Geçen yıl arabam arıza yaptı.
Evin önünde iken çalıştırdım, 5 saniye kadar sonra çat diye stop etti ve bir daha çalışmadı. Servisi aradım, usta immobilizer lambasını bak dedi, baktım gerçekten de göstergede immobilizer işareti çıkmıyordu (anahtarı yuvaya takınca çalıştırmadan önce yanan işaretlerden birisi de odur). Birkaç defa denersen çalışır dedi, sen çalışınca aracı bize getir biz hallederiz dedi. Ama araba hiç çalışmadı.
Servis uzak olduğundan yaşadığım ilçedeki oto elektrikçilere gidip müdahale etmelerini istedim ama hepsi reddetti (esnafımızın kötü huyları ayrı bir başlık olur, bu konu burada kalsın). İmmobilizer problemi olduğundan anahtarcıya git dediler.
Anahtarcıya gidip durumu anlattım, adam tamam dedi, eve gelip yaparım. Ancak o arabanın immo anteni elimde yok, siparişle 3 günde gelir. 3. Gün adam geldi baktı ve beyin dedi. Evet beyinden immobilizere hiç sinyal gelmiyor. Sanayide beyinci ... usta var bunu ancak o yapar dedi.
Bu arada ben aracın sigorta kutusuna baktım 2 farklı ECU sigortası var ve bunlardan biri atık. Oraya yeni sigorta taktım araba şıp diye çalıştı ama 5sn sonra yine gitti. Baktım aynı sigorta atmış.
Beyinci ... ustayı aradım, arabayı çekiciyle ertesi gün sabah erkenden dükkanına getirmek üzere anlaştık. Sabah gittik ama daha arabam çekici üzerindeyken adam demesin mi "ben acil işlere bakmıyorum ". Tamam dedim al ne zaman istersen bak. Kışın ortası, havalar berbat, araba her gün lazım oluyor vs vs.
Ertesi gün akşam üzeri aradı, arızayı bulamadım 1 gün daha kalsın bende dedi. Her yerini söktüm ama bulamadım dedi.
2. Günün sonunda yapamadım gel arabayı al dedi. Ancak sadece elektrik tesisatında kısadevre var dedi. Onu ben de biliyorum, zaten kendisine teslim ederken söylemiştim, atan sigortayı da göstermiştim.
Aradan geçen 1 haftadan sonra babamın tavsiye ettiği başka ilçedeki bir elektrikçiye yine çekiciyle götürdük arabayı. Orada iken denemek için marşa bastığım anda çalıştı bizim hayırsız, bir daha da stop etmedi. Ustamız elindeki diğer işlere bakarken ben de motoru kontrol ediyordum ve boşta 1 soket, ucundada aşağı sarkmış 1 çift kablo takıldı gözüme.
1 hafta önce arabanın bakımı sırasında yakıt filtresi değiştirilirken filtre üzerindeki yakıt donma uyarısı veren sensörün kablosu bir şekilde kopmuş ve biryerlere temas edip kısadevre yaptırıyor. Ustayı çağırıp baktırdım ve tedbirini aldı, sorun bitti. Usta para almak istemedi, zorla 50TL verdim. Çekiciye 1400TL vermiştik.
Benim de Elektrikçi oluşum ilk defa bir işe yaramıştı. 😀
9 gün arabasız kaldık ona mı yanayım, hastane prof. Randevusu ertelendi, ben bu sürede ha bugün ha yarın diye 1 hafta işyerinden izin aldım ona mı yanayım. 7-8 ustanın göremediği basit bir arızayı ben buldum ona mı sevineyim?
SİZE DE TAVSİYEM DİKKATLİ OLUN, umarım iyi bir ustaya denk gelirsiniz.
Ama çekici şoförü söylemişti beyin arızası olmadığını; arabanın hyundai olduğunu görünce "Bunlar arıza yapmaz abi, senede 1 tane bilemedin 2 tane çekiyorum ben bunlardan" dedi