Merhaba,
Uzun süredir memnuniyetle kullandığım Scorpion exo500 kaskımın dış yüzeyi baya yıprandı,lastik fitil yerleri kendini bırakmaya başladı.
Kaskı komple elden geçirerek yenileme işlemi yapanlar varmı acaba?Varsa paylaşırmısınız?
Merhaba,
Uzun süredir memnuniyetle kullandığım Scorpion exo500 kaskımın dış yüzeyi baya yıprandı,lastik fitil yerleri kendini bırakmaya başladı.
Kaskı komple elden geçirerek yenileme işlemi yapanlar varmı acaba?Varsa paylaşırmısınız?
google ve instegram yardımdı olur.instegramda kask paint brush yapan çok kişi var
kaskların 5 senede bir yenilenmesi gerekliliği tamamen palavradır. düzgün bir kask, kazada yıpranmamış bir kask 15-20 yılı rahat devirir.
üreticilere kalsa, ohooo...
içindeki köpük sertleşiyor zamanla ve taş gibi oluyor. Dış kabuk saglam olsada içi sizi darbelerde korumaz.Kask yenilenmez eskidiyse çöpe atılır.
10 sene kullanılan bir eşya söyle tamam diyim.evet 5 sene döngüsü banada biraz saçma geliyor kısa bir zaman ama ortalama kullanıma bağlı olarak zaten iyi bakan birisi olsa bile max 7 sene civarı gider.oda zaten yeter işini yapmış oluyor dahasını zorlamak gereksiz risk.11 senelik bir kaskı yenilemek için 5 kuruş harcamam ya çöpe ya müzeye kaldırılır duvara asılır.büyük bir kazada yapısını koruyacağı zor bunu denemeyede bence gerek yok.15 20 sene gider demek zaten o zaman o motosikleti 20 sene kullanın abi satmak yok 1 motoru 20 sene kullanıcaksınız
İşte bunlar hep ekonomi ..
Zırt pırt araç değiştirme olayını anlamış değilim açıkçası. Eski arabam 2006 modeldi. 2008 yılında ikinci el almıştım. 6 ay önce değiştirdim. Ev alma olayına girmeseydik muhtemelen kullanırdım daha. Ufak tefek yaşını belli etse de sorunsuz ve zevkli bir araçtı. Motosiklet daha yepyeni, 2015 model. On yıl sonra göz önüne alırız değiştirme durumunu. Velhasıl kullanın aracınızı. Niye zırt pırt değiştiriyorsunuz yahu.
Gösteriş, değer kaybı ve eskidikçe bakım gerektirmesi gibi gibi sebeplerle uzar gider, bana kalırsa ne eskidimi ağır bakımları düşündürür ne de başka bir şey çünkü her şeyini kendim yapıyorum ve eskiyen parçaları takip ediyorum bundan dolayıda değişme ihtiyacım olmuyor. Bizim insanımızda bende değil başkasında patlasın stratejisi olduğu için önemsenmez borç harca girilir yenisi alınır. Gereklimi? Bence değil, tabi güvenlik için değilse.
Belki de aynı kask 20 sene kullanılabilir, bilemem. Bence 8-10.000 TL için o riski almaya değmez. Bu zamazingolar hayatta belki 1 defa işe yarıyor. İşi şansa bırakmamak daha hayırlı.
Mesele kasktaki dış görünüşün temizliği değil ki, önemli olan için köpüğün ömrü ve dayanımı. Ben hangi marka kask olursa olsun 10 senelik kaskın koruyucu köpüğünü ve koruyucu köpüğün yapışkanına güvenmem. Biraz saçma gelebilir ama üreticinin ömürle alakalı garanti vermesi muhtemel durum olduğundan dolayı Shoei üretim tarihinden 7 yıl satın alma tarihinden ise 5 yıl garanti vermektedir (kaynak: https://shoei-helmets.com/warranty/ ), buda demektirki 5 veya 7 sene sonra kaskın astarı atar köpüğü çıkar umrumda olmaz demek. Bu verilen 5 yıl biraz ortalamadır mesela her gün kar, yağmur ve çamur gibi zorlu etkenlerde kuryelik yapan kişilerle tatlı su motorcusunun kaskı bir olmaz, kuryenin kaskı 5 sene ömrü var desek yalan olur o kask en iyi ihtimalle 2-3 sene içinde perti çıkar bu kullanımlada alakalı, diğer konu ise ömrünü tamamlaması ve malzemenin seneler geçtikçe özelliğini yitirmesi, hangimiz 5 senelik lastiğe güvenip virajlara çıkarız ki?
Köpük poliüretan sanırım; bunun en büyük düşmanı su/nem. Ben olsam da 5 yıl kullandığım kaskı değiştiririm. Aralıklı kullanılmış ve kuru ortamda muhafaza edilmiş kask daha uzun kullanılabilir ancak çok üst seviye pahalı kasklar için gidilecek bir yol bence; daha uygun fiyatlı kasklar kullanırken o riski almaya hiç gerek yok. O yüzden ben Nolan, Nexx gibi f/p ürünlerine yönelmek taraftarıyım.
Kask eski değil fakat vizörün üstü kısmına denk gelen fitilin orta kısmında kopma var. Çingene işi gibi görünmeden nasıl çözeriz bu sorunu. Yağmurda su, kuruda ses alıyor.
5 yıl hadi bilemedin 6 yıl oldu ise yeni kask almak daha mantıklı olur, diğer ekipmanlarda bu belirtilmiyor ancak kasklarda durum böyle maalesef.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)