espresso adlı üyeden alıntı
Ben bu Çinli markaların kalitesiz olmalarını tamamen yerli ithalatçıları olan anadolu kaplanımsı firmalara bağlıyorum. Çin kocaman ülke, bütün dünyaya üretim yapıyorlar, parayı bastırınca bastırdığın paraya göre kalitede üretiyorlar, ne kadar ekmek o kadar köfte mevzusunda çok ileriler yani. Mesela şu an masamda iki laptop var, biri şirketin verdiği, paraya kıyıp en iyi laptopu verdiler sağolsunlar bu da çin malı bir de parasını kendi cebimden ödeyip aldığım, yerli milli marka geçinen ama aslı çinde üretilmiş laptop var, kağıt üzerinde özellikleri aynı gibi ama yok işte kalite farkı var, olsun da aralarında 3 kat fiyat farkı var, biri 60 bin liralık laptop benim kendime aldığım en dolusu 20bin lirayı bulmuyor.
Kullandığımız telefonlar bile çinde üretiliyor, apple basıyor parayı ona göre kalitelisini ürettiriyor yerli milli elektronik üreticimiz aynı fabrikaya en ucuzundan ürettirip burada pahalı satıyor o da telefon, hep aynı hesap.
Çinlilerin üretimde durumu buykan Çinlilere kızamıyorum, adamlara şu fiyata bundan üret demişler üretmiş işte daha ne yapsınlar, aferin. Sorun bizim açgözlü yerli anadolu kaplanımsı firmalarda, hem en ucuzunu ithat edeyim diyorlar hem yüksek kar marjı ile satalım nasıl olsa piyasada kaliteli japon motorlarda sıra var arada bizden alırlar diyorlar, hem de serviz, malın arkasında durma konusunda berbatlar çünkü bizde tüketici hakları kabunları sadece kağıt üzerinde var, insanalr da ucuza aldık olur böyle sorunlar diye aslında hiç olmaması gereken sorunlarla uğraşıp normal karşılıyorlar, bizdeki bu çin malı motosiklet ithalatçıları aynı şekilde avrupada çalışsalar tüketici hakları ve garanti gibi konular yüzünden öyle cezalar yerler ki batarlar.
zaten 100 liraya sattığı motoru çiniye bana 50 liraya üret diyorlar çinli de 50 liralık kalitede üretiyor, yaa az biraz en azından kullanılabilir az sorun çıkaracak seviyede olsun sen 10 kuruş fazla pahalısını ama hemen dkülüp dağılmayacak olanını ürettir yine 100'e sat, ama yok. Bir de en dandik en ucuz parçaları ithal edip burada güya yerli üretim diye montaj atolyemsi yerlerde doğru düzgün mühendislik falan uğraşmadan sağdan soldan toplama vasıfsız işçilerle, çünkü yerli milli anadolu kaplanı işçiye para vereyi de sevmez hem mühendis ne işe yarar ki bütün gün bilgisayar baışında excel falan tık tık bişiler yapar hem tonla para ister hem masraf açar, öyle uyduruktan montaj yapıp piyasaya sürüyorlar, görünüşte güzel, kağıt üzerinde bir sürü özellikleri olan motorlar piyasaya çıkıyor, bizim tüketicimiz de böyle dandik mal mı olur demiyor ne yapalı ucuz aldık sorunlarına katlanırız diyorlar.
Yani velhasıl mevzu meşhur şairimizin dediğine geliyor:
"— Demeğe De Dilim Varmıyor Ama —
kabahatın Çoğu Senin, Canım Kardeşim!"