Merhabalar debriyaj telini hangi yağ ile yağlıyorsunuz?
Merhabalar debriyaj telini hangi yağ ile yağlıyorsunuz?
Ben bir keresinde tel içine enjektörle ince yağ zerk etmiştim.
endüstriyel sıvı yağların hepsi olur, yeterki şırıngaya koyulcak kıvamda olsun. İsterseniz motor yağı ilede yağlayabilirsiniz. Ben Cg motosiklette debriyaj sertliği yüzünden bu yola başvurdum pamuk gibi debriyajım olmuştu, aynı sorunu arabadada yaşamıştım çözümü yine buydu.
WD-40 tavsiye ederim. Motosikleti olan kişilerin mutlaka garajında bulunması gereken bir ürün. Fren sisteminden uzak tutmak şartıyla (fren diskleri, balatalar vb) motorun yağlamak istediğiniz her kısmında kullanabilirsiniz.
Fren sistemine gelirse frenleriniz düzgün tutmaz, çok etkili bir yağlayıcıdır, aman dikkat !!
En büyük özelliği hem iyi bir yağlama yapıyor hem pas oluşumunu engelliyor. Koruyucu özelliği de baya yüksek.
Sıvı gres kullanıyorum memnunum çok güzel verimli
gres toz tutuyor wd40 tavsiye ederim
wd40 veya ince makine yağı olur, yağlamasanızda olur.
WD-40'a +1
Wd40 ile yaglarim. 3 5 ay idare ediyor, kapali sistem oldugundan.
Tarifi veriyorum kalemi kağıdı hazırlayın
Önce debriyaj kolunu tam çekili halde bir parça iple elciğe bağla. Debriyaj çekiliyken kabloyu ve girdiği kısmı göreceksin.
Wd40 şişesi yanında gelen kırmızı ufak pipeti fıskiye ağzına tak. Yeni tip şişeler kendinden pipetli olur. Örnek fotolar aşağıda:
Şişeyi güzelce çalkalayıp pipet ucunu kablo giriş noktasına dayayacaksın. Arkasından bir parça bez tut sıkarken sağa sola veya üstüne sıçramasın. 4-5 fıs yapsan yeter. O dar aralıktan yağ basınçla rahatça kablo kanalına giriyor. Wd40 metal üzerine iyi tutunuyor kablo kanalı boyunca aşağı kadar akacaktır.
Ardından debriyaj manetindeki ipi söküp 5-6 kez çek bırak yapsan o tel kablo içinde komple yağlanır.
Wd40 önermem ,ben her motorumu bu şekilde yagladim,daha kopan tel olmadı.https://www.hizliresim.com/1c5t2v4
Hocam ağır yük altında çalışan hareketli yataklarda veya rulmanlarda kullanılmasını bende önermem, gres yağı gibi kalın yağları çözeceğinden böyle yerlerde faydadan çok zararlı olabilir. wd-40 ın çözücü özelliği pas için de geçerli, doğrudur, ancak unutmayın ki wd-40 aynı zamanda çok iyi bir yağlayıcıdır. Debriyaj telinde kullanılmasında da hiçbir zararı yoktur.
Debriyaj teli koruyucu bir boru içerisinde hareket ediyor ve yüksek basınca ve yüksek sürtünme kuvvetlerine maruz kalmıyor. Burada asıl amaç o telin paslanmasını engellemek ve boru içerisindeki sürekli tekrarlanan küçük çaptaki sürtünme kuvvetini de en aza indirerek telde oluşan aşınmayı engellemek.
Yani özetle amacımız o tel boru içerisinde paslanmasın, boru iç yüzeyine hafif sürtünmelere maruz kalırken de aşınmasın.
Ha ince makine yağı kullansak olmaz mı? olur tabi. Abartı olacak ama ayçiçek yağı bile dökseniz işe yarar, yeter ki yağsız bırakmayın. Organik yağ olduğundan ömrü daha kısa olur ama olsun, hiç yoktan iyidir.
Debriyaj teli aşırı sağlam bir tel. Paslanmadığı sürece kolay kolay kopmasına imkan yok. Bizim amacımız da teli yağsız bırakmamak.
ben hiç yağlamadım hatta ilk kez yağlamam gerektiğini duydum :D
yıllar oldu hala bilgi eksikliğim var yav..
10 40 motor yağı ile şırıngayla iğnesiyle aradan içeri sokarak iğne yapar gibi yağlıyorum.
Bazende tel topunuza ve teli sıvı sprey gres ile yağlıyorum fakat sıvı gres kablo içinde ilerlemez çok.
Yaklaşık 40.000 km cbf sürdüm, hiç ihtiyaç göstermedi.
Gereksiz bir iş.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)