisözlük'te de başlığı var, burada da var, yazıp yazıp sildim.
Söylenecek o kadar şey var ki, yazmaya üşendim :(
Yaya gecidini kim zuckerberg memlekette.. Yaptırımın olmadıgı yerde , eğitimin olmadıgı yerde kuralı kim zucker. Teyze bakacaktı, motorcu yavas gidecekti, araba yol vermeyecekti. Nokta !
şehir içinde ana caddelerde 50, ara sokaklarda 30km/saat hız boşuna konmamış. Her an bir yaya yola atlayabilir, yaya gecidi olmayan yerlerde bile atlayabilir, yaya ehliyeti diye bir şey yok yani yayaların trafik eğitimi olmadığnı varsayıyoruz. Yaşlı biri değil bir çocuk da yola atlayabilirdi. Kedi de çıkabilirdi. Şehir içinde her zaman ani fren yapıp durabilecek hızlarda gitmek lazım. Motorcu burada kesinlikle haksız.
Yaya'nın mevzusu da burası medeni bir ülke değil, yaya geçidinde bir araba yol vermiş bile olsa uyanık olup algıları açık olup başka araç gelmediğindne emin olup da geçmek lazım. Yaya bunu bilmek zorunda değil ama haklı ve ölü olmaktan iyidir hep dikkatli olmak.
Şimdiii, yaya haklı (ama hayatta değil, motorcu suçlu, bu konuda herkes aynı fikirde.
Lakin bazı arkadaşlar demişler ki, hayatta olmak, haklı olmaktan iyidir, ok, motosiklet üstünde iken çok geçerli bir kuraldır bu.
Ama soruyorum size, ömründe motosiklete binmemiş, araçlarla, binip gitmek haricinde pek ilgisi olmayan bir insan, 200 metre ileride ki, 150 km hız ile gelen bir motosikletin, ne kadar sürede kendi bulunduğu noktaya (yaya geçidine) gelebileceğini hesaplayabilir. Hani diyorsunuz ya, sağına soluna bakmalı. Belki de baktı, teee uzakta bir cisim var, mesafe de gayet yeterli dedi ve yola çıktı. Kaçınız 200-300 metre ilerde araba geliyorken bekliyor?
Aslında bu ön görülebilir veya hesaplanabilir bir şey insanlar için. Evrimsel yetkinliklerimiz arasında yani.
Bu dediğim sadece bunla ilgili tabi kazayla ilgili bir şey söylemiyorum, tweet silinmiş zaten göremedim. - dedikten sonra biraz aradım da.. bakmaz olaydım ya..
youtube.com/@bisuruyorum
Evrimsel yetkinliklerimiz belki buna yol açan? Hani nedir genelde, yola yaklaştın, sıradan bir araç (atıyorum) 100 metre kadar ileride, yetkinlik diyor ki; -geçebilirsin. Ama işte, ivmelenmesi normal bir aracın çok üstünde olan bir araçsa, hele ki bir de yasal sınırın 2-3 katı hızla geliyorsa, işte orada evrimsel yetenek fayda değil, zarar getiriyor.
Yok senin verdiğin örnek dikkat etmemeye giriyor, cismin mesafesi hiç bir zaman bilgi vermez. Şimdi birisi kadına suç bulduğumu sanacak çok dallandırmayayım, insan gelen cismin hızını ve kendine ulaşma süresini aslında çok güzel hesaplayabiliyor. Hepimizin başına gelmiştir, yolda giderken fark edersin bir yaya yola girecek gibi olur kararsız kalır, sonra öyle bir ayarlayarak çıkar ki sen hiç istifini bozmadan dümdüz devam edersen kafa kafaya tokuşacak olursunuz. Bu aslında bunu hesaplayıp, bizdeki viraj dışına bakıp virajın dışına gitmek gibi gelen araçla çarpışacak rotaya kendini sokma durumu oluyor. Bunu örnekleyebiliriz evrimsel yetkinliğin zararı olarak ama burada öyle bir şey söz konusu değil.
Bir de bu olayın özelinde olmayabilir ama Türkiye'de inanılmaz tehlikeli bir ihmalkarlık var; kavşak ortasındaki adada, böyle yaya geçitlerinin hemen yanında falan uzun uzun otlar çalılar oluyor. Karşıdan karşıya geçecek insan kafasını uzatıp yola bakmadan geleni gideni göremiyor, arabayla kavşaklardan geçerken de inanılmaz tehlikeli durumlar oluşuyor. Maalesef trafik ve yol bakımı konusunda asfalt atıp geçmeyi medeniyet sanan acayip geri kalmış bir ülkeyiz, bu konu hiç umursanmıyor.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)