Mallaca adlı üyeden alıntı
Ben de Haziranda Yunanistan'daydım. Thassos Adası, Kavala, Selanik.
Memnun Kaldığım Hususlar;
- Neye para veriyorsanız, paranızın hakkını tas tamam alıyorsunuz.
- Yemek porsiyonları çok doyurucu, neredeyse iki kişilik. Sürpriz ücret çıkmıyor. Thassos gibi bir ada da iki kişi lüks bir balık restoranında Çupra, Ahtapot Izgara, grek salata, 2 çeşit meze, 20 lik rakı, 36 euro verdik. Haziran kuruyla 850-900TL civarı. Thassos adası da Bozcaada gibi çok doğa harikası olan bir yer. Aynı menüyü bırakın Bozcaada gibi pahalı bir yeri Cunda da yeseydik 2.000-3.000TL civarı gelirdi.
Kalamar söylüyorsunuz, meze değil ana yemek olarak geliyor. 8 Euro. Türkiye de gelen 3 porsiyon kalamar kadar porsiyonlar dolu. Velhasıl TL ye çevirmeden yiyip içerseniz çok ucuz bir yer. TL olarak da Türkiye ye kıyasla ucuz.
Selanikte bir börekçiye gittik ne söyledi isek içi o kadar doluydu ki resmen ısırdığınızda peynir yanaklarınızdan akıyor. Tavuk dönere öyle bir tavuk koyuyor ki iki porsiyon zannediyorsunuz, bir avuç dolusu patates kızartması, caciki vs ile devasa bir döner geliyor. İçecekle birlikte iki kişi 12 euro.
- En lüks, en çok rağbet edilen plajlar dahi şezlong ve şemsiye için iki kişi 10 Euro alıyor. Bazı yerlerde bu 10 euro karşılığı bir şey yiyip içebiliyorsunuz. Bazıları da bir şey vermiyor. Şu anda Bodruma gidin iki kişi sadece plaja giriş için ne kadar ödersiniz? Mayıs ta foça da plajda 250TL adam başı ücretti. Dikkatinizi çekerim birim olarak bakarsanız adamlar 10 birime hadi Yunanlı 20 birim hissetsin. Türkiye de Bodrumdaki bir plaja 20 TL ye giriş yapmak gibi bir şey.
- Sabah yürüyüşe çıkayım dedim. Ütüme kağıt para almadım, 5-6 euro demir para vardı cebimde. Dönüşte 3 adet simit, iki adet kruvasan, iki adet içecek aldım. Bizde olsa bunlar en az 90-100TL tutardı. TL olarak düşünürsek 5-6 TL gibi bir paraya bunları aldım.
- İnsanlar çok yardımsever, güler yüzlü. Türk bayraklı t-shirtlerimizle Selanik, Kavala sokaklarında dolaştık, en ufak olumsuz bir bakışla bile karşılaşmadık.
- Selanik, Kavala gibi kalabalık diyebileceğim şehirlerde bir tek korna sesi duymadım. Yollarda kasis yok. Kırmızıda adam önde bekliyor, yeşil yanıyor. Arkadan birisi de kornaya bassın hadi kardeşim diye..
Kırmızıda yayalar geçiyor (kafede karşılaştım İstanbuldan gelmişler), adam kendisine yeşil yanmasına rağmen duruyor, bekliyor ve yoluna devam ediyor. Korna yok.
- Motosikletleri görünce sağa sinyal verip kıyıya kadar yanaşıyor sana yol veriyor. (İki, üç defa denk geldim)
- Otobanda araçlara hız sınırı 130. Ben soldaydım ve fark etmeden hızım 100 lere düşmüş. Dikiz aynama bir baktım arkamda ticari taksi var. Adamda ne bir korna ne bir sellektör. Sağa attım kendimi adam geçti gitti. Türkiye ye giridikten sonra Biga virajlarında 130-140 ile viraja yatmış dönüyorum, arkamdaki adam sellektör yapıyor çekil diye. Lan oğlum virajda yatmış dönüyorum ya..
- Ada köylerinde dolaşırken bir tek çöp kutusu yoktu. Ama yerlerde bir tane izmarit mi olmaz? Çöp olmaz mı? Gerçekten yerler tertemizdi. Thassos adası da öyleydi.
- Denizi cam gibi, ben 10 euro da olsa para vermek istemiyorum dediğinizde plajın dibinde ağaçların altında masa kur, sonra da git adamların tesisinde duş al. Kimse bir şey demiyor.
- İki kişi otel (kahvaltı dahil ve odalar mükemmeldi), tüm seyahat benzin masrafı, otoban ve köprü geçişleri, feribot ücreti, tüm yediğimiz yemekler, yeşil sigorta ücreti, aklınıza ne geliyorsa dahil edin (ekstra hediyelik vs hariç) 550-600 euro harcadık. 13-14 bin TL idi. Aynı tatili Bodrum da yapsan( thassos adası o ayarda bir mekan) fiyatı tahmin edemeyeceğim ama Türkiye de iki kişi otel tatili benzini ve yemeği de eklersen 30-40 binden aşağı olmaz.
Sadetle; kazıklandım mı? düşünceniz yok. Deniz dibinde en lüks restorana bile gitseniz kazıklanmıyorsunuz.
Beğenmediğim Hususlar,
- Otobanları kurak. Tesis yok. 50-60 Km de bir tuvaletler var. Bazılarında oturacak yer yok, bazılarında kamelya gibi masa koymuş. Suyunuz bitse susuzluktan geberirsiniz. Ancak otobandan çıkacaksınız, 5-6 Km ileride benzin istasyonu oluyor. Ancak o şekilde benzin ve su ihtiyacınızı karşılıyorsunuz.
- Tuvaletleri kötü. Zaten taharet musluğu yok. Klozetin üstünde ince bir kapak var ya üstüne oturduğunuz, benzinliklerde vs o kapakta yok. Kısacası adamlardaki tuvalet kültürü berbat. Bolca ıslak mendil götürmelisiniz.
Allah izin verir ölmez de sağ kalırsam seneye Yunanistan, İtalya ve Balkanlara yaklaşık 4.500 Km bir seyahatim daha olacak. Özellikle Yunanistan da Halkidiki bölgesinde en az 4 gün kalacağım.
---------- Mesajlar birleştirildi - 09:37 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:58 ----------
Yukarıda yazdıklarıma ilave;
Benzin yurt dışında bize pahalı geliyor. 1,98-2,10 euro civarı benzin fiyatları. Adamlara göre 2 birim. Bizde TL nin Euro ya karşı değersiz olması nedeniyle 72TL. Bütçenin hatırı sayılır bir kısmı benzine gidiyor.
İpsaladan Selaniğe kadar otobandan gittik. 350 Km yaklaşık. 5 veya 6 gişe geçtik. Toplamda 5-6 euro civarı ödedik. Arabalar da yaklaşık 10-12 euro civarı ödüyor.
Yurt dışına gidecekler TL ye çevirmeden bütçesi dahilinde harcaması gerekiyor. Örneğin yeme içmeye 200 euro ayırdınız. Artık euro olarak düşüneceksiniz. Mükellef kahvaltı iki kişi 7,5-9 euro. Taverna da balıklı, rakılı akşam yemeği iki kişi 35-45 euro. Yani 200 euro ile 4 gün aksırıncaya, tıksırıncaya kadar üç öğün yiyip içersiniz. Türkiye de sahil kesiminde içkili mükellef bir akşam yemeği 3.000TL civarı (Bodrum; Marmaris daha pahalıdır) Kabaca Türkiye de 2-3 akşam yemeği parasına Yunanistan da rüya gibi yerlerde 4 gün, günde üç öğün yemek işini hallediyorsunuz.
Başkaca sormak istediğiniz varsa cevaplayabilirim.