fakebitchess adlı üyeden alıntı
-------------------------------------
Bu forumun yaş ortalaması herhalde 25 üstüdür. Bu kişiler, 25 yaş ve devamında, belli bir kas kütlesine erişememişlerse, bu adamlar şınav bile çekmemiş olsa gerek. Deadlift sıkıntılı gibi gözükür ancak insan postürü, mantıken yerden bir şey kaldırırken bile o pozisyonda olmalıdır. Hatta kargo şirketlerinin içinde bile "koliyi şu pozisyonda kaldırın" gibi bir görsel vardır. Bu da deadlift/squat formudur. Herkesin o formu adı gibi bilmesi gerekir.
Bir de "bölgesel çalışma" diye de bir şey yoktur. Karın kası mekik çekerek çıkmaz mesela, yağ oranı düşerse ortaya çıkar. Deadlift esprisi de "full body" antrenmana yatkın olduğu için öneridir. Neticede tek bir bölge çalışmıyor. Sadece göğüsleri desteklemek lazım, o konu da şınavla bile çözülebilir ama sonuç olarak insan vücudu "genetik yapısına bağlı olarak" eşit şekilde yağ alır ve verir. Kimi yağlanmaya başladığını suratından anlar, kimisin göbeğinden, kimisi de kalçalarından. Kimi kaslanmaya başladığı zaman göğüs kısmı pump olur, kiminin omzu, kiminin bicepsi. Adam biceps şişireceğim diye curl kasar ama omuzları büyür mesela bu onun seçebileceği bir şey değil, vücut karar verir/vermiştir hatta.
Maksat çok yağ yakmak ve fit olmaksa, benim tek önerim deadlift olabilir. 22 senelik spor hayatımda vücudu daha hızlı ve postür anlamında daha başarılı toplayan, başka bir harekete rastlamadım. Ancak amatör birinin "hafif kilo" ile başlaması tabii ki lazım. Yine de bir insan "beli bir süre sonra" kendi kilosu kadar deadlift yapabilmelidir (en azından sumo deadlift yapmalıdır). Örnek; 70 kilo olan biri 40 kilo ile başlayıp, kademe kademe bunu kendi kilosuna kadar çıkarabilmelidir. Doğru postürü oturttuğu zaman zaten zorlanmayacaktır.
Program, beslenme rutini zaten bu işin pazarlaması. İnsan kendi vücudunu tanıdıktan sonra en uygun programı kendisine seçecektir. Tabii buraya çok detay yazıp iyice kafaları karıştırmak da istemem. "Yağ almayın" denilebilir ama "yağ almazsan, yağ da yakamazsın" diye bir gerçek de vardır. Bu yağ ne o zaman ve kaç gram olmalı? Bunlar tabii işin detayı ama günlük 50-60 gram yağ alınması gereken bir ortamda zaten abur cubur yeme hakkı doğmaz. Zaten yemek yapsan 50-60 gram yağ kullanıyorsun (zeytinyağı olduğunu varsayıyorum) o yemeği yaparken. Belki de kuruyemiş yiyorsun ve bu limiti "sağlıklı" olarak dolduruyorsun. O saatten sonrası zarar, ziyan ve israf. Kek yedim, çikolata yedim, dondurma yedim, bisküvi yedim ... ee tabii ki koca götlü olacaksın almışsın 300 gram yağ ve bunun 200-250 gramı zaten leş yağ. 1 gram yağ = 8,9 kalori zaten.
Tabii bu işin "cycle" dedikleri olayı da çok önemli. Haftada bir gün "cheat day" ya da "cheat meal" yapılabilir. Sürekli aynı sağlıklı beslenmenin de sonucunda tıkanma olur; yani işin komiği, kilo vermek ve sağlıklı olmak için de, bazen saçma sapan ve serbest beslenmek lazım. İnsanlar zannediyor ki "sağlıklı biri olursam güzel şeyler yiyemem" aslında tam tersi. Baklava da yersin, kebap da yersin, çikolata da yersin ama bunları yapabileceğin bir günün ya da bir öğünün olur. Bu da yine disiplin işi, kendine hâkim olma işi, kararlarına saygı işi.
Özet geçersem; yaktığın kalori aldığın kalori kadar olmadıkça bu işlerde bir yere gidilemez. Vücut harika bir mekanizma. Aç kalacak ki enerjisini sağlamak için yağlarını kullanacak. Bir de yetişkin bir erkeğin günde "hiçbir şey yapmasa bile" ortalama 2000 kalori yaktığını düşünürsek. 2000 kalorilik bir diyet ve basit egzersizler ile zaten bir insan kilo alamayacaktır. Tabii bir Waffle 1500 kalori olunca, White Chocolate Mocha 300 kalori olunca, bu tip gereksiz gıdaları vücuda sokarak bir yere varılamıyor. Yoksa kabak, patlıcan, haşlanmış patates hatta makarna ile 2000 kalori bile almak zor ama doymak kolay. Protein işi de aşırı abartılıyor da 10 sayfa yazı yazmışım, oraya hiç girmeyeyim.
Neyse, tembeller bu kadar yazının tamamını okumayacağı için onlara yağlı kıçlı, pelikan gıdıklı, keşkül göbekli hayatlarında tekrar başarılar.