sen olsan bari...
Bence yanlışsın abi o yüzden farklı düşünüyoruz =)
"aa bu motorun fren kabiliyeti işte bu hıza kadarmış" deniyor ve konu orada kapanıyor. Sen hiç "aa demek böyleymiş, o zaman ben çıkayım da hafta sonu şurada panik fren antremanı yapayım" diyen gördün mü? Politik doğruyu biraz kenara bırakalım, kaç kişi gördün sen böyle fren antremanı yapan abi? Yapmıyorlar yapmıyoruz. Peki yapmayınca nasıl öğrenicez? öğrenemiyoruz işte.
Bizim jenerasyonda çoğu kişi zaten ABS'siz motorda ve büyük kısmı da düşe düşe öğrendi diye yanlış bakıyoruz gibime geliyor. Neticede ABS fren "durma" performansını düşürüyor. Bu cepte.
Bu aletin üstünde hemen hemen her şey bizim evrimsel öğrendiklerimize ters. Bakışın kilitlenmesi, kolların kasılması vs. Keith Code 9 tane saymıştı sanırım, içgüdüsel davranışlarımızı. Hepsi bize zarar. ABS "sigortası" da böyle. Senin çevrende var mı hiç ABS'li motorla başlayıp, ABS devreye girmeden durmaya çalışma antremanı yapan? Yok abi yok, o sigorta götünü kollarsa rahatlıyorsun. E işin totaline baktığın zaman, senin durma gücünü zayıflatan bir sistemi sigorta olarak görüyorsun, ne zaman nerede kilitleneceğinin antremanını yapmadıysan panik fren anında aile büyüklerinin sevap geçmişleri devreye giriyor.
Yoksa benim şu an arayıp durduğum tur motoru olacak güzel bir aday var, fiyatı güzel bir XTZ660. ABS'siz motorla tura çıkmam diyerek almıyorum, ABS'ye karşı bakışım net.
Çevrenize bir bakın, motosiklet sürücülerinin %80'i fren yapmayı bilmiyor. Optimum frenin yapılmasına engel olan bir sistemle, bütün evrimsel öğrenimlerimize ters olan bir şey öğrenebiliriz diyorsanız tamam. Ama bence sokağa baktığımız zaman öğrenemiyoruz gibi görünüyor (elbette başka sebepleri de vardır o başka)
Tıpkı TCS'si olan bir motorla pistte gaz kontrolü öğrenemeyeceğin gibi.
---------- Mesajlar birleştirildi - 11:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:25 ----------
Modern motorların su soğutmalı olmasından yine sana ne =)
Çok fazla kıstas koyuyor ve işi zorlaştırıyorsun, bu yüzden takıldım bu noktaya. Bence Dio alıp geçmelisin =) Geçiş motoru ne alırdınız falan kimse senin adına böyle hap gibi en doğru kararları veremez. Onlarca bilemediğin değişken var korkutucu geliyor biliyorum, kendini tanıyan kişi olarak bu kararları sen alıp hatalarınla öğrenip gelişeceksin, başka yolu yok. Alacaksın satarken zarar edeceksin, peh diyeceksin ders çıkaracaksın.
Yoksa işe gitmek için motor arıyorum diyip R125 soran bir arkadaş vardı forumda, scooter al dedikçe kızdı :p Kızmadı da işte cevaplar onu tatmin etmedi. e gidilmez çünkü işe R125 ile. Giden gitsin, R1 ile Dünya turu yapan var, R1'le gezilir mi diyelim şimdi. =)