Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
3. sayfa BirinciBirinci 123

Hayatımda Gördüğüm En Saçma Fren Videosu ?!

REKLAM ALANI
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Viraja girmeden önce zaten yavaşlamış olmak konusunda hemfikir sanırım herkes. Ama oldu ya viraja girdik, bir şekilde birazcık daha yavaşlamamız gerekiyor, o zaman frenleri kazık gibi asılmak tabi ki olmaz, hafif hafif çok hafif fren yaparak amortisörlerin basılmasına / yerleşmesine (bunu tam yazarak ifade edemedim ama) izin vererek fren yapıp yavaşlamak mümkün. Ön fren motoru dikleştiriyor yani çicginin dışına çıkmamıza, virajda açılmaya neden olabilir çok abartmamak lazım ama arka fren de kayarsa o da fena motor daha çok yatar, dengeli bir şekilde hafif hafif fren yapmak mümkün, haa motor çok dikleşti eğer virajda açılacak yer varsa yani karşı şeride geçmeyeceksek ya da yoldan çıkma tehlikesi kalmadıysa ön freni biraz daha sıkıp motoru dikleştirip daha çabuk yavaşlatıp hemen ardından freni bırakıp motoru yatırabiliriz.

Bu konuda Cyan'ın ve Nikki'nin dediikleri aslında benzer şeyler. Nikki çok ani yavaşlayacak payı kalsın diye viraja içten giriyorum demiş, bu da düşününce mantıklı.
    Viraja girerken benim bildiğim, pistte değilsek önce görüş önemli, yani ne kadar çok ilerisini görebileceğimiz noktadaysak o kadar önce görürür ileride bir tehlike var mı, sonra da güvenlik, görüş iyi olacak diye mesela sağa virajda şeridin çok solund akonumlanırsak da karşıdan gelen, önünde yavaş giden aracı virajda sollamaya kalkan bir dallama sürücü ile karşılaşma ihtimalimiz de var, sağa virajda şeridin sen sagından yani çok içeriden girersek de hem dönüş daha keski olur hem ileriyi çok göremeyiz, bir denge bulup o çizgide viraja girip gerektiğinde açılabilecek pay da olsa iyi olur noktalar iyidir. tabi gaza gelip yardırıyor da olsak pay bırakmak lazım frene ne kadar az iş düşerse o kadar iyi.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    AzÇok - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı killingroad adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ya valla katılamayacağım.
    Bizim millete doğrusunu öğretmeyelim onlar için tehlikeli olur düşüncesi bence çok daha tehlikeli. Hala bunca insan fren yapmayı bilmiyiorsa, aman orada onu yapma etme diye korkutularak ve eğitim verilmeden ehliyet verildiği için. Hatta bu videonun prim yapmasını ve buradaki yarım yamalak yanlış anlatılanlar yüzünden virajda salak salak şeyler yapıp kaza yapanlar olursa, onları da bu çocuğa değil eğitim sistemi ve sakınıcı hoca ekolüne yazarım kimse kusura bakmasın =))

Evet viraja girmeden önce hızını ayarlamalısın, bu bir güvenli sürüş tekniği.
    Ancak birincisi, dünya her zaman bizim planladığımız gibi toz pembe dönmüyor, acil durum denen bir şey var. Virajın içindeyken nasıl fren yapacağını bilmemek çok tehlikeli bir şey, ayı çıktı taş düştü tersten araba geldi onlarca sebep yazılabilir. "Motorcu dediğin bunların hepsini ön görecek ona göre gidecek" lafı bizim kılları ağarmış dedelerin uyrdurduğu, gerçeklikten kopuk beylik bir laf.
    Viraja gelmeden önce tüm hız değişimlerini tamamlamalısın, cepte.
    Ama "virajda fren yapmam gerekirse nasıl yapmalıyım" sorusunun cevabı "virajda fren yapılmaz" değil. Bu yurdum klasiği aslında bir bok bilmeyen ama bir şekilde eğitmen sıfatı edinmiş insanların kendi eksikliklerini kapatmak için uydurması, bir kısmının da bu "motosiklet sürmek bir felsefedir" falan diyerek gaza gelip ulvi bir gizem yaratma sevdasından.
    Virajda babalar gibi fren yapılır.
    Ve eğer bunu gerçek eğitmenler, gerçek sürüş okulları, aklı başında insanlar anlatmazsa, bunun sadece bir yarış tekniği olduğunu düşünürseniz, o zaman şu an konuştuğumuz videolara kalır insanlar.

Bir de işin itiraf etmek istemediğimiz tarafı var. sjw'liği, politik doğruculuğu çok yanlış anladık biz. toplumda x kişisi böyle sürmüyor olabilir, böyle sürenleri gerizekalı olarak nitelendiriyor olabilir, ama bu performans sürüşü yapan, gazlayan, yardıran insanların varlığını yok etmiyor. Her performans sürüşü yapan da çevreyi hiç kimseyi düşünmeyen ruh hastası manyak bir birey olmak zorunda değil. Durum buyken freni viraja taşımayı bilmek bir çok kaza tehlikesine karşı daha güvenli bir konumda olmayı sağlıyor.
    Şu gerçeği de değiştiremeyiz ki,

X sürücüsü girişten orta apeks'e sabit 70kmh ile geldiyse
    Y sürücüsü girişten orta apeks'e 90'dan 70'e düşerek geldiyse;

apeks noktasında görecekleri bir tehlikeye karşı y sürücüsü daha avantajlı durumda.

bu altımızdaki taşıtı daha kapasiteli kullanmak için başvurulabilecek ve öğrenilmesinde de faydadan başka bir şey olmayan bir teknik.
    Yoksa bir genç trail braking öğrendi diye gerizekalı hareketler yapıp kendisine ve çevreye zarar verecekse; ona bunu öğretmeseniz de aynı zararı verir.
    Tartışılan konu yanlış bilgiler ve belirsizlikler içeren bir video;

Virajda fren yapılırmış. Nasıl yapılırmış. Meçhul. Verilen hiç bir bilgi yok. Ayrıca viraj içinde frenleme yapıldığında motosiklet viraj çizgisinin dışına doğru gitmiyormuş. Bedavaya izleyici kasmak amaçlı bir paylaşım. Aşağıdaki örneklerde olduğu gibi bir paylaşım yaptı da biz mi beğenmedik.

İleri sürüş teknikleri konusuna gelince; tabii ki öğretilsin. Fakat, ben bunu herkesçe kabul gören bir uzmandan dinlemeyi tercih ederim. İzleyici kasma uzmanından değil. Mesela Zafer Akçay, Rahmi Barutçu gibi hocaların bu konudaki görüşlerini merak ederim . Kazasız belasız sürüşler.

Not:Eğer yazarsa Okan Sinan Ocan hocanın yorumunu da ilgiyle okuruz.
    espresso bunu beğendi.

shruikan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    turuncu
    Reklamın iyisi kötüsü olmaz, elemanı meşhur ettiniz.

Alemin en iyi motorcusu(?) olarak açıklayayım:

Hafif hafif frenleme yaparken motoru da aynı yatış açısında ve dönüş çapında tutarsanız, motor yer çekimine karşı koyamayıp kaymadan low-side olur; olmamak için yatış açısını azaltmak lazım yani "dikleştirmek" lazım ya da gidonu biraz daha ittirip dönüş çapını küçültmek lazım.

"Hart" diye fren zaten köklenmez, ona değinmeye gerek yok; ama trafiğe açık yolda virajı iç çizgiden dönerseniz panik ile freni hart diye köklerken bulabilirsiniz kendinizi. Dış çizgiden dönerseniz panik olma ihtimali azalır. Şu da bir gerçek ki kimse panik halinde gaz açmaz, herkesin eli frene gider. Pisttesindir ya da ne kadar kavisli/uzun olursa olsun çıkışını temizce görebildiğin bir yoldur, ha o zaman daha içerden bi çizgi seçilebilir.

Siz panik olma ihtimalinizi azaltın, bilinçli hareket ederek kaza yapmazsınız.

Amaç performans sürüşü ise zaten onun mantığı belli, dıştan başlarsın, iç apekse bi teğet çizer gene dışarıdan çıkarsın.

Nikkfurie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW , Piaggio , Sym
    Alıntı AzÇok adlı üyeden alıntı Mesajı göster

Virajda fren yapılırmış. Nasıl yapılırmış. Meçhul. Verilen hiç bir bilgi yok. Ayrıca viraj içinde frenleme yapıldığında motosiklet viraj çizgisinin dışına doğru gitmiyormuş. Bedavaya izleyici kasmak amaçlı bir paylaşım. Aşağıdaki örneklerde olduğu gibi bir paylaşım yaptı da biz mi beğenmedik.

https://www.youtube.com/watch?v=gPE67XqGsV4

https://www.youtube.com/watch?v=8uV8G85nvUg

İleri sürüş teknikleri konusuna gelince; tabii ki öğretilsin. Fakat, ben bunu herkesçe kabul gören bir uzmandan dinlemeyi tercih ederim. İzleyici kasma uzmanından değil. Mesela Zafer Akçay, Rahmi Barutçu gibi hocaların bu konudaki görüşlerini merak ederim . Kazasız belasız sürüşler.

Bu saydığın hocalar sadece ve sadece güvenli sürüşü bilir öğretir tavsiye eder , sen şimdi bu tarz adamlara gidip hocam ben viraja hayvan gibi girdim nasıl fren yapıcam dersen sana helva muhabbeti yapıp geyiğe sararlar , hayvan gibi viraja girip nasıl fren yapılırı keyfi yerindeyken denk gelirsen Kenan Sofuoğlu gibi adamlar anlatır.. yukarda saydığın eğitmenlerin pist tecrübesi yok , pist derken öyle para verip palavradan gazlamaktan bahsetmiyorum anlayan anlamıştır..

@Nikkfurie
    Bu konuda bilgi verebilecek seviyedeki insanlar keyifle dinlenir. Yeterki onlardan dinleyelim.

Motosikleti
    BMW , Piaggio , Sym
    @Nikkfurie
    Bu konuda bilgi verebilecek seviyedeki insanlar keyifle dinlenir. Yeterki onlardan dinleyelim.
    Sanırım yanlış anlaşıldım eğitmenlerin genel özelliği hoş sohbet eden insanlar olmaları yoksa öğrencisine birşeyler vermesi imkansız , konu ne olursa olsun hocalarımızla muhabbet keyifli olacaktır lakin "pistte sürüyormuş gibi trafikte sürmek" gibi konularda bu adamlardan cevap alamayız..

Alıntı Nikkfurie adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    hayvan gibi viraja girip nasıl fren yapılırı keyfi yerindeyken denk gelirsen Kenan Sofuoğlu gibi adamlar anlatır
    Kenan Sofuoğlu veya konuya hakim kişilerin vereceği bilgiler keyifle dinlenir tabii ki. Size bir itirazda bulunmadım.

Motosikleti
    BMW , Piaggio , Sym
    Kenan Sofuoğlu veya konuya hakim kişilerin vereceği bilgiler keyifle dinlenir tabii ki. Size bir itirazda bulunmadım.
    Pardon pardon ben tanınmış eğitmenlerden bahsediyorsun sandım , elbette Kenan Sofuoğlu veya ileri seviyede pist yada rahmetli Kemal Merkit gibi çöllerde vs yol dışı sürmüş adamlardan birebir tecrübelerini , kendilerine has tekniklerini dinlemek çok daha keyifli olur , hemfikiriz ;)

@Nikkfurie

Hemfikir olduğumuza sevindim. Forumda değerli paylasımları olan birini kızdırmak istemem. Bir an için "viraja hayvan gibi girip, hayvan gibi frenleme mi yaptım acaba?" dedim.

Motosikleti
    BMW , Piaggio , Sym
    @Nikkfurie

Hemfikir olduğumuza sevindim. Forumda değerli paylasımları olan birini kızdırmak istemem. Bir an için "viraja hayvan gibi girip, hayvan gibi frenleme mi yaptım acaba?" dedim.
    Estagfurullah kızdırmak ne demek yok öyle birşey olamaz bende herkesin fikrine vede yazdığına saygı duyarım keyifle okurum..
    AzÇok bunu beğendi.

otopsici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha tracer 900 - Yamaha tracer 700
    Yılda 30.000 km civarı uzun yolum var , yanlış bir şey yapıyor olsam çekirge bu kadar senedir zıplayamazdı
    bu benzin pahalılığında

şaka bir yana ilk defa geçen sene 30 bin altı yaptım motorla benzin çok feci belimi büktü
    Doğru yüz kişi yalanlasa da DOĞRUDUR.
    Yanlış yüz kişi doğrulasa da YANLIŞTIR.
    Dürüst olun DANSÖZLERİ kimse sevmez

espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Alıntı otopsici adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    bu benzin pahalılığında

şaka bir yana ilk defa geçen sene 30 bin altı yaptım motorla benzin çok feci belimi büktü
    Benzin pahalı değil yaa. Son 1 yılda benzine verdiğim para motorun rutin bakımlarına harcadığımdan az. Köfte bile daha pahalı. Köfte yemeye gidince benzinin pahalılığını farketmiyorum.
    otopsici bunu beğendi.

Motosikleti
    BMW , Piaggio , Sym
    bu benzin pahalılığında

30-31 liraları gördükten sonra şuan bedava gibi geliyorda alkol pahalı benzin pahalı yav arkadaş iki keyfimiz var , benzin yapamıyoruz Espresso ile tanışırsam rakı , bira nasıl yapılıyor öğreneceğim :D
    tommygun, otopsici ve espresso bunu beğendiler.

Motosikleti
    RS 660, Tuareg 660

https://www.youtube.com/watch?v=gPE67XqGsV4

https://www.youtube.com/watch?v=8uV8G85nvUg

Ben de videoyu beğenmedim zaten, saçma bulduğum kısımlarını yazmıştım.
    "Bizim millete bunlar anlatılmaz, gençlere bunlar söylenmez"e karşıyım onu söylemek istedim..

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:01 ----------

Bu saydığın hocalar sadece ve sadece güvenli sürüşü bilir öğretir tavsiye eder , sen şimdi bu tarz adamlara gidip hocam ben viraja hayvan gibi girdim nasıl fren yapıcam dersen sana helva muhabbeti yapıp geyiğe sararlar , hayvan gibi viraja girip nasıl fren yapılırı keyfi yerindeyken denk gelirsen Kenan Sofuoğlu gibi adamlar anlatır.. yukarda saydığın eğitmenlerin pist tecrübesi yok , pist derken öyle para verip palavradan gazlamaktan bahsetmiyorum anlayan anlamıştır..
    Bu çok çok iyi bir detay.
    Güvenli sürüş ekolüne elbette saygım var, söyledikleri hemen hemen hiç bir şeye de karşı çıkmıyorum.
    Ancak bu perspektifin bazı şeyleri görememesini doğal olarak kabul etmek lazım. En basitinden ismi olarak kimseyi söylemiyorum da bu ekolde net şekilde "virajda nasıl fren yaparım" sorusuna "virajda fren yapılmaz" cevabı veriliyor. Bu çok tehlikeli bir cevap.

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:07 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:03 ----------

Alıntı espresso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ön fren motoru dikleştiriyor yani çicginin dışına çıkmamıza, virajda açılmaya neden olabilir çok abartmamak lazım ama arka fren de kayarsa o da fena motor daha çok yatar, .
    Virajda arka frenin diğer tehlikesi pek bilinmiyor.
    Ön fren dışarı açar tamam bunu biliyoruz. Bir anda basılırsa ve kötü bir zemin varsa lowside kaçınılmaz olur, bu da kabul.

Lakin şu gözden kaçırılıyor. Hemen hemen her motosiklet lastik profilinde ön lastiğin marjı, yatabildiği nokta daha ileridedir. Yani kabaca söylüyorum 180/55 Rosso Corsa II, yaklaşık 50 dereceye gelindiğinde lastiğin en uç noktası yere değmiş oluyor, lastik bitiyor demiyorum en uç noktası da artık sürtüyor oluyor. Ama ön lastikte 1 parmak kadar yer var.
    Şimdi bunlardan hangisi freni daha fazla kaldırabilir?

Benim eksi toprak zamanında 50'lerine kadar superbike süren bir abim "virajda arka frene dokunulmaz manyak mısın" der mesela.

otopsici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha tracer 900 - Yamaha tracer 700
    Alıntı espresso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Benzin pahalı değil yaa. Son 1 yılda benzine verdiğim para motorun rutin bakımlarına harcadığımdan az. Köfte bile daha pahalı. Köfte yemeye gidince benzinin pahalılığını farketmiyorum.
    Hocam maalesef benzin benim için pahalı en kısa süreliğine tura gittiğimde minimum 1500 km yapıyorum.

2 sene önce sabah kalkıp Van'dan Diyarbakır'a gidip ciğer yiyip geri dönüyordum.
    veya Van'dan çıkıp Şavşat'a gidip laz böreği yiyip dönüyordum.
    Artık mecbur değilsem dışarıda yemiyorum (yani özellikle yemek için tura çıkmadıysam)
    Kampçı ve dağcı olduğum için konaklamaya çok para harcamıyorum
    Köfteci konusunda dikkat ederseniz bölgedeki neredeyse bütün gurme yerleri bilirim ama son 2 senedir pahalılık belimizi büktü

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:08 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:05 ----------

30-31 liraları gördükten sonra şuan bedava gibi geliyorda alkol pahalı benzin pahalı yav arkadaş iki keyfimiz var , benzin yapamıyoruz Espresso ile tanışırsam rakı , bira nasıl yapılıyor öğreneceğim :D
    Alkol konusunda çok rahatım yaklaşık 8-9 yıldır kendim yapıyorum.
    Özellikle baharatlı likörler ve meyve likörleri konusunda kendimi aşmış durumdayım.
    Rakı mevzusu biraz karışık çünkü rakıya karşı özel bir damak zevki gelişiyor insanlarda ama her türlü ustalarla kapışırım bu konuda hiç mütevazi olamayacağım
    espresso bunu beğendi.
    Doğru yüz kişi yalanlasa da DOĞRUDUR.
    Yanlış yüz kişi doğrulasa da YANLIŞTIR.
    Dürüst olun DANSÖZLERİ kimse sevmez

Motosikleti
    BMW , Piaggio , Sym
    ......Rakı mevzusu biraz karışık çünkü rakıya karşı özel bir damak zevki gelişiyor insanlarda ama her türlü ustalarla kapışırım bu konuda hiç mütevazi olamayacağım.....
    Rakı yapan iki kişi tanıyorum biri Fethiye'de eczacı diğeri Karagümrük'de pilavcı , iddia etmeyeyimde rakı konusunda Tr de bu iki adam birbiriyle yarışabilir :D
    espresso ve otopsici bunu beğendiler.

3. sayfa BirinciBirinci 123

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)