kardeş sen yenisin galiba . Biz bu senin söylediğini bir ara düşündük. Ozamanlar x max 250 ( 35.000 ) falandı bir an 60 oldu 120 oldu derken sonra malum yerlere oturdu. E malum dolarda bir süre aynı yerlerde. Aynı şeyi africa twin vs nc gibi motorlardada yaşandı. Yani dolar 20 iken 30 olursa sen emin ol dolar 30 olmadan o motosikletlerin fiyatı 300 den 700 e çıkar yani kimse senin kadar zeki veya senin kadar geri değil.
yavrum bu memlekette ahırdan 1975 model sıfır km. araç çıktı. yani o motoru/aracı yakarlar ama yine de kimseciklere yar etmezler.
aynen neden millet malına ucuza satsın ki parayı yoldan mı topluyor yatırım için alanlarda ticaretini yapıyor ticaret te zaraR diye birşey de var en fazla zarar ın ne olduğunu öğrenirler
Görüş ayrılıkları kriz tanımı yüzünden oluyor bence.Şu an içinde bulunduğumuz durum bir ekonomik krizmi evet ekkonomik kriz.Ama biz daha bunu alım gücündeki azalma olarak hissettiğimizden ve eve bir şekilde ekmek götürebildiğimizden fakirleşsekte devam ediyoruz.
Bu krizin freni patladığında 2000 de olduğu gibi işler durur işverenler çalışanları toplu olarak işten çıkarmaya başladığında yada süresiz ücretsiz izine yolladığında eve ekmek götüremediğin durum üzerinden değerlendirmek lazım.
O zaman malını satmadan krizi atlatırsan iyi ama aksi durumda kapıdaki otomobili yiyemezsin.
O kadar teknik açıklama yaptık anlamayan için içinde bulunduğumuz durumu bir de şöyle anlatayım;
Bu ülkeyi bir insan olarak düşünelim ve bu insan yaklaşık 10 yıldan beri hasta.Ama doktor yani ülkeyi yöneten hükumet bu insanın hasta olduğunu bildiği halde kabul etmiyor.Çünkü kabul ederse başarısız bir doktor olduğunu kabul etmiş olacak.Yaklaşık 10 yıl önce hastaya küçük bir enfeksiyon bulaştı.Doktor bunu antibiyotik ve tedavi amaçlı ilaçlarla(Ekonomik önlemler,faiz vb...) tedavi etmek yerine sürekli ağrı kesiciyi(dolar satma,saçma sapan ekonomik kısıtlamar vb..) basıyor.Enfeksiyon tedavi olmadığından sürekli ilerliyor ama hasta sürekli ağrı kesici aldığından enfeksiyonun ne kadar ilerlediğinin farkında değil.10 yıldan beri bu enfeksiyon o kadar fazla ilerledi ki artık hastayı öldürecek duruma geldi.Hasta da yavaştan aldığı bir dünya ağrı kesiciye rağmen artık yavaş yavaş bir şeyler hissetmeye başladı.Artık hastanın ağrı kesici direnci de arttı ağrı kesici işlememeye başladı,doktorun ağrı kesici stoğu da bitti.Hasta mecburen ağrı kesicileri bırakmak zorunda kalacak işte o zaman enfesiyonun ne kadar ilerlediğinin vücüdunu içten içe kemirdiğinin farkına varacak.Hasta geceleri ağrılarından uyuyamaz duruma gelecek.Enfeksiyon bu kadar fazla ilerlediği için mecburen en ağır antibiyotikleri (faiz) alacak,artık iyileşmeyecek durumdaki dokular ve organlar kesilip alınacak.(Radikal ekonomik önlemler)
Bir çok arkadaş bizim millet malını yakar ama gene ucuza vermez yazmış.Nakit parası varsa vermez.Ama kriz durumda bir çok kişi işini kaybedecek,bir çok kişinin kendi işi,iş yeri batma noktasına gelecek,çektiği krediyi,aldığı borcu ödeyemez duruma gelecek ve daha fazla kredi çekemediğinden çok ciddi nakit sıkıntısına girecek.Bu durumda mecburen ya para edecek malını satıp nakit sağlayacak yada tefeci mafyaların eline düşecek.
Başta da dediğim gibi elinde nakit parası varsa borcu yoksa,paraya ihtiyacı yoksa kimse malını ucuza vermez.Ama para ölüm kalım meselesi haline gelirse yakarım da satmam dediği arabayı/motoru yarı fiyatına vermek için yalvarır hale gelir.Çoğu kişide de nakit sıkıntısı olduğu için alıcı bulmak ta sıkıntı haline gelir.Balık hafızalı milletim krizin tam olarak ne olduğunu unuttu ama kriz tam olarak böyle bir şey.
O kadar kriz varsa kafeler neden dolu?
işbu mesaj akp seçmeniyle değil, kendini muhalif tanımlayan kitle ile dalga geçmek için yazılmıştır.
Şöyle olur mu? Ben çektiğim kredi borçlarının hep nakit olarak bulundururum her ihtimale karşı. Cepte para olmadan kredi çekmem. Bu gibi durumda işsiz kalsak sorun olmaz haralde diye düşünüyorum.
---------- Mesajlar birleştirildi - 15:10 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:09 ----------
Şöyle olur mu? Ben çektiğim kredi borçlarının hep nakit olarak bulundururum her ihtimale karşı. Cepte para olmadan kredi çekmem. Bu gibi durumda işsiz kalsak sorun olmaz haralde diye düşünüyorum.
2001 krizinde çocuk yaşta olsam da ailemin şarküteri dükkanı vardı ve insanlar ne yapıp edip yemek yiyecek olduklarından biz batmamıştık. Nakit çalışıyorduk ve henüz kredi kartları yaygınlaşmamıştı.
Kriz döneminde ailem önceden kenara attığı para ile önce arsa sonra da araba almıştı. Arabayı bir bankacıdan aldığımızı hatırlıyorum resmen yok parasına almıştık belki de bankacının 2-3 aylık maaşıydı. Arsayı da o dönemin parasıyla tam 17 bin dolara almışız. Şu an bu arsa 100 bin dolardan daha değerli. Büyük ihtimalle o dönem de en az 50 bin dolar edecek değere sahipti ama arsa sahibi feci şekilde sıkışmıştı ve o dönem sarı site de yoktu, yan komşusu olarak bize nasip olmuştu.
Demem o ki nakit akışı bitince insanlar aç kalamayacakları için "yok fiyata" mecbur satarlar. Şimdi "Yok efendim benim 1 milyon aracım nasıl 500 bine satılabilir böyle bir şey olur mu?" diyenler yanılıyor yani. Sen satmazsın ama başkası satar. Çünkü o zaman alıcı da ölü fiyatına alacak.
Ağır hastalık geçirip hastanelerde yatanlar bilir, bazı kişiler yakınları için neyi var neyi yok satarlar bu şekilde "yok fiyatına" hiç düşünmeden.
Amerikalıların dediği gibi cash is king. Önümüzdeki dönemde borcu harcı olmayıp geliri kaybetmeyen ve nakiti olanlar için fırsat vakti. Borcu olup gelirini kaybedenler için tablo hiç iç açıcı gözükmüyor.
Çok Afedersiniz ama sokayım sizin ekonomik analizlerinize.
Bu ülkede devlet yok devlet!
Atatürk bile yeni bir ülke kurduğunda devletin işleyiş ve geleneklerine karışmadı sadece yönetim sistemini değiştirdi.
Bu adamlar 2000 yıllık türk devlet gelenek ve işleyişini ortadan kaldırdı.
DEVLET YOK!
devlet olsa bu al-sat yapanları denetler ve piyasanın a..... koydukları için hepsinin anasından emdiği sütü burnundan getirirdi.
Sizin iktisadi analizleriniz bu kadar bencil ve ahlaksız bir toplumda işe yaramaz.
Serbest piyasada tekel veya kartel yoksa devlet fiyatlara müdahale edemez. Edilebilse gavurlar madencilik zamanında fiyatları tavan yapan ekran kartlarına falan birşey yapardı. Devlet yapabiliyorsa bu artışa sebep olan şeylerin önüne geçmeye çalışır.
Alın size komedi. Milyonları etkileyen bu sıfırdan pahalı ikinci el fiyatına birşey yapmayanlar sayıca daha az kişiyi ilgilendiren TOGG'un 3.5 milyona ilana koymasını incelemeye aldı. Muhalif diyor RTÜK üyesi, iktidar diyor KESK üyesi. Kimse kim, adamın malı. İster 250'ye satar, ister 10 milyona satar. Alıcı varsa kime ne. Bu fiyatı engellemek istiyorlarsa Mayıs ayında 60 değil söz verdikleri gibi 1000 teslimat yaparlar.
Yine geçen marketlere savaş açmışlardı. Adamlar rekabeti engellemiyor. Kimsenin daha ucuza satmasına mani olmuyor. Devletin mantiğıyla bakkallara da savaş açılması lazım. Marketten ucuza satan bakkal görmedim ben.
Yani, oldu olacak tam devletçi politikaya geçelim, sıfırından ikinci ele herşeyin fiyatını devlet belirlesin.
Not: Bu mallar stokçuların elinde patlayacak ya, işte o da bu iş modelinin riski.
Bizim millet bu iste ya hala denetleme diyor.
Ayni kisiler rte nin kira artislarini yuzde 25 ile sinirlamasini destekler,muhalif bile olsa.
Devlet,sunu yapabilir; avrupadan 100.000 ikinci el arac getirilmesine izin verecek mesela.s
İste arac motor stoklayanlar yrarra yerring oldu.
Nasil ki et fiyatlari artinca yurtdisindan et ithal edip fiyati ucuzlatiyosan ayni mantik.
Yine belli oranda vergi alsin tabi bu araclardan.
Bu yapilsa,bir daha kimse boyle islere girismez.Ustelik serbest piyasa kurallari ile tam uyumlu.
Boyle bir duzen olsa,kimse booyle liste fiyayindan alayim 100.000 ustune satayim islerine girmez.
Buraya gelecekte ben demistim diye not dusuyorum: Turkiye bu fakirlesme ile gidecek gibi,o yuzden 2.el ithalat yasaklari belli kurallar cercevesinde kalkacak.Naximum 3 sene veriyorum
---------- Mesajlar birleştirildi - 08:37 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:21 ----------
Serbest piyasa dusmanlari,atilla yesilada ne diyor bakin.sevinin leeen.al satcilar bitecek :p
https://www.youtube.com/watch?v=pE7v...5%9E%C4%B0LADA
Gerci kendisi biraz ters indikatordur,yani tersi cikar
soyledikleri seyleri hayal etmek bile istemiyorum.umarim olmaz
Devletin böyle şeyleri denetlemesine hiç gerek yok; tek yapması gereken enflasyonu doğru açıklamak, enflasyon ile uyumlu bir faiz politikası izlemek, kurlara hazineyi boşaltma pahasına müdahale etmemek. Bunlar olursa stokçuluk vs. biter zaten...
işte anlamadığınız şey bu devlet bu adama sattığı milyonluk arabayı bu herif 3.5 milyona satıyorsa aradaki 2.5 milyonun vergisini gidip alır
kimse o malı ne kadara sattığına bakmıyor kardeşim.
bu gün bir esnaf her türlü vergi ve bağkurla soyulurken evinde götünü büyüten yavşağın vergisiz bu kadar ticaret yapmaya hakkı yoktur.
ya esnaftan da vergi almayacak ya da bu heriflerin ticaret yapmasının önüne geçecek.
al satçı yavşağın teki diyip geçemeyeceğimiz büyüklükte bir kitleden bahsediyoruz burada
ben daha maaşım elime geçmeden bir sürü vergi kesiliyorsa devlet o şerefsizlerin de gırtlağına çökecek
ya da benden vergi almayacak
bu kadar basit
Halen dediğimin arkasındayım Devlet mevlet yok kardeşim bu ülkede
Doğru yüz kişi yalanlasa da DOĞRUDUR.
Yanlış yüz kişi doğrulasa da YANLIŞTIR.
Dürüst olun DANSÖZLERİ kimse sevmez
Bu resimden bunu anlamak için ileri derecede AKPli olmak lazım.Geçmiş olsun şimdilik bu hastalığının bilinen bir tedavisi yok.
Şu an bu konu içerisinde 2 kullanıcı var. (0 üye ve 2 misafir)