mkorkmaz. adlı üyeden alıntı
Merhaba,
Hangi süre boyunca bu hızı gidiyoruz (5 dk, 15 dk, 30 dk, vs)
Ortalama ölçüm yapıyorsak ve bu foruma üye olup bilgi paylaşmak isteyecek kadar motosiklet tutkunu isek hangi sürede değerin sabitleneceğini az buçuk biliyoruzdur.
hangi yol şartlarında (düz, eğimli, asfalt, otoban, vs) gidiyoruz, hangi iklim şartlarında gidiyoruz (yaz, kış, yağmur, sıcaklık, vs.),
yine burada yakıt bilgisi verecek arkadaşların yukarı eğimdeki ortalama yakıtlarını paylaşacaklarını sanmıyorum.
sürücü kaç kilo, artçı, yük, vs. durumu (gerçi 0.1 L eksik yazın demişsiniz ama neye göre), lastik basınçları nedir, lastik ölçüleri nedir, lastik tipi nedir, artçı için 0,1 lt yaklaşık değer düşülebilir driver weight çok fazla ise kendi içinde 0,1 düşebilir.
hatta yakıtı nereden aldınız, vs. vs.?
yakıt istasyonu bence de önemli bir detay değinmek gerekir, ben ekonomi için opet, performans için shell tercih ederim. yakıtım %5-10 arası farkeder.
örneğin shell ile 100km 3,5 lt olan yeri opet ile 3,3lt ortalama ile tamamlarım.
Yani demem o ki, bu tür karşılaştırmalar çok havada kalan işler. Belki kendince çok ekonomik sürdüğünü düşünen kitleye haz verir ama sonuçta hiçbir akademik standarta oturmayan, genel forum konularıdır. Otomobilde de çokça yapılır, ama hiç bir şey ifade etmez...
dünyadaki tüm araştırmalar tahmini ve ortalama değerler üzerinden örneklem alınarak genele yorumlanır burada oluşacak veri boyutu genel bir ortalama yakıt verisi oluşturabilir kimsenin net bir değer vermesini yatırım tavsiyesi boyutunda netlikle beklemiyoruz.
Motorlarımızın fabrika verileri bile farklı ölçüm cihazları ile farklı zamanlarda farklı sıcaklıklar ile farklı ölçüm personelleri ile ölçülerek oluşturulur, cp cpm ve i indisleri üzerinden matlat ve minitab gibi analiz programları ile ortalama dışındaki değerler bulunur ve sebepleri araştırılır.
en son bu değerlerin anlamlı değerleri yoksa araştırma dışı bırakılarak ortalama değer hesaplanır. Buna istatiksel proses kontrol adı verilir.
buradaki forum arkadaşlarımızdan bu kadar detaylı veri toplamak güç olacağı için ortalama yakıt bilgilerini topluyoruz.
var ise sizde ortalama yakıt değerlerinizi paylaşabilirsiniz, yok ise demotive oluşturacak üst perdeden yorum yapmaya gerek yok